Необходимо ли е да кандидатствам за уседнал или предварително уседнал статут?

April 15, 2019
0 Comment

Необходимо ли е да кандидатствам за статут? Това е един въпрос, който много сънародници ми задават.

Отговорът е прост и зависи от няколко обстоятелства: „От колко време сте във Великобритания и какви са плановете ви?“.

Ако нямате документ за пребиваване в дадена държава,  вие сте имигрант в тази държава. Начинът да се почувствате като британски гражданин, да имате всички права и да не се притеснявате  от брекзит е, да получите уседнал статут – ILR. В момента кандидатстването за граждани на ЕС е безплатно и единственият ви разход е за служебното лице, което ще ви съдейства за подаване на документите.

Ако искате да кандидатствате за уседнал или предварително уседнал статут,  сега е моментът. Можете  да се свързвате с  мен – Атанас Чиков – лицензиран имиграционен съветник, atanas@chikov.com, тел. 077 8606 7076.

Ако не  сте българин,  или европеец, а македонец например, за да вземе същият статут, ще платите държавна такса 2 000 паунда, плюс таксата на  имиграционен съветник или адвокат от порядъка на  300, 400, може и 500 паунда или дори повече.

Нагледно нещата стоят така. Ако да речем Петър е българин и е живял и работил във Великобритания, той има пълно право да получи уседнал статут и да се ползва от всички права – социални помощи, здравеопазване, безплатно обучение и т.н.

Ако не кандидатства и не получи статут,  Петър ще бъде един имигрант,  без право на пребиваване и работа, какъвто би бил всеки друг българин, току що пристигнал в страната.

Какво всъщност представлява уседналия  статут/ILR?

Това е документ, който ви дава право да живеете колкото си искате във Великобритания, да имате пълни права, като англичаните. Единствената разлика между документа за статут и британския паспорт е, че когато имате британски паспорт, вие имате право да гласувате на изборите за британския парламент и на всякакви други избори, както беше референдума тук. С британски паспорт можете да пътувате навсякъде по света, където Великобритания е сключила споразумение за безвизов режим, например САЩ.  Въпреки това,  ако притежавате Разрешение за постоянно пребиваване (Permanent Residence) или Уседнал статут, много по-лесно ще получите  виза за  страните,  с които Великобратиня има безвизов режим.

Друго много важно предимство на уседналия статут е, че получавате достъп до безплатно здравоопазване и социални помощи, което никак не  е за подценяване.

Т.е ако Джон има проблем със здравето, той ще има право на помощ поради здравословен проблем. Ако Петър има същия здравословен проблем като  Джон  и притежава уседнал, той има право на същата помощ.

Повечето от вас, както и аз, си казват „аз съм дошъл тук да работя не ми трябват помощи“. За съжаление, понякога се случват злополуки. Например мой приятел си беше в България преди години, той е с постоянен статут тук, но стана нещо по време на почивката и си скъса сухожилие. Той работеше като  самонает, нямаше застраховка и следователно остана без доходи, поради нетрудоспособност. На базата на документа за постоянно пребиваване, той посети бюрото по труда,  кандидатства за помощ, която се полага на хората, които имат здравословни проблеми и започна да получава седмично помощи, докато се възстанови напълно.

Пребивавайки във Великобритания, като част от ЕС, сигурно сте забравили или нямате представа какво е да бъдеш истински имигрант. Да речем, че имате работна виза за известно време. Въпреки това обаче,  вие нямате право  на безплатно здравеопазване, не можете да  излизате  от страната, наемателите ще ви гледат с подозрение и  няма да искат да сключат договори за наем с вас и много други неща, които не подозирате. Ако попаднете в подобна  ситуация сигурно веднага ще искате да се възползвате и да получите уседнал статут срещу таксата, която взимам от 100 паунда. Това би ви спестило хиляди неприятности,  унижения и много средства, които бихте платили за получаването на услуги, които ще получавате безплатно със статутаза пребиваване.

Много важно нещо, което  трябва да знаете е, че докато Великобритания е все  още част от ЕС, т.е. след последното отлагане – до  31 октомври 2019 г. все още нямате проблем да сте без статут на  пребиваване. След излизането на страната от ЕС, на  всяка крачка ще ви искат документ за пребиваване – при заповане на работа, при сключване на доовор за наем, при откриване на  банкова сметка, при кандидатстване на детето ви в училище. Ако нямамате статут ще трябва да заплатите за всеки преглед и  всяко лечение в лечебно заведение. Не можете да получите универсален кредит, детски и намаляване на общински данък. Има и други причини, списъкът е дълъг. Ето защо, съветът ми е да не пропускате сроковете и да се възползвате от тази невероятна възможност, която в момента ви е предоставена. А ако имате  нужда от помощ, аз съм на  разположение на  atanas@chikov.com, тел. 077 8606 7076. Изкарате ли уседнал статут, една година след това може да получите и британски паспорт.

Да не забравяме и друго  предимството на уседналия статут /settled status/. Ако ви се роди дете във Великобритания и вие притежавате този документ, важето дете автоматично получава британско гражданство. Спестявате 1012 паунда, които останалите имигранти трябва да платят за получаване на британско гражданство за децата си , родени в страната.

Притежанието на уседнал  статут ви дава и  възможност за присъединяването на роднини или за по-лесно осигуряване на тяхното временно пребиваване във Великобритания.

На онези от вас, на  които не достига време за пребиваване и желаят да останат във Великобритания, възможността е да кандидатстват за временно уседнал статут. Осигурявайки си такъв, вие имате доста от правата на британците, като след достигане на годините на пребиваване също можете да получите уседнал статут и да кандидатствате за британско гражданство.

Преди няколко месеца, държавната  такса беше 65 паунда, попълваха се  85 страници и се изискваха много придружителни документи като доказателство за пребиваване. Сега, всчко се свежда до  попълването на мобилна апликация и се кандидатства без такса.

Вече може да се кандидатства и  с паспорт, и с лична карта. Аз мога да съдействам за узаконяването на  вашето пребиваване, независимо от местонахождението ви във Великобритания или извън нея. За целта е необходи само да се свържете с мен на: atanas@chikov.com, тел. 077 8606 7076.

Ако все още се колебаете дали да кандидатствате за статут на уседналост, или имате желание да разберете по-добре какво представлява той,  вижте  моето видео: https://www.youtube.com/watch?v=E6JbKLwW43Q

Поради големия интерес на наши сънародници, които искат да придобият британско гражданство и паспорт, вече можете да се възползвате от новата ни услуга „Абонаментна услуга за кандидатстващите за британско гражданство“, чиято цел е да помогне на сънародниците ни да се ориентират и направят план за кандидатстване, да набавят всички необходими документи и когато дойде времето да имат право да кандидатстват за гражданство, да са готови и да отговарят на условията. Тази услуга няма да струва нищо допълнително на всеки един, който иска да използва фирмата ни, за да получи британско гражданство.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *