Къде можем да си позволим жилище или квартира във Великобритания

October 21, 2015
0 Comment

Ако искате да си купите жилище или пък търсите квартира на Острова и имате ограничен бюджет, може да изгубите много ценно време в търсене. Затова от Би Би Си са създали интерактивна страница с калкулатор, която да ви помогне и най-вече да ви спести време и усилия.

За да използвате калкулатора просто въведете предпочитанията си в полетата и ще ви излязат всички налични резултати според тях. Това беше прекалено общо? В такъв случай ще обясним по-подробно как да работите с него.

Първият въпрос, на който трябва да отговорите е Do you want to buy or rent?, т.е. „Ще купувате или ще наемате?“. От падащото меню отдолу (Select Ownership) можете да изберете Buy ако ще купувате жилище или Rent ако търсите квартира.

При избиране на опция за купуване на жилище отдолу ще ви се „отключи“ и полето Deposit Amount, където трябва да въведете сумата, която сте събрали за депозит по ипотеката си. Сумата се въвежда в паунди.

Следващият въпрос е How many bedrooms? или в превод „Колко спални да има жилището?“. Тук отново има падащо меню, от което трябва да изберете една (One) , две (Two) , три (Three) или четири и повече (Four or more).

Следващата стъпка е да изберете подредбата на резултатите според цената на пазара I want a property that is в превод “Искам имот, който е“, като опциите ви са съответно At the cheaper end of the local market – Най-евтин спрямо местния пазар; Mid-priced for the local market – Ценово позициониран в средата спрямо местния пазар и At the expensive end of the local market за Най-скъп спрямо местния пазар.

Последното нещо, което сами трябва да попълните е сумата, която можете да отделите месечно за наем или вноска по ипотеката – How much can you spend on monthly rent or mortgage payments? Тук отново трябва да въведете сума в паунди, за да избегнете неверни резултати.

След като се уверите, че сте попълнили всички полета коректно, можете да изберете бутона Go, като резултатите ще ви се покажат на картата на Великобритания отдясно.

Легендата на картата е следната:

  • В син цвят се оцветяват районите, където според зададените от вас критерии, можете да си позволите жилище;
  • В кафяво се оцветяват районите, където цените са по-високи и не можете да си позволите жилище;
  • В сиво остават районите, за които няма данни или информация по така зададените критерии.

Имайте предвид, че картата е интерактивна и можете да приближавате и да избирате райони с мишката, за да видите средните цени.

Калкулаторът е само ориентировъчен и не може да разчитате, че данните от него са напълно верни. Към момента той използва цените от имотния пазар за периода март – август 2015 година според анализите на Hometrack, но се обновява редовно.

Адресът, на който можете да откриете интерактивната страница с калкулатор е www.bbc.com/news/business-23234033.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *