Увеличение на лимит по кредитна карта

February 16, 2015
0 Comment

Ако имате кредитна карта, то най-вероятно тя има някакъв лимит, т.е. максималната сума, която от банката ви отпускат да заемете. В някои случаи обаче, ако решите да изтеглите повече пари или да платите за нещо по-скъпо с картата, може да останете разочаровани, защото лимитът е прекалено нисък и отпуснатите пари не ви стигат. В такъв случай може да помислите за увеличаване на кредитния лимит.

Увеличаване на кредитния лимит

Ако смятате, че лимитът по кредитната ви карта е прекалено малък можете да се свържете с банката, която е издала картата и да поискате по-висок лимит.

Все пак имайте предвид, че ако сте получили картата си наскоро или нямате достатъчно добър кредитен рейтинг, молбата ви може да бъде отхвърлена, затова най-добре използвайте кредитната карта няколко пъти за период от половин година – така ще покажете, че сте съвестен и надежден клиент и може да ви се отпусне по-голяма сума, т.е. ще имате по-висок лимит.

Ако обаче сте от хората, които не погасяват редовно вноските по кредита си и надвишавате постоянно лимита си, от банката вероятно няма да се съгласят да ви отпуснат повече пари, дори не само това – кредитният ви рейтинг също ще пострада.

Кредитният рейтинг е от значение

За да получите по-висок кредитен лимит трябва да имате добър кредитен рейтинг. Посредственият рейтинг означава, че шансът да ви се откаже повишаване на кредитния лимит е голям.

Ако искате да получите по-голям кредитен лимит, първо ще трябва да се погрижите за своя кредитен рейтинг. За да разберете как да го подобрите, можете да прочетете някоя от многото статии по темата в сайта ни, например „Как да подобрите кредитния си рейтинг“.

Помислете преди да поискате увеличение на лимита

Дори да сте сигурни, че ще получите увеличение на кредитния си лимит, преди да го поискате помислете дали ви е необходимо и дали ще можете да връщате парите след това. Ако няма конкретна причина да ви трябва кредитна карта с по-висок лимит, тогава не искайте такъв, защото след това може да се изкушите да направите необмислена и скъпа покупка, а после да нямате възможността да върнете заетата сума. Когато поискате от издателя на кредитната ви карта да увеличи лимита и, един от първите въпроси които той ще ви поита е именно защо вив трябва по висок лимит.

Ако пък имате добра причина да ви трябва увеличение на кредитния лимит, отново преди да го поискате разгледайте финансовото си състояние и ако имате дори най-малки съмнения, че заемането на повече пари може да ви вкара в дългове, по-добре изобщо не искайте по-висок лимит на кредитната си карта.

В кои случаи е добре да имате по-голям лимит

Ако финансовото ви състояние е стабилно и сте достатъчно отговорни, че да погасявате задълженията си навреме, то увеличението на кредитния ви лимит няма да е пагубно за вас. С по-висок лимит ще си осигурите допълнителна финансова сигурност – ще можете да теглите повече пари при нужда или да правите по-сериозни покупки, когато нямате достатъчно лични средства.

В кои случаи е добре да не искате по-голям лимит

Ако сте във финансова криза и смятате, че по-големият лимит по кредитната ви карта ще реши финансовите ви проблеми към момента, по-добре не искайте такъв. Лихвите по кредитните карти могат да бъдат много високи, особено ако закъснявате с погасителните вноски, така че ако не сте сигурни как ще върнете заетото, по-добре не заемайте още повече.

Запомнете, че когато сте в затруднено положение, увеличаването на кредитния ви лимит може и да ви помогне за момента, но ще доведе и до увеличаване на дълговете ви и изобщо няма да ви бъде от полза в дългосрочен план.

Заключение

Увеличаването на лимита по кредитната ви карта може да бъде нож с две остриета. Ако сте отговорни и имате причина, за да ви трябва по-голям лимит, тогава тази стъпка няма да ви навреди.

Ако обаче нямате реална причина да искате по-висок, не го правете, защото в последствие може да направите необмислена и скъпа покупка и да изпитвате затруднения с връщането на парите. Това може да ви докара куп главоболия и проблеми, дори да ви вкара в дългове и след време да доведе дори до банкрут.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *