Удачно ли е да купувате жилище сега?

January 29, 2015
0 Comment

86 процента от британците искат да имат собствено жилище, но много от тях живеят под наем, поне до един момент. Преди да направите една от най-сериозните стъпки в живота си, а именно покупката на жилище, по-добре се замислете дали е удачно това да стане точно сега, на този етап от живота ви.

Ако финансовото ви състояние не е особено добро и не сте сигурни в бъдеще как ще се развият нещата за вас, по-добре не прибързвайте с покупката и изчакайте, т.е. живейте под наем. Когато вече сте се устроили и сте сигурни, че можете да си позволите жилище, тогава започнете да търсите оферти.

Все пак ако се чудите дали да купувате жилище, ето няколко предимства и недостатъци, които да ви помогнат да вземете моментно решение:

Предимства:

 

  1. Получавате свобода, сигурност и спокойствие

Живеете в свое жилище, как да не се чувствате свободни, сигурни и спокойни.

Вече няма да се притеснявате, че  наемодателят ви може да ви изгони по всяко време или да ви вдигне наема.

Можете да го ремонтирате и обзаведете по свой вкус, когато и както решите.

Имате пълната свобода да правите каквото искате – жилището си е лично ваше.

  1. Ще спестите пари

В дългосрочен план покупката ще ви спести много пари, защото вместо да плащате наем, ще погасявате ипотеката си и в един момент жилището си остава ваше. Ако платите голям депозит и лихвата по ипотечния ви кредит е ниска ще спестите още повече.

Ако изберете ипотечен кредит с фиксирана лихва знаете точно колко ще трябва да погасявате всеки месец, така можете да си направите дългосрочен спестовен план и да заделяте пари. Но ако живеете под наем винаги има риск в един момент наемодателят да ви поиска повече пари или да ви изгони и да ви се наложи да живеете в по-скъпа квартира, т.е. тук никога не сте сигурни какво ще стане и е трудно да си направите подобни планове.

  1. Можете да изкарате пари

Покупката на жилище е една голяма инвестиция. След време вашият дом може да струва повече, а защо не и много повече. С евентуалната му продажба можете да изкарате добри пари.

Ако имате повече от едно жилище, можете да отдавате под наем. Така всеки месец ще си докарвате допълнителни доходи, които ще ви помагат в изплащането на ипотеката.

Недостатъци:

 

  1. Поемате огромен финансов ангажимент

За повечето хора покупката на жилище е най-сериозният финансов ангажимент в живота им. Изплащането на дългосрочен ипотечен кредит е голямо бреме и крие своите рискове. Ако в един момент финансовото ви състояние се влоши има голяма вероятност да изгубите дома си.

Собственото жилище крие много допълнителни разходи, например плащането на различни данъци и такси, ремонти, застраховка, поддръжка и т.н.

Ако финансовото ви състояние е нестабилно поемате огромен риск и може да съсипе живота ви. В момента, в който останете без работа и сигурен доход вероятно ще спрете да плащате погасителните вноски по ипотеката и има голям шанс кредиторите да ви вземат жилището. В последствие се оказва, че сте разорени и на улицата.

Ако цените на имотите паднат, а вие искате да продадете жилището, то ще бъде загуба. Понякога може да загубите малко, но има случаи, в които може да изгубите и много пари.

  1. Ще плащате за ремонт и поддръжка

Когато живеете в собствено жилище няма как да се обадите на хазяина, за да му кажете да дойде и да поправи това и онова, или че е нужен ремонт тук и там. Вече ще трябва сами да си търсите майстори и да им плащате за услугите или сами да извършвате ремонтните дейности, в противен случай жилището ще западне.

  1. Не можете да се преместите когато ви се прииска

Когато живеете в собствено жилище трябва да сте отдадени. Не можете да се преместите на друго място когато ви се прииска.

Ако не сте моногамни, не ви харесва да се задържате задълго на едно място или смятате, че може да си намерите по-добра работа в друг град, по-добре отложете покупката на ново жилище и живейте под наем, поне докато не сте сигурни, че искате да се устроите за цял живот.

След като изчетохте всичко до тук, ако все още сте сигурни, че искате да си купите жилище сега, може би наистина моментът е подходящ и трябва да го направите. Ако обаче имате колебания, по-добре изчакайте известно време.

 

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *