Покупка на жилище чрез програмата Shared ownership

January 16, 2016
0 Comment

Shared ownership (в превод – споделена собственост) е правителствена програма, която помага на хората, които нямат достатъчно средства, да се сдобият със собствено жилище.

Какво точно представлява Shared ownership?

Имотите, които са към програмата Shared ownership се продават чрез жилищни асоциации.

Когато вие си изберете даден имот, имате правото да купите част от него, обикновено между 25 и 75 процента, като платите малък депозит и вземете ипотека.

Останалата част от жилището, за която не сте имали средства, остава собственост на жилищната асоциация, като след това вие й я изплащате под формата на месечен наем. Наемът се формира въз основа на оставащата дължима сума, но не може да бъде повече от 3 процента на месец.

Например, ако решите да купите 50 процента от имот за 150 000 паунда чрез Shared ownership, вие взимате ипотека за 75 000 паунда. По ипотечния кредит плащате депозит от 5 процента, което е 3750 паунда, а останалото ви се отпуска от банката.  Събраните 75 000 паунда плащате на жилищната асоциация, за да вземете дела си. Наемът ви след това се формира на база оставащите 75 000 паунда и не може да бъде повече от 3 процента, следователно няма да плащате повече от 2250 паунда на година или 187,5 паунда на месец. Не забравяйте обаче, че към месечния си наем към жилищата асоциация трябва да прибавите и месечната си вноска по ипотеката.

Имотите, които се продават чрез Shared ownership са Leasehold, което значи, че земята, върху която се намират не ви принадлежи и вие я наемате за фиксиран период, обикновено 99 години. Освен това ще ви се налага да плащате такса за обслужване на жилището, която обикновено е месечна.

Кой има право да се възползва от Shared ownership?

Към момента има някои ограничения към това кой има право да се възползва от покупка на жилище чрез Shared ownership.

Според актуалните изисквания, можете да си купите жилище чрез Shared ownership ако общият доход на домакинството ви е 60 000 паунда или по-малко. За Лондон доходът може да е малко по-висок – до 71 000 паунда, ако искате да купите жилище с една или две спални и до 85 000 паунда ако искате по-голямо жилище.

Въпреки това имайте предвид, че някои общини могат да имат други лимити за доходите, както и да са въвели допълнителни изисквания.

От април догодина изискванията ще бъдат по-леки и местните общини няма да имат право сами да определят лимитите за доходите и да изискват повече от кандидатите. Така всеки с доход под 80 000 паунда извън Лондон и под 90 000 паунда в Лондон ще може да си купи жилище чрез Shared ownership.

Какво трябва да знам за ипотеката през Shared ownership?

Най-напред, когато кандидатствате за ипотечен кредит по програмата Shared ownership, депозитът, който трябва да имате за ипотеката не е както обикновено поне 10-20 процента, ами не повече от 5 процента.

Освен това вие взимате ипотека върху много по-малка сума, защото не купувате цялото жилище, ами само определена част от него, колкото сте решили, че можете да си позволите, затова и депозитът и месечната ви вноска по ипотеката ще са много по-ниски. Така купуването на жилище чрез Shared ownership излиза един от най-изгодните към момента начини, да се сдобиете със собствен дом, дори и да не разполагате със сериозни финансови възможности.

Мога ли в даден момент да купя по-голям дял от жилището?

Да, възможно е по всяко време да купите по-голям дял от имота, това е т.нар. „staircasing”. При него жилищната асоциация ви изчислява цената, която трябва да платите за дела, който искате да купите, като за това се прави актуална оценка на жилището. Така ако цените на имотите са се повишили, може да платите повече за новия дял, който искате да купите, но пък ако цените са спаднали надолу, можете да се възползвате от изгодна сделка и да придобиете голяма част или дори цялото жилище на много по-ниска от първоначалната цена.

Мога ли да продам дела си от жилището?

Да, вие имате пълното право да продадете дела от жилището си по всяко време, но жилищната асоциация запазва правото си да намери друг купувач, преди вие да обявите жилището за продажба. Сумата, която вземете от продажбата зависи от моментния имотен пазар и се разделя между вас и жилищната асоциация според това кой какъв дял от жилището притежава.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов или жилищен съвет, както и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *