Българското здравеопазване и NHS

April 16, 2019
0 Comment

Вчера пуснах една тема за раждането във Великобритания, която породи доста коментари и споделяния. Нека докато е топла темата да я продължа и обясня  какви за основните разлики между  NHS  и българските лекари-болници( Здравната каса) според мен.

Като доказателство за твърденията ми ще използвам мой опит и този да мои приятели и роднини.

Основната разлика между двете институции,лекари работещи за здравна каса и лекари работещи за NHS са:


В България пациентите си плащат истинската стойност на лекарствата, много често фармацевтични компании в Родината плащат на лекари и аптекари да изписват техните лекарства. В България лекаря има стимул да ти изписва лекарства.

Във Великобритания всички лекарства изписвани от   NHS Англия са на фиксирана сума  9 паунда. Няма значение дали лекарството ви струва 100 паунда или 10 паунда вие плащате за него 9.00 паунда, ако плащате за лекарства.( В Шотландия лекарствата са безплатни).

Лекарите към NHS имат упътвания какво да изписват и в какви ситуации за да пестят пари на NHS.

Лекарите в България гледат как да направят пари и да ти продадат лекарства или лечение.

Някои от вас няма да се съгласят.

Ок пример от първа ръка.

Преди около 6-7 години получавам обаждане от България, че майка ми е получила инсулт…и е приета в болница

Познайте как се почувствах, всеки от нас има една майка…притеснен, уплашен казах си ами сега..

Слава богу нещата се развиха много добре, майка ми бе изписана  бързо от болницата.

Тя ми даде нейни епикризи и рецепти, които аз консултирах с доктор лично.

Оказа се че майка ми е имала нещо като шип и е получила припадък.

С линейка я откарват в болницата която вижда в нейно лице златната кокошка и решава да и сложи диагноза инсулт. Диагнозата бе такава, но лекарствата бяха съвсем други. Има ли смисъл да ви обяснявам, че просто лекарите са решили, че с такава диагноза ще изкарат повече пари от Здравната каса.

Чували ли сте за хемодиализа!? Вероятно знаете за какво се прави. Пречиства се кръвта на пациент с бъбречна недостатъчност.

Мой приятел имаше роднина който му дойде на гости в Англия за няколко дни.

Той нямаше възможност да направи тук в Англия хемодиализа . Да кажем в България му правиха на всеки два дни.  Пациента идвайки в Англия щеше да пропусне няколко хемодиализи.

 2 на брой.

От българската болница последния ден преди да дойде към Англия му направиха 3 хемодиализи на веднъж.  Познайте защо, за да не изпуснат парите от здравната каса.

То тази история е все едно да тръгвате на дълъг път с автомобил да шофирате 999 мили  а резервоара ви да побира гориво за  333 мили.

Тези три зареждания вместо да ги направите на  първата миля, 333-тата и 666-тата, да ги Направите  още в града в който сте на 1 вата 3 тата и 6 тата миля.. безсмислено е.

Бил съм 4 пъти в  NHS болница  лично .

 Камък в бъбрека, менискус, високо кръвно  и друг случай.

Единия от случаите бях в частна английска болница плащана от NHS.

Уауу супер обслужване, в чакалнята, вестници, списания, кафе, чай вода….бисквити..

Бях в частна поликлиника в Пловдив Fi Health. Високо кръвно бях вдигнал в Родината по време на посещение.

Правя си час за 17.00 часа, отивам в чакалнята 16.45 чакам, жега топло… мисля си след малко минавам,

Закъсняха със срещата ми час. През това време ожаднях… стоя до машина с бутилка вода минерална, но няма никакви чаши. Персонала с има техни чаши, които си използва но за пациентите, които си плащат за частни прегледи.. няма чаши.

Нали, ако има чаши, те ще им изпият водата. Да имаше на 5 минути магазин можеше да отида и си купя вода, тя е направо без пари в Родината.

Проблема бе, че ако изляза и ме потърси доктора.. аз ще си изпусна часа.

Попаднах поне на докторка свястна, жената дори ми подари хапчета мостра които и били дадени от частна фармацевтична фирма.

Влезе ми в положението…не помня изписа ли ми рецепта… аз и казах, че съм за малко в България.

Всъщност рецептите не са много важни в Родината видят ли кеша аптекарите ти дават каквото ти трябва, поне така се е случвало на мен. Как ги изписват тези лекарства не знам.

Тук в Англия без рецепта забрави да ти дадат нещо.

Ние в Родината сме свикнали да се самолекуваме с хапчета , ние си самоизписваме  такива смятаме, че  с хапчета всичко се оправя.

Наскоро разбрах за случай на сънародник, който дошъл с цяла торба хапчета от Родината имал болести проблеми….но не се записал на тукашно GP.

Сънародника ни починал…..многото хапчета не са му помогнали.

Не знам дали сте чували по новините, че човешкото тяло от злоупотребата с антибиотици е започнало вече да не му действа толкова тези лекарства..

Да тук рядко дават антибиотици. На дъщеря ми са и давали при гнойна ангина… веднъж отивахме на почивка в чужбина и започна да развива ангината.

Изнудих GP-то ми да ме приеме след 5 минути и да ми изпише антибиотик.

Уговорката бе, ако ни потрябва да го използваме.

Емма се излекува без антибиотика.

Всъщност с децата ни сме правили една работеща тактика. Когато бяха малки никога не сме им казвали, че са болни. Водили сме ги на лекар , давали сме им лекарства, но не сме ги третирали много по специално.. понеже са болни.

Има родители така третират децата си като са болни и им казват, не прави това, че си болно, ще ти разреша това, че си болно и децата започват да искат да са болни и се правят, че са болни.

При Виктор и Емма нашата специална тактика действаше безупречно.

Не казвам, че NHS е безупречна. Стига да знаеш как работи и я познаваш може да я накараш да е  в твоя полза.

Това което ми харесва, е че независимо кой си, какъв си, колко пари имаш, те ще те третират като човек. Въздушната линейка хеликоптер в Лондон обикаля и приема всички които може без значение от доход или кои са.

В България нещата опират основно до пари. Хората са…знаем ги..

Велинград болницата, бях там тази същата година за високо кръвно, понеже бях на почивка, бях си забравил английските хапчета.

Българските уж същите ама  едно не действат, друго и странични ефекти.

Отиваме пред болницата  и гледам на рампата за линейки, такси спряло  линейката не може да се качи и разтовари пациента, сирената свири, ама таксито не му дреме.

После когато бях в чакалнята видях дъщерята на жената от линейката. Майка и инсулт направо на смъртно ложе…

Персонала не искаха да приемат майка и понеже дъщерята  нямала лична карта, а дъщерята дала личната карта на линейката. Линейката не я предала на болницата и изчезнала..

Така се държаха с жената, все едно, че нещо тя е направила грешно. Даже не се извиниха, че те са и затрили картата а я накараха да си търси линейката тя ужас…

Мен ме държаха в коридор, семейството ми отделно в друг коридор. В коридора ми оголиха задника и забиха инжекция … нещо за намаляване на кръвното ужас.

Излизаме от болницата и видяхме друга линейка иска да излезе на главната улица, пуснала светлини и сирена…  никой от колите трафика не спря да и стори път сигурно минута чака да спре трафика.

Какво му дреме на някой шофьор, за някой си който може би умира в линейката, нали не е негов роднина. Той бърза има много важна работа…

Няма значение, кой си какъв си един ден всички ще стигнем на онова място…

Ако сте в Англия и имате възможност да си направите частно медицинско здравеопазване препоръчвам ви го, има ситуации в които ще ви помогне нещата да станат по-бързо и по ефективно.

Но не пропускайте възможността да си имате GP  и ползвате и безплатния NHS

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *