Сайтовете за сравнение цените на застраховките не винаги са най-добрият вариант

February 1, 2017
0 Comment

Вероятно сте чували, а може би дори използвали някой от множеството сайтове за сравнение на цените на застраховките. Тези сайтове се представят за много добри и обективни, когато става дума за всякакъв вид застраховане – от автомобилно до живото и най-важното, обещават да ви спестят много пари. Но дали наистина е така и този тип сайтове ли са най-добрият вариант, който имаме?

Всъщност, според проучване на организацията Which?, ако се доверяваме само на сайтовете за сравнение на цените и не потърсим сами по-изгоден вариант, вместо да спестим, ние губим пари. Може би се питате колко точно? Средно около няколко стотин паунда например, когато става дума за автомобилна застраховка или друг вид по-скъпа.

Проучването на Which? показва, че известните сайтове за сравнение на цените като GoCompare.com, CompareTheMarket.com, MoneySupermarket.com, Confused.com и др. могат да бъдат подвеждащи, защото цената, която ви предлагат за определена застраховка, често не отговаря на тази, която ще получите накрая.

Изпълнителният директор на организацията Ричард Лойд коментира по темата: „Сайтовете за сравнение на цените на застраховките твърдят, че работят само и единствено в помощ на потребителя, но според нашето проучване това не е така. Ако искате да намерите най-изгодните застрахователни оферти, ще трябва да потърсите сами, без помощта на подобни сайтове. В противен случай можете да платите десетки, дори стотици паунди в повече“.

От организацията съветват да питаме каквото ни интересува директно на място при застрахователя, така понякога можем да получим и по-изгодна оферта, от която да се възползваме.

Но защо се получава така, че сайтовете за сравнение на цените не ни предлагат най-изгодните оферти и всъщност работят не в полза на потребителя, а в негов ущърб?

Повечето такива сайтове търсят цени на застраховки, според предварително зададените от потребителя критерии, но резултатите, които показват, не винаги са пълни и най-изгодни. Това е така защото някои застрахователи не желаят да бъдат добавяни към подобни сайтове, те предпочитат да работят директно с клиентите. Друга причина е, че останалите застрахователи, включени в сайтовете за сравнение всъщност им плащат затова, че ги рекламират, като някои дори им предлагат комисионна за всеки нов клиент, който им доведат.

Според Which? тези сайтове предлагат резултати от една трета от всички застрахователи във Великобритания, което в никакъв случай не е достатъчно, за да ви се гарантира, че сте получили най-изгодните оферти.

Друг проблем е, че в повечето случаи, сайтовете за сравнение на цените не показват резултатите в реално време, а просто визуализират предварително зададени такива, отговарящи на критериите на търсещия.  Някои сайтове пък дори не показват резултати спрямо зададените критерии, а разчитат на „универсални“ такива, които просто няма как да са най-изгодните и подбрани според индивидуалните нужди на потребителя.

Освен това някои резултати, които сайтовете за сравнение изкарват, може да са с добавени други застрахователни услуги, за които потребителят не е на ясно.

В проучването на Which? става ясно още, че все по-малко британци са доволни от сайтовете за сравнение на цените. През изминалата година доволните от тях потребители са били 46 процента, като през тази те са паднали до 42 процента.

Затова както от Which?, така и ние ви съветваме да не се доверявате напълно на сайтовете за сравнение и да не бързате да сключвате застраховка към застраховател, който ви се предлага от тях, поне не и докато не проверите сами какви са офертите на останалите застрахователи.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем да намерите и сключите изгодна застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *