Последиците при отказ на кандидатура за Британско гражданство

January 24, 2021
0 Comment

За да стане един чужденец британски гражданин, е необходимо да задейства процедурата за кандидатстване  за британско гражданство и да заплати държавна такса.

Важното е да се знае, че таксата, която е £1349.20 за възрастен и £1031.20 за дете, се плаща преди да получите одобрение.

Или –  в момента на пускане на апликацията се прави плащането, но ако не ви одобрят, вие губите таксата, която сте платили.

При възрастните от тези £1349.20 ще ви върнат 80 паунда и ще загубите £1269.20.Освен, че ще загубите тези пари, има и две други неприятни последствия.

Едното е, че автоматично ще ви сложат в черен списък и при следваща кандидатура нещата ще се проточат.

Клиентка, която бе получила отказ след като счетоводител й направил апликацията, се обърна към мен и аз й направих нова апликация, която всъщност беше успешна,  но вместо 3 месеца и се наложи да чака 1 година и 3 месеца.

Има и случаи, в които освен, че ще загубите парите си £1269.20, може да стане така, че ще ви кажат любезно, че ако кандидатствате през  следващите 10 години, няма да ви одобрят. Отговорът на службите в буквален превод гласи: „Вие следващите 10 години ако искате може да кандидатствате, но ние вероятно ще ви откажем /получаването на гражданство/“.

Good luck с кандидатурата бих казал …

„Всъщност защо някой може да получи отказ за гражданство?“, бихте се зачудили.

 Причините като цяло са:

  • Не отговаряте на условията.
  • Допуснали сте грешка
  • Служителите са допуснали грешка
  • Излъгали сте за някои от обстоятелствата ви..
  • Може да е една от тези причини или комбинация от причини.

Условията за гражданство са уредени, чрез закон, който скоро не е променян, но затова пък тълкованията му бяха променяни два пъти последните 12 месеца. По тези причинни може да се окаже,  че доста от кандидатстващите, не отговорят на условията .

Ако някой все пак много държи да научи закона, условия и начин да се получат нещата, може да се квалифицира като имиграционен адвокат или съветник.  Аз го направих преди близо 3 години и от тогава постоянно работя с клиенти  и съм направил стотици успешни апликации. Всъщност до момента нямам нито един отказ за британско гражданство.

Вчера една моя клиента писа за нейния отказ, с който успяхме да се преборим.

Още когато дойде при мен, ми бе ясно, че тя не отговаря на условията, които имат службите. Обаче,  дори да не отговаряте напълно на някои условия, пак има начини да се получи гражданство.

Правил съм го и друг път, примерно клиент вместо разрешените максимум 90 дни последната година бе отсъствал 270 дни или вместо максимум 450 дни последните 5 години бе отсъствал близо 900 дни.

Отново за тази клиентка –  проверих нещата и казах, че според мен е възможно да получим положителен резултат. Направих апликацията и въпреки, че не отговаряше, започнах да вадя от 9 кладенеца вода и да обяснявам, как, кое и защо тя трябва да получи гражданство. Кандидатствахме и след няколко месеца дойде отказ. Когато получите отказ, не е толкова лесно да се преборите, първо трябва да сте сигурни, че имате шансове за успех, второ да се бръкнете близо 400 паунда и платите, за да преразгледат отказа. Ако спечелите отказа,  парите платени за преразглеждането, ви ги връщат обратно .

В този случай с клиентката ми не искахме да губим време и още в деня, в който получихме отказа се захванах да действам да накарам служителите да променят решението си. Платихме таксата изпратихме документи и обяснения и няколко месеца по-късно,  хоп,  оказа се, че успяхме да убедим службите, че клиентът ми заслужава да получи желаното британско гражданство.

Тактиката за успех при подобни случаи е от една страна познаването на закона, а от друга знанието за това как работят служителите. Чел съм указанията, които те изпълняват, когато взимат решения и при всяка една кандидатура на клиент, аз освен, че попълвам апликацията влизам и в ролята на служителя, който взима решение и преценявам как ще  реагира и какво ще реши.

Служителите също са хора и правят грешки. Примерно сега, при това получено решение с отказ, служителя се обърка и го изпрати не на мен, имиграционният съветник както беше редно, а директно на клиента. Преди няколко седмици ми писаха, бавим се много сме заети, после вместо на мен пращат имейл на клиента… както и да е в този случай няма значение кой го е получил важното е, че всичко свърши добре. Важното е когато служителите на Home office правят грешки, те да не са в мой ущърб и в ущърб на клиентите ми.

Обожавам работата си и всяка една успешна апликация е радост и за клиента и за мен. В случай като този отказ, който успяхме да неутрализираме, радостта за клиента и мен  е с пъти по-голяма защото нещата бяха трудни, объркани, не отговаряхме съвсем на условията, но въпреки това победихме!

Дори  клиентката вече се беше примирила и си мислеше, че няма да успеем, но аз през цялото време вярвах, че ще успеем, чаках с нетърпение решението, защото за мен то бе едно от най-важните в  кариерата ми на имиграционен съветник.

На всички мои клиенти, когато започна да им правя имиграционни документи, им казвам

„Вие ми плащате и ме наемате. От тук нататък, вие не трябва да се притеснявате за нищо. Именно за това ми плащате, за да ви направя апликацията и да не мислите нищо.

От вас се иска да ми дадете информацията, която ми трябва, документите които ми трябват, другото си е мой проблем“.

„Не ви трябва да се притеснявате за нищо им казвам, работете си работата, живейте си живота вие сте в сигурни ръце“!

През последните няколко години, всички апликации са с успешен край, като признавам, понякога поемам и рискови такива и казвам на клиента, шанса за успех е толкова процента, преценете и ми кажете ще я правим ли или не кандидатурата.

До сега и тези апликации са успявали. Дори някога да има неуспешна апликации, то клиентът ще я е очаквал понеже съм му казал ,че има рискове и той ги поел и сме кандидатствали на негова отговорност.

При всички положения, моето желание е, да няма разочаровани клиенти!

С всеки един ден , с всеки един нов клиент, моят опит се увеличава, броят на доволните клиенти също!

Както се казва няма по-добра реклама от доволни, клиенти.

Този пост не е с цел реклама, а  за да обясня моята гледна точка на имиграционен съветник, относно поста на моята клиентка. В него имаше доста въпроси и с този текст, отговарям на част от тях.

 

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *