Всичко за PayPal. Какво представлява, регистрация и плащане

March 14, 2019
0 Comment

PayPal е най-известната електронна система за плащане. Представлява електронна алтернатива на традиционните разплащания с чекове и банкови преводи. Нейни потребители могат да бъдат: частни лица, търговци, големи фирми и корпорации. Тя е собственост на eBay Inc., като повече от 90 процента от плащанията в еВау се извършват през PayPal.

Чрез PayPal всеки човек, който притежава валиден имейл, може да превежда пари на друг човек с имейл. Инициаторът на превода трябва първо да си отвори сметка в PayPal и да я обезпечи със средства. Сметката в PayPal може да бъде обезпечена чрез кредитна, дебитна карта или чрез сметка в банка. За да получи парите, получателят може да изиска чек от PayPal, да си отвори сметка в PayPal или да посочи банкова сметка за превод на сумата. В този смисъл PayPal представлява посредник, който улеснява електронната търговия по света, без да разкрива финансова информация при сделките.

От Май 2007 година PayPal позволява изпращане на пари от България, а от Октомври същата година българските потребители могат и да получават средства, като с това се отварят много врати на българския потребител.

Чрез PayPal можете да плащате навсякъде, където е обозначено с тяхното логото или изрично е написано при методите за плащане, че това е възможно.

Картите, които можете да регистрирате в тяхната система са:
 кредитна карта Visa;
 дебитна карта Visa Electron;
 кредитна карта MasterCard;
 кредитна карта American Expres;
 кредитна карта Discover.

Как да се регистрирам в PayPal?

Отворете страницата Paypal.com.

След като сте влезнали в сайта започнете регистрацията, като цъкнете на „Sign Up“.

След това ще ви се отвори страница, в която можете да избирате между два вида акаунти: обикновен и бизнес.

Ако не сте фирма, то на вас ви е необходим обикновен акаунт.

След това преминаваме на регистрационната форма. Там трябва да попълните всичко правилно, задължително на латиница и името ви да е написано на английски език по същият начин, както е по документи и на банковите ви карти.

Вече имаме попълнена регистрационна форма с всички необходими данни и можем да продължим напред като създадем акаунта „Agree and create account“.

По-нататък е възможно да ви поиска да попълните кода от картинката. Мисля, че това няма смисъл да ви го показвам и да обяснявам какво е, затова преминаваме напред.

Следва да регистрираме и нашата първа карта в системата. Това е и първият етап от регистрирането на вашата банкова карта. Пишете всичко внимателно и точно.

При всичко попълнено натискаме „Continue“ и ще ви прехвърли във вече направеният от вас акаунт, но не мислете, че сте приключили.

Все още не сме свършили най-трудното, а именно да се справим с този проблем:  . Това означава, че картата не е потвърдена. От тук нататък следва да верифицирате картата, като цъкнете на линка „Get Verified“. Важно е да го направите. Така ще потвърдите, че сте неин притежател. А и някои сайтове имат условие, акаунта ви да е верифициран.

Задължително се уверете, че в картата, която сте регистрирали имате наличност, защото при следващите стъпки от PayPal ще ви дръпнат 1.50€. Срещу тази транзакция вие ще получите т.нар. „PayPal Code“. Него ще го откриете в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Т.е. или ще трябва да се разходите до банката и да си потърсите кода, или пък, ако имате активирано онлайн банкиране в съответната банка, ще си извадите сами кода от там от  извлечението. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

 Стигаме до този прозорец, където, ако сте пропуснали стъпката с регистрацията на картата ще трябва да я направите. Вече знаете какво трябва да се попълва тук..:

След като сте завършили ще видите това:

След като получите кода си, пак се връщате на линка с верифицирането и го въвеждате:

Процесът е почти приключен.

Остана само още едно потвърждение. Става бързо 

Следва да влезнете  във вашият имейл, с който сте направили регистрацията и потвърждавате.

С това  регитсрацията ви приключва.

Изпращане на пари

Когато искате да изпратите пари на някой, първо трябва да знаете, че ще ви е нужен имейла на получателя и чрез него ще изпратите сумата. Ето как става:

Отивате в „Send Payment„. Попълвате имейла на получателя, след това сумата, която искате изпратите, както и избирате необходимата валута за целта. Имате също и няколко опции от които можете да избирате. Те играят ролята на нещо като основание за плащането.

След като попълните всичко необходимо, продължавате с бутона „Continue“ и след това потвърждавате с „Send Money„.

Получаване на пари

Когато получите пари през ПейПал, би трябвало те да бъдат отразени директно в баланса на PayPal на главната страница, като е възможно да имате опции “Accept” и “Deny”. Т.е. да приемете или да отхвърлите плащането/получената сума.

Получили сте пари, но нямате акаунт в ПейПал

Да, има и такъв вариант, когато някой ви е превел сума без да пита, имате ли ПейПал или не.

Ако това се случи, вие ще сте получили имейл, с който ПейПал ви уведомява, че има изпратена сума към вас.

Това, което трябва вие да направите, за да си получите сумата е да се регистрирате, т.е. да си направите ПейПал акаунт. Задължително регистрацията ви трябва да бъде с имейла, на който е изпратена сумата и е получено уведомителното писмо за получена сума към вас.

След като вече имате акаунт, задължително трябва да потвърдите имейл адреса си, като следвате стъпките описани по-горе.

При получаване на уведомителен имейл за получена сума знайте, че след създаването на акаунт в ПейПал с потвърден имейл адрес, изпратените пари задължително ще бъдат отразени на главната страница на акаунта ви! Ако това не се случи, то това е измама!

Как да прехвърлите сума от баланса ви в ПейПал към личната сметка в банката

За да прехвърлите парите си от ПейПал в личната си сметка, трябва да отидете в „My Account” -> “Withdraw” -> “Withdraw Funds to your Card”. След това избирате вашата карта (сметка) попълвате сумата, която искате да изпратите към личната ви сметка и давате “Continue”. Остана само да потвърдите с бутона „Confirm“.

Прехвърлените средства ще бъдат отразени в личната ви сметка в банката до 2-3 работни дни.

За тази процедура ПейПал ще ви вземе такса от 2€ независимо от това колко е голяма сумата.

Какво да правим, когато е необходимо да изискаме дадена сума от някой?

Първо ще трябва да отидете в менюто “Request Money”. Там ще видите един бутон отново наименуван “Request Money”.

След избирането на бутона “Request Money” ще ви се появи страница, която най-отгоре е с поле за въвеждане на имейл адрес. Попълвате имейл адреса на човека, от който ще поискате сумата или го избирате от падащото меню, ако е възможно.

След това от долу попълвате желаната сума и избирате валутата, в която искате той да плати. Също така трябва да сложите едно тикче от посочените за да поясните за какво е плащането.

Ако сте готови със стъпките на тази страница остана само да цъкнете “Continue” и да потвърдите с “Request Money”.

Как да върна пари на някой? (от страна на продавача/търговеца)

За да изпълните искането на купувача да му върнете парите, то първо имайте в предвид, че това може да стане в 60 дневен срок от датата на покупката! Ако този срок бъде изпуснат, след това вие като търговец, не сте длъжни да връщате пари на купувача.

Ако пък сте добра душа и все пак искате да възстановите сумата на човечеца след този срок, винаги можете да му ги изпратите по обикновеният начин.

Ето как става връщането на пари (refund):

Първо на главната страница, където са ви изписани транзакциите, трябва да откриете плащането, което е направил купувача към вас. За да го намерите по-лесно можете да изберете само получените плащания от “Payments received”.

След като го откриете, давате на “Details”. Там имаш опция “issue refund”. Кликвате и после попълвате нужната информация в полетата и продължавате с “continue”. За потвърждение на действието натискате бутона “issue refund”.

Как да закриете акаунта си в ПейПал

Въпреки, че според мен е хубаво да си имате акаунт в ПейПал винаги под ръка, то все пак не е лошо да знаете как става това 

Закриването на акаунта става много просто, просто отивате от менюто „My Account“ в „Profile“ и след това  в подменюто “My settings”. На първия ред където пише “Account type” в дясно ще откриете и “Close account”.

Забравена парола

Да, получавам и такива въпроси. Странно, но факт! 

И тъй като, от ПейПал предлагат няколко решения в случай, че си забравите паролата и не можете да си влезете акаунта, има три начина по които можете да разрешите проблема:

– I don’t know my password/Не си помня паролата
– I don’t know what email address I used/Не помня кой имейл адрес използвах
– I don’t know either one/Не помня нито едно от двете.

Последния вариант, обаче е много хитро измислен… За случай когато освен паролата, не помните и имейл адреса си, с който сте регистриран. Тогава имате три полета в които можете да въведете три различни ваши имейл адреса и евентуално един от тях да е правилният.

Какво да правя когато на дебитната/кредитната карта и изтече срока?

Когато срока на валидност на картата ви изтече и се налага да я подмените в банката, трябва да знаете, че не е задължително отново да я регистрирате и валидирате в ПейПал акаунта си!

Когато сте си подновили картата, номера от предната част си остава същият. Единствено ще бъдат различни така важните три цифрички от задната страна на картата ви (CVV) и датата на валидност. Съответно в ПейПал единственото което трябва да направите е да промените тези две неща. Ето как става:

Отивате в „Profile“ -> „Add/Edit Credit Card„. Избирате картата, която искате да промените давате на нея “edit”.

След като сте достигнали на страницата за промяна на данните на картата ви, остана само да се насочите към последните два реда „Expiration date/Срок на валидност„ и „Enter your CSC/Въведете трицифреният код“ и да ги обновите.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *