Измислени 6 месечни работни визи пласират нашенци в Родината

June 10, 2022
0 Comment

Във Великобритания има два основни вида работни визи…

 

Единият вид са краткосрочни работни визи, за работа в селското стопанство, които са с максимален срок до 6 месеца и след изтичането на този период трябва да се приберете в родината и изчакате 6 месеца, за да може да получите нова подобна виза. Ето повече информация за тези визи: https://help4bg.co.uk/short-term-visa/

 

За този вид виза се заплащат  държавни такси.

 

Другия вид работни визи, са визи за квалифицирани работници – Skilled worker  визи.

Те могат да бъдат отпуснати за по-дълъг срок, може да се удължават и да доведат някога до постоянно жителство в Кралството/ ето повече информация и за тях: http://ow.ly/tzxW50DcdTv

За тези визи също се заплаща държавна такса.

Въпреки че, съществуват два основни вида визи, които британското правителство дава на чужденци, съобразителни сънародници в Родината са измислили и трети вид работна виза. Рекламира се като 6 месечна работна виза, за която няма държавна такса. Естествено за тази виза има само такса за човека, който ще ви я направи. Таксата е трицифрена сума и варира, в зависимост от изискванията на този, който ви я предлага. Това, което се обещава е да ви направят визата до ден два, в някои случаи седмица, като разрешението идва и ще заминете и работите каквото си пожелаете във Великобритания.

Нека разкрия каква е тази измислена виза.
Предприемчивият нашенец, не кандидатства за никаква виза, а прави апликация за статут за уседналост във Великобритания.

Апликация, при която той умишлено лъже за вашите обстоятелства и използва това, че службите се доста заети и докато проверят вашата апликация и разберат за лъжата, ще мине доста време.

Занимавам се със статути на уседналост и всякакви други визи за Великобритания и помня времената, когато решението за статут отнемаше минути, после времето се увеличи, на дни, после седмици, после няколко месеца, сега службите се бавят около 6 месеца.

 

Имено това забавяне се използва от тези, които лъжат за визите. Реално погледнато, когато вие имате приета апликация за статут, получавате един имейл с файл COA – Сертификат за апликация.  След като получите този файл,  вие реално можете да изкарате код за споделяне и да го предоставите на работодателя, за да ви назначи на работа.

Когато работодателят ви провери, на него му излиза съобщение, че вие имате право да работите и че той трябва след 6 месеца да ви провери отново, дали сте взели статута.

С това неговата отговорност пред властите свършва. Обаче нека отбележим, че вашата отговорност си остава.

Кандидатствайки за статут на уседналост, без да отговаряте на условията за това, вие може да имате няколко проблема.

Първо – възможно е да не ви допуснат в страната още  на границата, или да ви допуснат за  ограничен период от време,  примерно за 1 месец.

Ако все пак успеете да преминете безпроблемно, остава въпросът, кога ще ви разгледат решението и  ще получите отказ за статут на уседналост.

Към момента се бавят и отнема до 6 месеца, но в един момент нещата ще стават по-бързо и  може да получите отказа за статут –  да кажем след месец, два .

Работодателят ще може да ви държи на работа 6 месеца и той няма да има отговорност ако го проверят, но ако вие възнамерявате да стоите и работите 6 месеца, а получите отказ да кажем на втория месец, то след отказа, ако не обжалвате, вие ще се окажете нелегални и нарушители на закона. Ако ви хванат, че работите, ще ви направят проблем и вие може вече никога да не бъдете допуснати във Великобритания, дори и на посещение.

Пак да припомня, че когато започнаха да издават статути през 2019, решението идваше буквално за часове, после идваше за дни, след това за няколко седмици, месеци и именно тези месеци доведоха и до дълго чакане и тези измислени 6 месечни работни визи.

Това, което някои сънародници предлагат е една вратичка в закона, която скоро ще бъде затворена и ако сега се хванете на тази игра, може да се окаже, че временно я ползвате, но в дългосрочен план си затваряте пътя към ОК.

Така или иначе очаквам в скоро време да се спре приемането на нови апликации за статут за хора, които не се присъединяват. Имаше информация, че ще приемат до септември тази година, но ако се усетят, че хората масово злоупотребяват, може и да променят нещата по-рано.

За връзка с мен:

Атанас Чиков– тел. 077 8606 7076 с Viber и Whatsapp, atanas@chikov.com

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *