Начини да се сдобием със собствено жилище във Великобритания

February 27, 2016
0 Comment

Есенното изявление на британския финансов министър Джордж Озбърн от миналата година донесе добри новини за хората, които искат да си купят жилище за първи път.

Министърът обяви различни мерки, специално създадени, за да помогнат на хората без собствени жилища из цяла Великобритания да се сдобият с такива, като дори те бяха съобразени и с постоянно покачващата се цена на имотите.

Според жилищните експерти, програмата Help to Buy за Лондон е най-щедрата от всички начини за придобиване на собствено жилище. В комбинация с 3-процентното повишение на гербовия налог върху Buy-to-let ипотеките, които засягат само хазяите, мерките ще помогнат да се задържат малко повече имоти на пазара и на хората без собствени жилища да се сдобият с такива.

Освен това все повече британски банки разкриват, че ще предлагат на хората нови лични спестовни сметки, специално разработени за да си купят жилище чрез Help to Buy. Тези сметки позволяват на потенциалните жилищни купувачи да получават до 4-процентна лихва върху спестяванията, които те са заделили за депозита по ипотеката си, а правителството пък ще им отпусне още 3000 паунда бонус отгоре след период от 5 години.

Според жилищния експерт Линда Кларк, сега е точният момент хората, които искат да се сдобият с първото си собствено жилище да действат.

„С различните програми, които правителството предлага, потенциалните купувачи трябва да се възползват“, смята тя.

„Разбира се, както с всяка голяма покупка, тези програми трябва да бъдат проучени внимателно от купувачите и да действат само ако са сигурни, че ще могат да се справят с такава огромна крачка в живота си. Ипотеките, дори и безлихвени за определен период от време, са големи заеми, които трябва да се връщат, а хората трябва да го вземат предвид когато изчисляват финансите си и правят планове за бъдещето“, добавя Кларк.

„Но ако всеки потенциален купувач има желанието и най-вече финансовата възможност да си вземе жилище, без да дава и последната си стотинка за вноска по ипотеката му, не би трябвало да не успее да се справи с погасяването й“, казва експертът.

В тази статия ще разгледаме и какви са разходите по покупка на първо жилище с всяка от основните правителствени програми. Сметките са базирани върху покупка на апартамент ново строителство извън Лондон на цена от 384 000 паунда, с 10% депозит и 90% ипотека, с 2,91 процента годишна лихва за период от 20 години.

Ако вземе само ипотека, без участие по правителствена програма, купувачът ще трябва да плати 38 400 паунда депозит и месечна вноска от 1637 паунда.

С програмата Help to Buy, можете да вземете своя първи имот или да се преместите в имот ново строителство в Англия на стойност до 600 000 паунда. За целта трябва да можете да отделите поне 5% депозит от общата стойност на имота, а правителството ще ви отпусне заем, който ще е до 20% от стойността на жилището. Заемът е безлихвен за първите 5 години, след което плащате по 1,75 процента лихва, която се увеличава с всяка следващата година. Останалата част от жилището се купува с ипотека, която е до 75% от общата цена на имота. Тук недостатъкът е, че ако искате да купувате имот в Лондон, едва ли ще намерите подходящ ново строителство на цена, която да се вмести в бюджета на програмата. Едва 5% от купувачите по програмата са си взели жилище в столицата. Купуването на имот чрез Help to Buy с горепосочените условия ще ви струва депозит от едва 19 200 паунда и месечна вноска в размер на 1288 паунда.

Програмата Help to Buy за Лондон е същата като горната, с разликата, че е налична само за хората, които искат да купуват жилище в лондонските квартали и централната част на града. Имайки предвид факта, че едно жилище в Лондон струва много, програмата предлага по-висок процент финансиране от правителството – до 40% от стойността на имота, което значи, че ако вие отделите 5% депозит, ипотеката ви ще бъде едва върху 55%, което значи, че месечната ви погасителна вноска ще бъде много по-ниска. Все пак трябва да имате предвид факта, че жилищата в столицата не са никак евтини, а дори и с помощ от програмата, парите не са никак малко и трябва да се върнат, това е и основният недостатък тук. Разходите ви за жилище с тази програма ще бъдат депозит в размер на 19 200 паунда и месечна вноска от 944 паунда.

Ако решите да се възползвате от програмата Shared ownership, която се предлага от жилищните асоциации, ще спестите като не купувате сами жилището, ами го „споделяте“ с някоя от тях. Вие можете да платите от 25 до 75 процента от стойността на жилището, а останалото ви се отпуска от асоциацията и след това й връщате парите под формата на месечен наем. Така взимате ипотека само върху вашия дял и връщате значително по-малко по нея след това. Можете да се възползвате от програмата ако нямате собствено жилище и домакинството ви печели поне 60 000 на година извън Лондон, 71 000 паунда на година ако искате едно или двуспално жилище в Лондон и 85 000 паунда за триспално в Лондон. Недостатъкът тук е, че дори и да е ваше жилището, докато не върнете парите на жилищната асоциация, вие сте наемател, въпреки че можете да правите ремонти и сте длъжни да си го поддържате сами. Освен това жилищата, които могат да се вземат по тази програма не са всички на пазара, така че имате ограничен избор на имот. Ако решите да купувате по тази програма, разходите ви ще бъдат – депозит в размер на 13 449 паунда и месечна вноска в размер на 1145 паунда.

Програмата Starter homes е подходяща за хора на възраст до 40 години, като предлага на купувачите да се сдобият с жилище ново строителство с до 20% отстъпка в цената му. Правителството твърди, че до 5 години ще бъдат построени около 200 000 жилища, които да се продават по програмата. Цената на имотите след отстъпката ще бъде ограничена до 450 000 паунда за Лондон и 250 000 паунда извън столицата. Недостатъкът тук е, че може би тези имоти няма да са по джоба на всеки, особено хората, които изкарват под средния доход. Едно средностатистическо семейство ще трябва да получава около 100 000 паунда на година, за да може да си позволи покупката на жилище с цена 450 000 паунда след отстъпка по програмата и 21% депозит по ипотеката. Въпреки това, за жилище извън Лондон, средният годишен доход на едно домакинство ще трябва да бъде 55 000 паунда, което е по-приемливо. Разходите за жилище по програмата с универсалния ни пример са – 30 720 паунда за депозит и 1310 паунда на месец като погасителна вноска.

Реален пример: Дори със спестявания, събирани няколко години, двойката София и Том изпитва затруднения в събирането на депозит, за да си купят жилище в Съри. Те научават за програмата Help to Buy, която им позволява с 20% заем за депозит да си купят двуспално жилище във Виридиум само с 5% депозит от тях.  Двойката е благодарна на правителството и програмата и вече се наслаждава на новото си жилище, което изплащат с парите, които иначе все още щяха да спестяват за депозит.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов или жилищен съвет, както и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *