Вече съм лицензиран имиграционен съветник!

December 8, 2018
0 Comment

Днес е един от най-радостните моменти в живота ми. След нещата в личен план като съпруга, деца, взимане на първия ми дом, нещото което се случи днес е една сбъдната мечта.

Не не съм си купил Tesla X…това не е толкова важно.

Успехът който ме радва толкова много, не е плод на похарчени пари. Всъщност похарчих не малко пари за това , но нещото което ме радва толкова много не може да се купи с пари.

Някои които ме познават вече може и да се сещат за какво може да стане дума.

Днес плодът на близо година труд и упоритост видя бял свят. Докато си пишех в нета, работих и бях съпруг и родител аз успях да се справя с постигането на най-трудното нещо което се е изправяло пред мен. Да взема квалификация и регистрация, която толкова много исках и която е много трудна за вземане.
Само една трета от хората които са се опитвали да вземат изпитите са успявали да го направят. Освен изпитите трябва да се отговаря на много други условия и направят и други неща.
Аз съм горд, че съм от тази ⅓ успели. Радостта ми е огромна и , че за разлика от многото други кандидати, които са адвокати примерно аз самия идвам от друга сфера.

Това, че съм работил като електротехник във Великобритания, никога не е било факт, който да ме кара да се срамувам, напротив. Срещал съм многократно колеги счетоводители и подобни да подмятат, че съм бил електротехник, а не като тях винаги математик, учител или счетоводител или нещо подобно.
Те не осъзнават една важна истина. Моята история от къде съм започнал и какво съм работил е факт, който кара хората, клиентите ми да ме предпочитат и ми се доверяват повече.
Аз съм бил един от тях, работник на строеж във Великобритания. Аз знам как се чувстват те и ги уважавам и разбирам.
Ако сте с наднормено тегло и искате да отслабнете на кого бихте повярвали повече и използвали да ви помогне вие да загубите нежелани килограми. На някой който винаги е бил слаб или на някой, който е бил с наднормено тегло загубил го и го е запазил?

Нека се върнем на темата… какво толкова ми се е случило.

Аз Атанас Чиков вече съм квалифициран и лицензиран Имиграционен съветник във Великобритания.
Аз както и регистрирани адвокати имам правото да давам съвети на хората и да им попълвам документи.
Днес получих регистрацията си от OISC правителствен отдел към Home Office

Да поясня само, че във Великобритания само квалифицирани и лицензирани съветници/адвокати имат право да дават имиграционни съвети.
Ако някой който няма такава квалификация се занимава с такива имиграционни дейности, той го прави незаконно и има опасност да бъде глобен, осъден и дори вкаран в затвор.
Квалификацията ми е ниво, от което е задължително да започне всеки един.
Аз изкарах курсове за всичките нива 1,2 и 3 и съм запознат със всички имиграционни закони и правила на Великобритания, но към момента имам право да работя само в следните области на ниво 1. Бизнес, семейни и студентски имиграционни визи и неща.
Entry clearance, Leave to Enter и Leave to Remain. Nationality and Citizenship . ЕU and EEA Law.
Или преведено на български почти всичко което засяга българи и европейци във Великобритания. Това включва и Permanent Residence и новия Settle status.

Тази квалификация е много важна за мен и фирмата ми. След като ние имаме квалифицирани счетоводители, ипотечен брокер, съветник за помощи, съветник за обучение, това което липсваше беше лицензиран имиграционен съветник.

Към моето CV освен квалификации за Ипотечен Брокер, Benefit advisor, Assessor вече имам и Immigration Advisor към OISC. Всъщност не знам дали има друг такъв сънародник във Кралството, поне аз не чувал за такъв.

Освен много, много трудните изпити за който имаш само два опита да ги вземеш…държавната служба те проверява под лупа, свидетелства за съдимост, бизнес планове и какво ли не.

Задължен съм вече да правя много неща, като да се информирам постоянно за новите неща във имиграционната сфера. Налага се да членувам в специални имиграционни портали да плащам членски внос и какво ли не друго.
Поне за едно от новите неща, което трябва да спазвам нямам никакъв проблем. В устава на организацията пише, че нямам право да лъжа клиентите си.
Нищо ново, не съм го правил досега, няма да го правя и за вбъдеще.

Бях ви обещал преди време, че аз ще направя каквото мога Брексит да не е проблем за притеснение и недоумение. Аз съм длъжен да знам всичко което става около имиграционните промени и да давам правилни съвети на клиентите си.

Надявам се, че съм успял да ви убедя, колко трудно бе това което постигнах и колко важно бе за мен да го направя. Изправих се пред едно огромно предизвикателство за мен и успях с много усилия и труд да го постигна.
Благодаря и на семейството ми, че ме подкрепяха.
В един момент така здраво учех, че вече нещата за имиграцията ми втръснаха. Уча за случай на брак индийка с англичанин, някаква си Аргун се казваше.
Пътувам си в метрото и виждам индийка с приятел англичани заедно и веднага техния случай ми изкочи в подсъзнанието казвам си Аргун.

Повярвах си, че мога да направя това и го постигнах, вярвам че и при вас може да стане така. Решете какво искате, повярвайте си, че може да го направите, трудете се и ще стане!

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *