Управление на сметка по кредитна карта

January 31, 2015
0 Comment

Кредитните карти могат да бъдат удобен начин за получаване на заем, стига да ги използвате по правилния начин. Следващите няколко съвета ще ви помогнат да управлявате сметката по вашата карта правилно.

Съхранявайте сигурно вашия PIN

  • Не дръжте листчето на което сте записали своя ПИН на едно място с вашата карта, и не го давайте на някой друг. Ако го направите, и някой вземе картата и я използва, банката няма да ви върне това, което е откраднато, тъй като станалото е по ваша вина.
  • Сменете своя PIN с такъв, който ще запомните лесно. Можете да направите това на повечето банкомати. Изберете цифри, свързани с нещо, което лесно ще си спомните. Това нещо обаче, не бива да е датата ви на раждане, тъй като другите също могат да се досетят за нея.

Проверете сметката си

  • Когато си отваряте сметка е добре да я проверявате внимателно прези известно време, а не просто да оставите картата на кухненската маса и да не поглеждате какво става в акаунта ви.
  • Ако получавате отчета си онлайн, бъдете организирани когато влизате в сайта, за да го проверите. Направете това в определен ден – например една седмица преди крайния срок за дължимото плащане.

Планирайте изплащане в пълен размер всеки месец

Ако не изчистите напълно средствата които дължите всеки месец,  може да ви бъдат начислени лихви върху всичко по вашата карта, дори и върху парите, които сте похарчили през този месец. Таксите, които е възможно да ви бъдат начислени зависят и от това на коя компания е картата.

  • Задълженията ви могат да излязат извън контрол. Защото когато не изплащате задълженията си по картата всеки месец, вие плащате по-голяма лихва и може да отнеме много време, за да ги изплатите.
  • Начислените лихви и начина, по който те се изчисляват, се различават значително при различните компании.

Внимавайте да не попаднете в капана на късното плащане

Ако не платите сметката си навреме, това би могло да доведе до някои сериозни последствия.

  • Такси и тарифи – Ще ви бъде начислена такса за забавяне на плащане, плюс лихва върху цялата сума, която дължите.
  • Увеличени лихвени проценти – Ако имате престъпно досие, доставчика на картата може да увеличи размера на лихвата.
  • Проблеми с получаването на друг кредит – Плащанията със закъснение могат да навредят на вашия кредитен рейтинг. Това от своя страна може да се окаже пречка за получаването на заеми, ипотеки, други карти и дори телефонни договори.

Въпреки това, има начини да избегнете късните плащания

  • Платете чрез директен дебит. Най-добрият начин да избегнете закъснения при плащането е да наредите парите автоматично да се теглят от банковата ви сметка. Директният дебит е идеален вариант, ако искате всеки месец да изплащате цялата сума.
  • Не чакайте последната минута. Въпреки че може да платите сметката по кредитната си карта на момента – по телефона или онлайн, по-добре е да не го оставяте за последната минута. Имайте предвид, че при плащане с чек, процедурата може да отнеме до шест работни дни.

Избягвайте рисковете на минималното плащане

Минималната сума, която трябва да се изплати по картата ви всеки месец е често доста малка – може би процент от баланса, плюс лихвата. Но плащането на само тази сума ще ви струва много повече в дългосрочен план. Вие може да изплащате дължимите суми в продължение на години и в крайна сметка да плащате повече за лихви отколкото за оригиналния дълг.

Нека вземем за пример дълг от £1000 на кредитна карта с 16.9% APR. Минималната сума за погасяване на дълга по тази карта е 2% от баланса, или £5 – което от двете е по-голямо. Първото плащане ще бъде £20, но тази цифра ще падне, докато се възстанови равновесието. От таблицата се вижда колко можете да спестите, ако изплащате същата сума всеки месец.

Месечни погасителни плащания Време за което ще изплатите сумата Лихва, която ще плащате Общата сума, която ще върнете
     Минимума (2% от      баланса)                       22 год., 11 м £1,530      £2,530
     £20                         6 год., 10 м £635                                                £1,635
     £50                                                                   2 год., 8 м £167      £1,167
     £100                                                                 11 месеца £78      £1,078
     £250                                                                   5 месеца £34      £1,034
     £500                                                                   3 месеца £20      £1,020

Не забравяйте, че ако не изплатите цялата сметка, се начислява лихва върху всичко по картата, включително и за нови покупки, направени през същия месец – така че ако продължавате да правите разходи по тази карта, ще бъдете принудени да изплащате още повече.

Останете в рамките на кредитния си лимит

Не надвишавайте лимита си – ако го направите, ще ви бъде наложена такса – обикновено в размер на до £12.

При необходимост се свържете с доставчика на картата, за да поискате увеличаване на кредитния лимит.

Не ползвайте банкомат за теглене на пари или проверка на кредитни карти

Кредитните карти не са като дебитните – не можете да теглите пари в брой безплатно. Ще плащате такси и по-високи лихви от нормалното, дори и да изплатите вашата карта в пълен размер в края на месеца.

Обикновено ще плащате същите такси и лихви, които плащате и при теглене на пари в брой, ако извършвате други сделки, като например:

  • Плащане за нещо, с проверка на кредитни карти (винаги избягвайте да го правите)
  • Закупуване на чуждестранна валута
  • Купуване на пощенски записи
  • Хазартни сделки
  • Входни такси за състезания и игри.

Избягвайте повтарящи се плащания по кредитната си карта

Периодичните плащания позволяват на компаниите да поставят такси върху сметката на кредитната ви карта автоматично. Това обаче не е толкова безопасно, колкото директен дебит от банкова сметка.

За да отменитете повтарящо се плащане, свържете се с доставчика на картата и поискайте да прекратите правото на компанията да прави плащания. Ако вашата банка позволява на компанията да предприема каквито и да било плащания, след като вече сте отменили вашето разрешение, тя трябва да възстанови тези пари, заедно с всички свързани такси.

Периодичните плащания е добре да бъдат избягвани най-вече заради това, че може да изгубите представа колко точно пари имате по сметката си, и може без да разберете да надхвърлите своя лимит, което води до начисляване на такси.

Защита на плащанията

Ако се притеснявате, че може да се случи нещо, което да ви попречи да извършвате плащанията по дълга на кредитната ви карта (например, ако загубите работата си), има застраховка, която можете да си купите. Помислете много внимателно преди да направите това  – подобна застраховка е скъпа, противоречива, и освен това може вече да сте обезпечени от друга застрахователна полица.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *