Съвместна покупка на жилище – какво трябва да знаем?

June 23, 2015
0 Comment

Съвместната покупка на жилище, например с партньор или приятели, може би е подходящ вариант за вас, тъй като така ще можете да съберете по-голяма сума за депозита по ипотеката. Въпреки това има някои подробности, с които трябва да бъдете запознати преди да се впуснете към самата покупка.

До колко души могат да притежават едно съвместно жилище?

От два до четири човека могат да бъдат регистрирани като законни съсобственици на едно жилище.

Съсобствениците имат законното право да пребивават в имота, освен ако не е издадена съдебна заповед, която твърди обратното.

Ако един от съсобствениците реши да продава жилището или да изтегли кредит, който да обезпечи с него, останалите съсобственици трябва да дадат съгласието си за това, освен ако няма съдебна заповед, която да твърди друго.

Какви са вариантите за съвместна собственост?

При съвместната покупка двойките със сключен брак или партньорство могат да бъдат Joint Tenants, а приятелите и роднините, които купуват заедно са Tenants in common.

Какво означава Joint Tenancy?

Joint Tenancy е препоръчително само за хората сключили брак или партньорство и съответно този вид съсобственост може да е само между двама души.

Ако един от съсобствениците почине, имотът автоматично става собственост на другото лице. Това значи, че никой от съсобствениците не може да остави като наследство своя дял на друг човек, който не е съсобственик.

При взимане на ипотека, тя не може да бъде обезпечена само с дела на единия от съсобствениците. След като те са Joint Tenants  трябва да вземат решенията заедно, т.е. могат да получат само съвместна ипотека върху целия имот.

Имайте предвид, че ако нямате сключен брак или гражданско партньорство с другото лице, вие не сте Joint Tenants и съответно ако жилището се води на името на другото лице, при смъртта му вие може да нямате право да предявявате претенции за съсобственост. Ако имате сключена устна уговорка, но нямате брак, препоръчваме да се обърнете към адвокат или друго вещо лице за консултация и за помощ при евентуалното узаконяване на уговорката ви.

Какво означава Tenancy in common?

При Tenancy in common съсобствениците могат да бъдат до четири души – приятели или роднини.

При този вид съсобственост т.нар. Tenants in common не е задължително да притежават равни дялове от имота. Всеки от тях има свой определен дял и има правото да се разполага както иска и да го завещае на когото иска. Също така при Tenancy in common съсобствениците имат право да ипотекират своята част от жилището, въпреки че ще им бъде много трудно да намерят банка, която да се съгласи да им отпусне ипотечен кредит срещу част, а не цял имот.

Могат ли Tenants in common да вземат съвместна ипотека?

Да, повечето банки и кредитори позволяват до четирима души да кандидатстват за съвместна ипотека за покупката на общо жилище. Имайте предвид обаче, че кредиторът ще направи проверка за финансовото състояние само на двамата най-надеждни кандидати.

Какво ще стане ако останалите съсобственици спрат да плащат своите погасителни вноски по ипотеката?

Банките и кредиторите ще държат под отговорност всички съсобственици. Това значи, че ако някой от тях спре да плаща погасителните си вноски по ипотеката, то останалите ще трябва да плащат и вместо него.

За да избегнете това, седнете и проведете сериозен разговор с човека/хората, с които сте решили да направите съвместната покупка. Все пак това е сериозна и отговорна крачка и ако някой от тях смята, че не е готов за нея, по-добре да се откаже докато е време.

Препоръчително е преди съвместната покупка всеки от съсобствениците да потърси професионален съвет и дори да се направи договор между тях, в който да се упомене кога и как може да се продаде имота в бъдеще, какво предизвестие трябва да се даде на останалите, ако някой от съсобствениците реши да прекрати уговорката, как ще се разпределят парите при евентуална продажба на имота и други важни въпроси, които смятате, че в последствие ще изникнат.

Съвместната покупка звучи рисковано, има ли други алтернативи?

Спестяване, спестяване и още спестяване, докато вече не сте сигурни, че можете да си позволите депозита по ипотеката сами. Тогава просто ще вземете жилището на свое име и ще бъдете единствен собственик.

Реших, че ще се спра на съвместна покупка – какво следва?

Потърсете професионален съвет от нас или друг адвокат или брокер по ваш избор, за да ви се обясни какво следва от тук нататък и какви са вариантите ви.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем жилищен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *