Наемодателите с Buy-to-let ипотеки започват кампания срещу планираното орязване на данъчните облекчения за тях

October 5, 2015
0 Comment

 

При последния бюджет на Джордж Озбърн една от промените засегна пряко притежателите на имоти които се отдават под наем. Това накара много наемодатели да изразят недоволство. Това недоволство прирастна в онлайн петиция тази промяна да бъде преразгледана.

Само за два дни над 25 хиляди души са подписали тази онлайн петиция, чиято цел е да накара министъра на финансите Джордж Озбърн да отмени планираното орязване на данъчните облекчения за наемодателите с Buy-to-let ипотеки, т.е. тези хора, които купуват жилище чрез ипотека с цел отдаване под наем.

За да бъде взета предвид петицията и да влезе в парламента за обсъждане, трябва да бъдат събрани 100 хиляди подписа.

Петицията е част от кампанията „Кажете „не“ на Джордж“, която започна в средата на септември. Тя ще остане отворена до 27 януари, 2016 година, което означава, че подписите вероятно ще могат да се съберат в оставащия срок от около 4 месеца.

Самите ограничения в данъчните облекчения за наемодателите с Buy-to-let ипотеки ще започнат от април 2017 година и ще навлизат постепенно за период от 4 години. Джордж Озбърн заяви, че мерките ще навлязат с цел да се премахнат предимствата, с които хората с Buy-to-let ипотеки имат пред тези, които просто искат ипотека, за да си купят собствено жилище.

„Наемодателите с Buy-to-let ипотеки имат огромни предимства на пазара, защото вноските и лихвите по ипотеката им се променят според доходите им, което при хората с обикновена ипотека е невъзможно. И колкото по-големи доходи има наемодателят, толкова повече данъчни облекчения получава той“, заяви Озбърн.

„При по-заможните наемодатели, всеки 1 паунд разходи по лихвите за Buy-to-let ипотеката им връща 45 пенса директно от джоба на данъкоплатеца. Настоящата данъчна система работи в полза на заможните хора, с ипотеки по жилища, купени за отдаване под наем. При тях се изваждат разходите им по жилището когато се изчислява данъка, който трябва да платят върху печалбата от наема, а голяма част от тези разходи е именно сумата, която отива за лихва по ипотеката. Така те получават огромни данъчни облекчения.  Промените, които предстоят ще сложат край на това“, добави финансовият министър.

Кампанията „Кажете „не“ на Джордж“ е започната от група наемодатели, според които мерките са крайни и ще засегнат както тях, така и всички агенции за жилища под наем и недвижими имоти, както и наемателите и дори хората, които искат да си вземат първо жилище с ипотека.

В петицията, която те са започнали  се казва следното: „Ние оперираме като еднолични търговци и като всички други бизнесмени, и ние имаме бизнес разходи, за които е редно да получаваме данъчни облекчения. Планираното орязване на същите е нечестно и насочено директно към нас (бел.ред.  наемодателите с Buy-to-let ипотеки). Ние изискваме тези мерки да бъдат преразгледани и отменени“.

Към петицията е прикрепен и цитат от Института по фискални изследвания, в който се казва, че наемодателите с Buy-to-let ипотеки и без това плащат по-високи данъци от хората с обикновени ипотеки.

„Наемите в частния сектор зависят основно от индивидуалните наемодатели. Планираните промени много вероятно ще доведат до повишаване на наемите“, твърдят от Института.

„В някои случаи работещи хора взимат Buy-to-let ипотека, за да им остане като инвестиция за след пенсия. Планираните мерки ще засегнат и тях, а това също не е честно“, се казва още в петицията.

Държавната хазна също е изразила своето мнение, което също е публикувано на сайта с петицията. В него се казва следното: „Наемодателите използват лихвите по ипотеките си и други финансови разходи за данъчни облекчения, което има дава големи данъчни облекчения. Към момента хазяите с високи доходи печелят най-много от това, като техните облекчения достигат до 40-45 процента от данъка им“.

От хазната казват още, че според техните изчисления, под 18 процента от всички наемодатели с Buy-to-let ипотеки ще бъдат засегнати от мерките и ще трябва да плащат по-високи данъци.

Въпреки това, на уебсайта на кампанията „Кажете „не“ на Джордж“ се твърди, че орязването на данъчните облекчения ще засегне доста повече наемодатели и самата мярка е определена като странна и чудновата. Повече за кампанията можете да научите на адрес http://saynotogeorge.co.uk/ , а петицията можете да разгледате и съответно подпишете на адрес https://petition.parliament.uk/petitions/104880.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *