Как да подобрите кредитния си рейтинг, за да вземете ипотека

February 3, 2015
2 Comments

Изискванията за вземане на ипотечен кредит не са от най-лесните за покриване, но с ниските лихви през последните години и покачващите се наеми, покупката на жилище става все по-изгодна. Разбира се, най-трудната част, през която кандидатите за ипотека трябва да преминат е проверката на кредитното досие.

Ако кредитният рейтинг в досието ви е прекалено нисък, шансовете ви да получите ипотечен кредит са малки, а ако нямате изобщо рейтинг или той е отрицателен, шансовете ви граничат с нулата. Но въпреки това има начини да се превърнете в надежден кандидат и да изградите висок кредитен рейтинг, като за целта няма да ви трябва прекалено много време.  Ето какво трябва да направите:

Проверете как всеки кредитор изчислява надеждността на кандидатите

Всяка банка, която предлага ипотечни кредити има собствена формула, по която изчислява до колко е надежден всеки кандидат. В нея основна роля играе кредитния ви рейтинг, но понякога включва още и моментното ви финансово състояние, настоящи задължения, неотложни разходи, потенциални финансови рискове и т.н. Проверете къде изискванията са най-леки и кандидатствайте първо там, дори и условията по кредита да не са толкова изгодни. Ако обаче не бързате с покупката, можете спокойно да изчакате известно време, докато повишите кредитния си рейтинг.

Проверете за неточности в кредитното си досие

Човешко е да се греши, което значи, че винаги има риск в досието ви да има неточности, които да оказват влияние върху кредитния ви рейтинг. Разгледайте внимателно кредитното си досие и проверете дали всичката информация е коректна. Ако има някакъв проблем можете да се обърнете към институцията, която е допуснала грешката, за да я коригират.

Не кандидатствайте на много места за ипотека

Често допускана от повечето хора грешка е да кандидатстват на колкото си може повече места, защото смятат, че така шансовете им за одобрение се увеличават. Това схващане е погрешно и с този подход ще постигнете обратен ефект.

Когато кандидатствате за заем или в случая ипотека, всеки кредитор отваря кредитното ви досие за справка. Това обаче остава записано в системата и всеки следващ може да види кой и кога е правил справки, а когато има много такива за кратък период от време, това в повечето случаи е лош знак и е много вероятно да ви откажат всякакво съдействие.

Затова изберете една или две банки с най-добри условия и подайте документи само при тях.

Повишете кредитния си рейтинг

Най-добрият начин да се превърнете в по-надежден кандидат е като повишите кредитния си рейтинг. Като за начало това може да стане като се регистрирате в избирателния списък, закриете всички ненужни банкови сметки и погасите всички свои задължения по стари лизинги и кредити до 6 години назад.

Връщайте всичко навреме

Ако имате настоящи кредити, лизинги и т.н. трябва винаги да ги погасявате навреме. Ако закъснявате с погасителните вноски, това ще се отрази негативно върху кредитния ви рейтинг. Старайте се винаги да внасяте всичко навреме, а дори ако имате възможност – върнете заетото предварително, това ще се отрази добре на кредитния ви рейтинг.

Бъдете търпеливи

Ако кредитния ви рейтинг е лош или изобщо нямате такъв, не можете да очаквате да го изградите за ден или седмица. Трябва да бъдете достатъчно търпеливи. Просто дръжте под око финансите си, плащайте редовно сметки, вноски по кредити и лизинги и заделяйте за депозит по ипотеката.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем жилищен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]
2 Responses to Как да подобрите кредитния си рейтинг, за да вземете ипотека
  1. […] Ако искате да получите по-голям кредитен лимит, първо ще трябва да се погрижите за своя кредитен рейтинг. За да разберете как да го подобрите, можете да прочетете някоя от многото статии по темата в сайта ни, например „Как да подобрите кредитния си рейтинг“. […]

  2. […] Ако подозирате, че кредитният ви рейтинг не е достатъчно висок, можете да прочетете статията ни „Как да подобрите…“. […]


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *