Отново за безплатната и платена помощ – нека да разгранича нещата.

June 3, 2019
0 Comment

Отново за безплатната и платена помощ – нека да разгранича нещата.

Аз не работя за НПО или благотворителна организация, аз имам компания, която предлага услуги срещу заплащане. Когато имам свободно време и възможност и когато преценя, понякога давам отговор по принцип на общи въпроси безплатно. Трябва да подчертая, че не е възможно да се даде персонализирана лична консултация в такава ситуация – такъв отговор може да бъде само общ и по принцип, това не е съвет, който човекът може спокойно да следва, защото може да не е съобразен с конкретните му обстоятелства. Персонализирана консултация с отговор, съобразен с лични конкретни обстоятелства може да получи само човек, който вече е станал мой клиент. Затова хората не бива да се сърдят, ако не получат безплатен съвет.

 

Един пример – звъни ми един сънародник миналата седмица,  взимал ипотека и имал нужда от информация. В такива случаи е обичайно да се наеме ипотечен брокер, който да се занимава с конкретния случай, независимо дали ще плаща клиентът или брокерът ще вземе комисиона от финансовата организация. Ако някой вече се е обърнал към ипотечен брокер, той е станал негов клиент и всички въпроси трябва да адресира към него. В този случай не е реалистично да се очаква друг ипотечен брокер да дава информация, без да е запознат в подробности със случая, т.е. без да човекът да е станал негов клиент. Ако някой не е доволен от услугите на брокера, който е наел, може да потърси друг брокер и да поиска да се прехвърли при него като клиент и тогава ще получи пълно обслужване.

 

Когато ми звъни човек, който не е мой клиент, търси безплатен личен съвет и аз не му отговоря, това не значи, че не мога да му отговоря, защото не знам как да отговоря. Това означава, че човекът не е мой клиент и затова не получава отговор. Той е клиент на друг брокер или имиграционен съветник и е редно да търси отговори от специалиста, който вече е наел.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *