Предплатените карти – какво представляват, предимства и недостатъци

January 4, 2017
0 Comment

Ако искате да се разплащате с пластика, но нямате, не искате или не можете да си извадите кредитна или дебитна карта, предплатената карта може да е подходяща за вас. Има различни видове предплатени карти, някои таргетирани към тийнейджърите, други към почиващите, трети към хората с лош кредитен рейтинг, имигрантите, бежанците и социално слабите и др.

Независимо към коя категория спадате, преди да прецените дали предплатената карта е подходяща за вас, то трябва да разберете какво представлява тя. Както името подсказва, предплатената карта е пластика, която зареждате с пари предварително и след това плащате чрез нея. Може да се използва в магазините или при онлайн пазаруване. Повечето предплатени карти работят и с банкомати, т.е. можете да теглите пари от тях.

Предплатената карта не е свързана към банкова сметка и няма как да изхарчите повече, отколкото сте заредили в нея. Така няма риск от високи лихви, заради превишен кредит и дори да искате, не можете да изхарчите повече, отколкото разполагате. Това ги прави чудесен вариант за родителите, ако не искат децата им да харчат прекалено много, но пък не могат да ги оставят и без пари за спешни случаи, както и за хората, които винаги дължат пари на банките, заради необмислени и импулсивни харчове.

Когато заредената в картата сума се изчерпа, вие няма да можете да я използвате повече, докато не я заредите отново.

След като се научихте какво представляват предплатените карти, нека изтъкнем някои техни предимства и недостатъци, за да прецените по-добре дали имате нужда от подобна пластика.

Предимства:

  • Приемат се на много места. Предплатените карти, особено тези на Visa и MasterCard, се приемат навсякъде във Великобритания и чужбина, където приемат и други кредитни или дебитни карти. Повечето предплатени карти също работят и с банкомати, но въпреки това проверете, за да не останете неприятно изненадани при спешна нужда от пари в кеш.
  • Зареждат се лесно. Предплатените карти се зареждат много лесно – по телефона или онлайн. Някои карти могат да се заредят дори в пощенските клонове и в големите хипермаркети.
  • Няма риск да задлъжнеете. При предплатените карти го няма риска от задлъжняване, както е при кредитните, просто защото с тях не можете да изхарчите повече, отколкото сте заредили.
  • Подходящи са за онлайн пазаруване. Ако нямате кредитна или дебитна карта, предплатените карти са добър вариант, ако обичате да пазарувате онлайн. Те се приемат от онлайн магазините, както се приемат и останалите пластики, и така можете да пазарувате когато и колкото искате.
  • Могат да се ползват от деца и тийнейджъри. Предплатените карти са особено подходящи за деца и младежи, защото няма минимална възраст за издаването им.
  • Предпазват децата ви в мрежата. Ако предплатената карта е издадена на името на детето ви, можете да сте спокойни, че то е защитено в интернет. Ако се опита да използва картата в сайт, забранен за деца (например хазартен сайт), то няма да успее.
  • Пластиката е по-безопасна от парите в кеш. Ако ви ограбят или откраднат портфейла ви, картата може да се анулира веднага и да си върнете парите, което няма как да стане ако сте носили пари в кеш.
  • По-малък шанс за измама. Тъй като предплатената карта не е свързана към банковата ви сметка, шансът да станете жертва на измама е много по-малък.
  • Покачва кредитния ви рейтинг. Някои предплатени карти покачват кредитния рейтинг, което може да ви бъде от полза, ако вашият е лош или изобщо нямате такъв.

Недостатъци:

  • Таксите. Като всяка карта и тук има такси. Според това каква е картата ви, може да има такси за зареждане, за теглене на пари от банкомат, за плащане и вероятно месечна такса за обслужване.
  • Не се приемат навсякъде. Не всички магазини, заведения или сайтове приемат предплатени карти като разплащателно средство. Освен това не можете да плащате с тях на бензиностанция или ако наемате автомобил под наем.
  • Различните карти идват с различни условия. Някои предплатени карти имат условия за минимална възраст на притежателя, което значи, че не стават за деца, други не могат да се използват на банкомат и т.н. Схванахте, нали? Проверявайте условията по картата винаги преди да започнете да я използвате.
  • Предплатените карти не са дебитни. Дебитната карта е свързана директно с банковата ви сметка, което ви позволява да нареждате директни дебити и да правите парични преводи, което с предплатена карта няма как да стане, защото зад нея не стои банкова сметка, а вашият портфейл.

 

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет и да ви помогнем в избора на предплатена карта. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *