Получих статут от Home Office и сега какво става?

June 21, 2019
0 Comment

Честито за вашия статут!

Всеки ден голям брой сънародници получават статут за уседналост във Великобритания и вече имат доказателство, че са законно тук.

Нека дам отговор на най-често задаваните въпроси за статути и изясним нещата около това, какво се случва, когато получите статут.

След като сте кандидатствали и е взето  решение, че вие вече сте със статут тук, Министерство на вътрешните работи/Home office ви изпраща един имейл  със заглавие Status Outcome и датата в която е получено решението.

Имейла започва със следния текст :

Dear …..( вашите имена)

I am pleased to inform you that your application under the EU Settlement Scheme has been successful and that you have been granted Indefinite Leave to Remain (ILR) (последното  е за постоянен статут, ако сте с временен статут ще пише Limited Leave to remain LLR)

Това е всичко, което ще получите от Министерство на вътрешните работи/Home Officе,  няма да дойде нищо по пощата на домашния ви адрес, няма никакви карти, никакви пластики.

Начинът да докажете на работодател или хазяин, че имате статут е следният.

В писмото ви пише следното:

„Your settled status in the UK can be confirmed online through the Home Office online checking service: ‘View and Prove your Rights in the UK’: view-and-prove-yourrights.homeoffice.gov.uk. You may use the online service to show your settled status in the UK. This letter is not proof of your status.

или на български

Вашият уседнал статут в Обединеното кралство може да бъде потвърден онлайн чрез услугата за онлайн проверка на Home Office: “Виж и докажи правата си във Великобритания” (‘View and Prove your Rights in the UK’): view-and-prove-yourrights.homeoffice.gov.uk. Можете да използвате онлайн услугата, за да покажете статута си в Обединеното кралство. ** Това писмо не е доказателство за статута Ви. **“

Да, правилно съм написал, това писмо не е доказателство, ако го принтирате и покажете на някого, то няма да ви помогне, защото е само един лист хартия с принтиран текст.

Начинът да докажете на работодател или хазяин, че сте законно е да посетите този адрес https://view-and-prove-your-rights.homeoffice.gov.uk/eu-settlement/start

И или да му покажете, ако той е до вас това, което се вижда на правителствения уебсайт, или да генерирате код, който да му пратите и той да провери сам, че вие сте законно тук.

Когато влизате във Великобритания на имиграционните служби не се нуждаят от подобни доказателства. Дори и при брексит без сделка, се очаква гражданите на ЕС да могат да влизат безвизово, тъй, че няма да има значение дали имате статут или не, понеже вие имате право да влезете във Обединеното Кралство като европейски гражданин. Имиграционните служители ще могат по вашите имена, рождена дата и документ за самоличност да проверят, ако желаят, че вие имате право на законно пребиваване в страната.

След като сте придобили уседнал или предварително уседнал статут, вашите задължения са следните:

  • Ако притежавате предварително уседнал статут – LLR, вие ще загубите правото да получите постоянен статут, ако отсъствате повече от 6 месеца от Великобритания във 12 месечен срок. Не става въпрос от януари до декември, а от датата на статута.  Ако отсъствате повече от 2 години от Великобритания, вие ще загубите вашия временен статут. Ако в този 2 годишен период дойдете дори за един ден във Великобритания две годишния срок ще се нулира и ще продължи от датата на идването ви във Обединеното кралство.
  • Ако притежавате постоянен статут – Settle status  ILR, вие имате пълни права във Великобритания и основната разлика между вас и британците е, че не можете да гласувате на някои от изборите тук и ще се нуждаете от виза, ако пътувате във държави като USA. Ако ви се роди дете във Великобритания, то става автоматично британец, ако се роди във България ще трябва да се платят 1021 паунда такса, за да стане британец.

Вашият постоянен статут  ILR важи доживотно стига, да не отсъствате от Великобритания в продължителен период, по голям от 2 години (Предното правителство искаше да го направи 5 години). Ако във този 2 годишен период дойдете дори за един ден във Великобритания две годишния срок ще  се нулира и ще продължи от датата на идването ви в Обединеното кралство.

Вашия  уседнал статут –  ILR може да бъде отнет, ако вие имате някакви криминални, антисоциални и други сериозни провинения.

Когато получите уседнал статут (Settle status- ILR), вие трябва да изчакате една година преди да подадете документи за натурализация, да станете британец и получите британски паспорт.  Ако вашият съпруг/а са с  британско гражданство, няма нужда да чакате 1 година. Изскванията за кандидатстване за британско гражданство са в рамките на 1 година  да не сте отсъствали повече от  90 дни в чужбина, а също и през последните 5 години не трябва да имате повече от 450 дни отсъствие в чужбина.

Британското поданство се взима след изкаран изпит по Английски, който струва 150 паунда и изпит „Животът във Великобритания“, който струва 50 паунда.

Нашата компания HELP4BG предлага подготовка и  за двата изпита.

Таксата за  за британското жителство е £1349.20

Важното е да знаете, че когато получите статут, той е свързан с вашия документ за самоличност – паспорт или лична карта. Когато този документ изтече и го подмените с нов, вие трябва да промените в страницата на Министерство на вътрешните работи / Home Office/ номера на вашия изтекъл документ с този на новия документ.

Ако сте получили временен статут LLR имайте предвид, че е ваше задължение да контактувате с Министерство на вътрешните работи/Home Office и да кандидатствате за това временният ви статут да бъде заменен с постоянен. Институцията няма задължение да ви уведомява за това, че имате 5-годишно пребиваване и е необходимо да кандидатствате за уседнал статут.

За кандидатстване за британско гражданство, уседнал статут и временно уседнал статут, обръщайте се към мен Атанас Чиков – лицензиран имиграционен съветник на тел. 077 8606 7076,  0208 144 8408 или пишете на имейл info@help4bg.co.uk.

 

 

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *