Чекове към кредитна карта

October 12, 2016
0 Comment

Ако нямате достатъчно пари в банковата си сметка, чековете към кредитна карта могат да ви се сторят отличен начин за разплащане, ако магазинът или търговецът не приемат директно кредитни карти. Това обаче изобщо не е разумен начин за плащане, защото може да ви постави в още по-лошо финансово положение.

Какво представляват чековете към кредитна карта

Това са празни чекове, които кредиторът ви може да ви изпрати заедно с кредитната ви карта. Те могат да бъдат използвани като нейна алтернатива, но обикновено това ще ви струва повече, отколкото ако плащате с кредитната карта.

Повечето кредитори изпращат чековете към кредитните карти директно на клиентите си, но към момента вече е забранено пращането на чекове без желанието на клиента, така че ще получите такива само ако ясно заявите, че ги искате.

Защо трябва да избягвате използването на чекове към кредитна карта

Всъщност причините за това са много. На първо място идват още по-високите лихви, в сравнение с тези по кредитната карта. Това е така, защото при разплащате с чек към кредитна карта, кредиторът третира транзакцията като теглене на пари в кеш, а не като покупка. С високите лихви, разплащането с чек към кредитна карта е изключително нерентабилен вариант и може да влоши чувствително финансовото ви състояние.

На второ място идват високите такси за обработка. Плащането с чек към кредитна карта се таксува по същия начин като тегленето на пари в кеш от банкомат.  Това означава, че ще трябва да платите такса от около 2,5 процента върху сумата, изписана на чека ви. Така ако напишете чек към кредитната си карта за 1000 паунда, това означава допълнителна такса от 25 паунда, която също трябва да платите.

Следващата причина е, че не получавате безлихвен период. Обикновено когато плащате за нещо, например месечна битова сметка, получавате период от 45 до 60 дни, през който не дължите лихва. При чековете към кредитните карти подобен период няма и дължите лихва по заетата сума от момента, в който издадете чека.

Последна, но не и по важност причина е, че нямате никаква защита. Когато пазарувате и плащате с кредитна карта имате защита според закона, но тя не важи за плащането с чекове към кредитна карта.

Изобщо чековете към кредитна карта полезни ли са за нещо?

Всъщност има известни ползи от тези чекове и те са в случаите когато нямате достатъчно средства в банковата си сметка, но имате спешен разход; ако искате да платите на някой, който не приема кредитни карти като разплащателно средство; сигурни сте, че ще върнете заетите пари бързо и в пълен размер, за да избегнете високите лихви.

Въпреки това, стремете се да използвате чекове към кредитна карта само и единствено когато ви е абсолютно належащо и ако все пак го направите, върнете парите възможно най-бързо и в пълен размер.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет и да ви помогнем да си намерите подходящ заем. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *