Отказан заем или кредитна карта – какво можете да направите

April 20, 2016
0 Comment

Ако сте кандидатствали за заем или кредитна карта, но банката ви е отказала, вероятно се питате защо и какво можете да направите от тук нататък. Преди всичко разберете какво се случва и не бързайте да кандидатствате отново и отново, защото можете да усложните допълнително положението си и да ви бъде още по-трудно да получавате заеми и кредитни карти в бъдеще.

Защо ми отказват заем или кредитна карта?

Когато кандидатствате за отпускане на заем или получаване на кредитна карта и те ви бъдат отказани, кредитната компания или банката трябва да ви даде конкретна причина защо се получава така.

Обикновено в тези случаи финансовата институция прави проверка на кредитното досие на кандидата, затова ако и във вашия случай е така, трябва да ви бъде съобщено, че при направената ви проверка сте се оказали не достатъчно надежден кандидат за получаване на заем или кредитна карта. Също така трябва да ви кажат и коя кредитна агенция са използвали за справката, но ако не го направят, вие сте в пълното си право да попитате.

Също така можете да поискате допълнителна информация за отказа, но имайте предвид, че те не са длъжни да ви я дават.

Но дори и без допълнителна информация, като знаете, че е направена проверка на кредитното ви досие и през коя агенция е станало това, можете да се обърнете към нея, за да го проверите сами и да видите да не би случайно да е станала някаква грешка. Ако има неточности в досието ви, веднага се обърнете към агенцията, за да бъде коригирана, като агенцията има срок от 28 дни да го направи.

Не кандидатствайте отново и отново

Ако ви е отказан заем или кредитна карта и то повече от веднъж, спрете да кандидатствате. Ясно е, че има много банки и финансови институции, където да опитате късмета си, но в повечето случаи това няма да ви помогне, дори напротив.

Най-лошото нещо в случай на отказ е да продължавате да питате за заем или кредитна карта отново и отново, защото това се отразява в кредитното ви досие и след това е видимо от всички кредитори и банки. Това ще ги накара да си мислят, че отчаяно имате нужда от пари, което ви прави още по ненадежден кандидат. Също така подобни действия могат допълнително да свалят кредитния ви рейтинг, който е друг основен фактор за това дали ще ви се отпусне заем или кредитна карта или не. Запомнете, че колкото по-висок е той, толкова по-надежден кандидат изглеждате вие в очите на финансовите институции.

Какво да правя, откъде да заема пари?

Всъщност това дали да заемете пари или не зависи много от причината, поради която ви трябват. Ако търсите спешно пари, за да покриете дългове, сметки или разходи за живот, може би трябва да потърсите професионална помощ или поне финансов съвет, защото често в тези случай заемът или използването и тегленето на пари от кредитна карта не решават тези проблеми, дори напротив, задълбочават ги и можете да се окажете в още по-лошо финансово състояние.

Въпреки това, ако сте твърдо решени да намерите пари от някъде, но ви се отказва заем или кредитна карта, можете да се обърнете към кредитните съюзи. Това са организации с нестопанска цел, които помагат на хората да останат в местните общества. Лихвите по кредитите от тях не са високи – 3 процента на месец или 42,6 процента на година. Няма скрити такси и можете да изплатите заема си по-рано без да ви таксуват допълнително за това. Имайте предвид обаче, че при повечето кредитни съюзи трябва преди това да сте влагали пари в спестовна сметка, преди да получите правото да заемете пари от тях.

Ако нямате успех и с кредитните съюзи, а отчаяно имате нужда от пари, много вероятно е да постъпите крайно неразумно като заемете пари от частни кредитори, лихвари и заложни къщи. Това е много краен вариант и не е за препоръчване, колкото и да ви трябват пари. По-добре попитайте близки и приятели за заем, дори работодателя си за аванс, преди да прибегнете към тях.

Заемите, които те предлагат обикновено са „до заплата“, „до врата“ и др. Те са крайно неизгодни, с високи лихви и ако не ги връщате на време, рискувате да затънете в дългове, да имате проблеми с кредиторите и дори да ви изземат имуществото. Затова отново ви съветваме, да не се занимавате с тях, освен ако нямате отчаяна нужда от пари и сте опитали абсолютно всички други възможни варианти. Също така върнете заетото възможно най-бързо, за да се отървете по-скоро от тях.

След като оправите поне малко финансовото си състояние, съветваме ви да се концентрирате върху това да заделяте и спестявате поне малки суми пари и също да проучите как да подобрите кредитния си рейтинг, за да имате по-големи шансове в бъдеще да получите заем или кредитна карта.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет и да ви помогнем да си намерите подходящ заем. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *