Удължените гаранции – струват ли си?

April 19, 2017
0 Comment

Удължената гаранция понякога може да бъде под формата на застрахователна полица, която да покрие разходите ви за ремонт след изтичане на гаранцията на производителя или търговеца на дребно. Дали обаче си струва да плащате за такава гаранция? Удължените гаранции могат да бъдат скъпи, освен това новите стоки са изработени по висок стандарт и купувачите вече имат законови права, даващи им високо ниво на защита.

Вие вече имате покритие

Законът за правата на потребителите 2015 (The Consumer Rights Act 2015) вече е на ваша страна. Той гласи, че стоките трябва да бъдат с добро качество, годни за употреба по предназначение и да издържат разумен период от време.

Ако си купите нов телевизор например, и той се развали в рамките на шест месеца, можете да го върнете обратно в магазина – тяхна отговорност е да докажат, че уредът не е бил повреден, когато сте го купили.

При някои обстоятелства може да имате законово право да върнете стоката до шест години, след като сте я купили – въпреки че това обикновено зависи от това дали сте в състояние да докажете, че повредата е била налице още при закупуването и че нормалното износване не е причина за дадения проблем.

Проверете съществуващите гаранции на производителя и търговеца

Преди да си помислите да плащате за удължена гаранция, не забравяйте, че производителите често предлагат гаранция за предлаганите от тях стоки за период до 12 месеца (а в някои случаи и повече). Плюс това, някои търговци на дребно предоставят допълнителна гаранция върху основната, предлагана от производителя – при това безплатно. По този начин може да се окаже, че имате до 5 години гаранция на закупената стока, като всичко е включено в цената.

Защита на кредитни карти

Ако плащате с кредитна карта, вие получавате автоматично покритие на всички стоки на стойност между £100 и £30,000. Законът гласи, че компанията, чиято карта ползвате, трябва да ви осигури покритие, ако стоките са дефектни или не отговарят на описанието, или ако не са предоставени по силата на договора, съгласно Раздел 75 от Закона за потребителския кредит.

Застраховка на съдържанието на дома

Електрическите и механичните повреди обикновено не се обхванати от вашата застраховка на битовото съдържание (domestic contents insurance), но кражбите и случайните повреди са, така че си струва да проверите детайлно вашата полица – няма смисъл да плащате два пъти за застраховане на едно и също нещо.

Въпреки това, проверите дали вашата застраховка на съдържанието (contents insurance) изисква от вас да платите *excess, при предявяване на иск. При много удължени гаранции това не се налага.

*Excess (самоучастие или франшиз) е договорената сума, която застрахования плаща при настъпване на застрахователно събитие, за покриване на част от щетите.

Ако се заключи, че вината не е ваша, вие бихте могли да възстановите вашият „excess” от страната по спора, за която е заключено, че носи вина за инцидента.

Заслужава ли си да купим удължена гаранция за електрически уреди?

Закупуването на удължена гаранция за електрически уреди не винаги си струва, и за това има няколко причини:

– повечето електрически стоки и уреди поевтиняват с течение на времето

– те също така стават все по-надеждни, така че е по-малко вероятно да се наложи гаранция

– в същото време, ремонтите става все по-скъпи, тъй като уредите стават все по-сложни – ето защо може да се окаже по-евтино да си купите нов уред, отколкото да ремонтирате стария

– технология напредва, така че смяната на стария уред с нов не само че може да ви излезе по-евтино, но може и да се окаже, че новия уред е по-добър от този, който сте имали преди – може например да бъде по-ефективен енергийно и така да харчи по-малко ток, или пък да притежава най-новите функции, включени в цената.

Изследване на Which? проследява каква е вероятността нов телевизор или хладилник, или друг уред да се развали. Те открили, че повечето нови електрически стоки и уреди са всъщност много надеждни и вероятността за нужда от ремонт в първите пет години е много малка.

Данните от изследването показват също, че удължените гаранции за всекидневни уреди на някои от доставчиците са скъпи – например, разходите за удължена гаранция на перална машина, струваща £260 възлизат на £170 – повече от половината от себестойността й.

Към удължените гаранции подхождайте с повишено внимание

Докато някои търговци на дребно продават удължени гаранции за електрически уреди и бяла техника, тези гаранции често имат срокове за ремонта. Тези срокове може да са в рамките на четири до шест седмици, така че трябва предварително да помислите дали ще искате да чакате толкова дълго, за да бъде вашия уред ремонтиран. Например, може ли да се справите без пералня в продължение на шест седмици?

Някои полици покриват разходи за ремонт, но не всички включват разходите за части и труд, докато други пък имат такса или срок за вземанията. Ето защо е добре да прочетете подробностите много внимателно преди да подпишете.

Някои търговци на дребно също продават застраховки за уреди, които вече притежавате, но които в момента не са застраховани. Те обаче често „вървят“ с много условия, както и с безисков период, веднага след началото на покритието, по време на който исковете за повреди няма да бъдат изплатени.

Нещо повече, някои полици са наистина само “сервизни договори”, така че няма да са регулирани от Financial Conduct Authority, или обхванатаи от Financial Ombudsman Service (Службата на финансовия омбудсман). Това означава, че ако търговецът на дребно фалира, няма гаранция, че искът ви ще бъде изплатен.

Можете да сравните разходите и предлаганите възможности на удължените гаранции на редица доставчици, на сайта Compare Extended Warranties.

За да извлечете максимума от интернет страницата за сравнение, трябва да въведете:

– вида електрически уред, например “съдомиялна машина”

– покупната цена

– за колко години предоставя гаранция производителят

След това можете да видите резултатите по цена или срок на гаранцията.

Искате да си купите удължена гаранция? Следвайте тези стъпки:

– Разгледайте различни оферти – специализираните застрахователи често са много по-евтиния избор в сравнение с търговците на дребно, а сделките за няколко уреда могат да предложат по-добра стойност.

– Проверете колко дълго ще издържи закупения уред и колко дълго мислите да го ползвате.

– Проверете дали полицата предлага опция за замяна на стар уред с нов, ако стария не може да бъде ремонтиран.

– Проверете какви са изключенията – трябва ли да използвате оторизиран сервиз?

– Има ли ограничение за броя на исковете, които можете да направите, или сумата, за която може да претендирате? Прекратява ли се покритието след като веднъж сте направили иск?

– Прочетете дребния шрифт много внимателно, като внимавате за „вратички“ и изключения.

– Бъдете внимателни когато става въпрос за удължени гаранции, при които се плаща месечно – в дългосрочен план те могат да се окажат доста скъпи.

– Дали това е споразумение за услуги или гаранция? В първи случай документа не е регламентиран от Financial Conduct Authority (FCA) и следователно, ако компанията фалира, вие няма да имате никаква правна защита.

Обикновено вашите законни права ви позволяват да отмените гаранцията в рамките на 45 дни след закупуването й, и да получите пълно възстановяване на сумата по Закона за доставка на удължени гаранции на домашни електрически стоки 2005 г. (Supply of Extended Warranties on Domestic Electrical Goods Order 2005). Така че, дори ако си купите удължена гаранция, все още имате време да я преразгледате или да я смените с по-добра.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен и финансов съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка или кредит. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *