С колко пари трябва да разполагаме, за да вземем ипотека?

June 7, 2017
0 Comment

Покупката на едно жилище не е свързана само с кандидатстването и евентуалното получаване на ипотека за него. Всъщност има доста странични разходи и те трябва да се вземат предвид. Като цяло купуването на жилище е една огромна стъпка в живота на човек, особено във Великобритания, където те не са никак евтини.

Самите такси около покупката не са никак малко и могат да струват доста, затова ще се опитаме да ги изясним максимално ясно и точно.

Първите такси, с които бихте се сблъскали са таксите по организирането на самата ипотека

Таксата за започване на ипотечния процес, която е в рамките на 100-250 паунда, се плаща в началото, независимо дали ще получите ипотеката или не.

Следва такса за отпускане на самата ипотека – тя се плаща само при одобрение и може да достигне до 2000 паунда. В повечето случаи когато лихвата е по-ниска, таксата е по-висока.

Друга такса е тази за оценка на жилището. При нея банката изпраща хора, които да проверят дали жилището, което искате да купите е нормално и отговаря на сумата, която продавачът иска. Тя започва от 150 паунда и може да достигне до 200-300 паунда според банката, към която сте се обърнали за ипотеката. Тя също се заплаща в началото и съответно ако не получите ипотека също я губите. Някои банки могат да ви предложат и оферта, при която няма да платите подобна такса.

Най-добрият вариант за вас е да добавите към ипотеката си таксата за отпускане, за са не ви се налага да я плащате на един път, защото 2000 паунда не са малко пари.   Останалите такси обаче ще трябва да платите предварително, обикновено от кредитната си карта.

Идва ред на такса за държавата – данък за покупка на жилище

Данъкът за покупка на жилище е за жилища с цена над 125 001 паунда. Т.е. ако жилището ви струва до 125 000 паунда, вие не трябва да плащате нищо. Ако обаче е над тази сума то вие ще платите таксата. За да разберете колко точно ще ви струва, можете да използвате някой от множеството калкулатори в интернет с търсене „Stamp duty calculator”. Но нека дадем и един пример: ако купувате първо жилище с цена от 400 000 паунда, то данъкът за покупка ще бъде в размер на 10 000 паунда.

От април 2016 година държавата въведе и нов вид такса за покупка на второ или следващо жилище, които ще се отдават под наем. Таксата е в размер на допълнителни 3% за жилища над 40 000 паунда. Така ако вземем горния пример – жилище за 400 000 паунда, но то е второ или следващо, данъкът за покупка няма да бъде 10 000 паунда, а цели 22 000 паунда. Това е една не малка разлика от 12 000 паунда.

Депозит

Друг разход по ипотека, която всеки трябва да плати е депозитът. Сумата му може да започне от 5%, но това е само чрез специални правителствени програми, които не са препоръчителни ако имате възможност да ги избегнете, защото имат високи такси.

Ако жилището, което искате да купите е 400 000 паунда и вие имате 20% депозит, то тогава трябва да платите около 80 000 паунда от джоба си. Минимумът на депозита е 10% или 40 000 паунда, които да платите.

Следва такса за ипотечния брокер

Различните ипотечни брокери имат различни такси. Брокерите към банките не изискват такси. Някои брокери работят с всички банки на пазара и могат да намерят най-добра сделка за ипотека. Понякога добрият ипотечен брокер може да ви вземе ипотека, която иначе няма да ви отпуснат ако се ползва посредствен или безплатен такъв. Платените брокери взимат процент от сумата на сделката, други предпочитат фиксирана сума.

Плащат се и такси за адвокатите

За да се направи законна сделка за покупка на жилище трябват адвокати. Те изискват такса, най-често първоначално клиентът дава някакъв депозит, а след това и останалата сума. Таксите за адвокати започват от 850 паунда и могат да достигнат 1500 паунда. За покупка на апартамент таксите са по-високи. В таксите влизат и разходите, които се плащат за различни проучвания на жилището.

И накрая – такса за електронен трансфер

Това е таксата за прехвърляне на парите за покупката на жилището по електронен път. Тя е в размер на около 40-50 паунда. Плаща се накрая и не е много голяма в сравнение с останалите такси.

Трябва да се отбележи и това, че когато се купува жилище от агенция, купувачът не плаща такса на агенцията, т.е. вие не плащате нищо. Обикновено таксите за това се взимат от продавача и той обикновено дава между 1-3% на агенцията.

Когато се нанасяте в новото жилище вероятно ще ви трябва и превоз на багажа, което трябва да вземете предвид. Средно превозът ще ви струва между 300 и 600 паунда.

Също така имайте предвид и разходи за ремонти по новото ви жилище. Статистиките показват, че новодомците харчат средно около 5750 паунда за ремонти при нанасяне.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *