Вече трета година се издават статути за уседналост във Великобритания

March 30, 2022
0 Comment

Вече трета година се издават статути за уседналост във Великобритания, но въпреки това някои хора все още не знаят най-важното нещо – кога имат статут!

Доста хора се бъркат и смятат документа, с който апликацията им е приета, за решение за сттаут. Този документ се нарича Certificate of application – това е файл с име COA 12 March 2022.PDF и е със 7 страници.

ТОЙ НЕ Е ВАШИЯТ СТАТУТ.

Когато получите този сертификат за апликация, ако сте във Великобритания, всичките неща, които пишат в него, важат за вас.

Ако сте извън Великобритания, не е точно така, защото има вероятност въобще да не ви пуснат на Острова, ако се присъединявате и не сте били преди 2020 г. или да ви пуснат, но с печат за ограничен престой.

Ако влезете тук на този линк, след тато получите СОА файла, https://www.gov.uk/view-prove-immigration-status вие ще видите, че все още чакате решението си. Ще може да издадете и код за споделяне (Share Code) като вашият работодател или друга институция ще може да разбере, че сте законно и чакате статут. 

Ето линк как става това: https://help4bg.co.uk/2019/11/13/%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B0/

На някои институции обаче, не им е достатъчен само получения Share Code – примерно при кандидатстване за НИН-о или при смяна на шофьорска книжка, също ще имате проблем да се кандидатства, докато не се получи самия статут.

Самото решение идва в отделен имейл и може да минат месеци преди да го получите.

То е във файл със име  Status Outcome и дата. Датата в името, представлява  датата, на която е получено решението. В този файл е упоменато, че той не е доказателство за статут, но е важно да си го запазите. Може да ви потрябва ако присъединявате някой към вас, или когато от временен кандидатствате за постоянен статут, както и при кандидатстване за гражданство, или за нещо друго. Важно е да знаете целия си UAN 3434 номер и датата, на която сте го получили.

Запомнете – това че имате сертификат за подадена апликация, не означава нищо общо взето. И баба ви да кандидатства за статут и тя ще получи сертификата.

Правя още веднъж сравнение с пазаруване в магазин:

Стъпка 1 при статута е да подадете апликация
Стъпка 1 при пазаруването е да си сложите неща в кошница или количка.

Стъпка 2 при статута е да получите сертификата за апликация
Стъпка 2 при пазаруването е продавачът да ви сканира продуктите

И при пазаруването, и при статута тази стъпка не означава, че имате нещата, които искате.

Стъпка 3 при статута е да получите положително решение в отделно писмо и файл – да сте одобрени.
Стъпка 3 при пазаруването е да получите стоката и да може да си тръгнете с нея, това става, когато имате необходимите пари и си платите.

При статута ако нямате необходимите документи и не отговаряте на условия, не го получавате

В магазина ако нямате парите, продавачът ще сканира продуктите ви, вие ще видите, колко е сметката, но ако нямате средства да си платите, ще си останете само с посещението в магазина.

Ако търсите съдействие във връзка със статут на уседналост, можете да ме търсите на телефон: 077 86 06 70 76 или да пишете на имейл  atanas@chikov.com.

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *