От какво зависи цената на една автомобилна застраховка?

June 15, 2017
0 Comment

Според Асоциацията на британските застрахователи за последното тримесечие на 2016 година средната цена на автокаско застраховката във Великобритания е била 462 паунда за година или 38.50 паунда на месец. Те твърдят, че цените са били с 4,9% по-високи от тези през третото тримесечие на изминалата година или с 9,3% по-високи от средното за 2015-та.

И докато от Асоциацията на британските застрахователи използват данни от застрахователните компании, други организации твърдят различно. Така например според Мъни супермаркет средната цена на годишна автозастраховка за периода март – мат 2016 година е струвала 470 паунда, а според Конфюзд средната цена за първото тримесечие на 2017 е достигнала 781 паунда.

Въпреки че данните на различните организации се различават, едно е сигурно и те всички се съгласяват около него – цените се повишават с всяка изминала година.

Но от какво точно зависи пряко цената на една автомобилна застраховка?

Преди всичко нека започнем с възрастта и опита на шофьора. Тук основното правило е колкото по-млад и неопитен е той – толкова по-скъпа е застраховката. Особено ако даден водач е на възраст между 17 и 25 години и възнамерява да шофира по британските пътища, то той трябва да се подготви финансово за плащането на една немалка сума.

За съжаление практиката във Великобритания е начинаещите и млади шофьори да плащат много по-високи автозастраховки, защото според застрахователите те попадат в по-рискова група.

Съответно по-възрастните и опитни шофьори плащат по-малко, разбира се, с някои изключения.

Друг ключов фактор, който влияе на цената на застраховката е местоположението на шофьора. Няма как автозастраховката на водач в столицата или голям град да струва колкото тази на водач, който се намира в някое малко градче. Причината за това е, че в големия град има много повече трафик, съответно и по-голяма предпоставка за пътнотранспортно произшествие, отделно автомобилните крадци също преобладават – крадат се повече коли и по-често. Така може да се окаже, че автозастраховка за шофьор извън Лондон например струва два пъти по-малко от тази на шофьор в английската столица.

Както може би някои от вас предполагат, цената ще зависи пряко и от годините и мощността на автомобила. Нов, но мощен автомобил ще бъде с по-скъпа застраховка от нов с по-слаби възможности, заради това, че мощният дава по-големи предпоставки за пътно произшествие. По-старите автомобили и ретро автомобилите също са с по-висока застраховка, заради повечето рискове от неизправности, които крият и съответно по-високия шанс от инцидент с тях.

Още един, на пръв поглед незначителен фактор, който обаче оказва влияние върху цената е паркирането. Разликата между това дали дадено превозно средство се паркира в гараж или на улицата може да бъде забелязана ясно в цената на застраховката му. Съответно ако имате паркомясто на по-защитено място или най-добре гараж ще получите по-добра цена, отколкото ако паркирате на улицата, където всеки може да ви удари или да открадне колата ви.

Пореден фактор, определящ цената, е дали застраховката е на един или двама шофьори. Можете да добавите по-опитен водач като втори шофьор на автомобила ви. По този начин цената на застраховката би трябвало да се понижи. В подобни случаи един от родителите, най-вече бащата, е добър вариант, но имайте предвид, че той трябва да е добавен като втори, а не основен шофьор. Ако бъде вписан като основен за вашия автомобил, а вие като втори, застраховката ви ще бъде много по-евтина, но това е незаконно. Добавянето на втори водач към автозастраховката, както може би сте се досетили, е особено подходящо за млади шофьори или неопитни водачи.

Друго, което е определящо за цената на една застраховка е колко превозни средства има и използва застрахованото лице. Колкото повече са те, толкова по-евтини стават застраховките на всяко поради обясними причини. Но не всеки има възможността и може да шофира повече от един автомобил, въпреки че има и немалко британци с по два и повече, например един личен и един служебен, като и двата са със застраховки на едно име.

Взема се предвид и това колко мили ще е средният годишен пробег на един автомобил. Логично е, че колкото повече се кара и е на пътя, толкова по-голям е шансът от инцидент, затова и цената на застраховката е по-висока. Колкото по-малко се използва превозното средство, толкова по-сигурно е за застрахователя и той съответно намалява цената на застраховката.

Още един ключов фактор, който влияе много на цената на една автозастраховка е бонусът при липса на искове. Бонусът при липса на застрахователни искове е вид отстъпка от застрахователната премия, която се натрупва за периода, през който не са предявявани претенции по автомобилната ви застраховка. Стойността му е различна при различните застрахователи, но за по-дълъг период от пет или повече години, отстъпката от застрахователната премия може да достигне доста сериозна сума и така с време и по-внимателно шофиране да се сдобиете с една наистина добра и ниска цена за своята автозастраховка.

Разбира се, застрахователите проверяват шофьорите преди да им дадат оферта и съответно друг фактор е дали водачът е примерен или има текущи или скорошно изтекли наказания. Съответно водач, който е глобяван и наказван често от органите на реда няма как да има евтина автозастраховка, но съвестните шофьори спокойно могат да получат по-добре цена, защото застрахователят вижда, че те не са рискови и спазват правилата.

И за финал едно уточнение, което може да се тълкува и като съвет – не разчитайте изцяло на сайтовете за сравнение на цените. Полезно е да сравнявате цените на различните застрахователи, за да намерите най-изгодната застраховка. За тази цел е най-удобно да се използват сайтовете за сравнение, но не трябва винаги да разчитате на тях. Понякога те не взимат предвид всички текущи промоции и индивидуални отстъпки и могат да ви предложат най-изгодният вариант според тях, но всъщност в последствие да се окаже, че не е. Затова разчитайте на подобни сайтове, но само донякъде и по-скоро за ориентир. Най-добре е да проверите лично при текущия си застраховател и при други застрахователни компании или директно чрез използване професионалните услуги на застрахователен брокер – така винаги ще сте сигурни, че ще ви предложат индивидуална оферта и ще намерите най-добрата цена, често по-добра, отколкото тези в интернет.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *