Кредитни карти с Cashback

February 5, 2015
0 Comment

 

Кредитните карти с кешбек ви дават възможност да вземете известна сума пари в брой когато пазарувате, като ви връщат процент обратно или чрез получаването на бонус точки.

Как работят кредитните карти с кешбек

Всеки път, когато използвате картата, вие печелите процент от разходите си обратно под формата на кешбек. Така например, ако вашата карта изплаща 3% кешбек и похарчите £100 в магазин, вие ще спечелите £3. Този кешбек обикновено се плаща ежегодно, въпреки че при някои карти това става и на месечна база. Бонус точките обикновено могат да се обменят във всеки един момент, след като имате достатъчно, за да отговаряте на изискванията за “награда”.

Cashback картите се предлагат в няколко различни форми:

– Някои предлагат изплащане на фиксиран кешбек, без значение колко харчите или къде сте ги похарчили;

– Други плащат диференцирани ставки на кешбек в зависимост от това колко харчите. Например, 0.5%, ако харчите по-малко от £6,000 годишно, 1%, ако сумата е по-голяма;

– Някои карти предлагат различни нива на кешбек в зависимост от това къде харчите парите си. Например 1% от средствата, изразходвани в супермаркети, 2% от парите, похарчени в универсални магазини и 3% от парите, похарчени за гориво.

Ако кредитната ви карта плаща 3% кешбек за всички покупки, бихте могли да спечелите £150, ако вашият годишен разход е £5,000. Трябва обаче да изплащате баланса си в пълен размер всеки месец, за да се възползвате от тази възможност.

Кога кешбек картите са добра идея

Ако изплащате сметката по кредитна си карта напълно всеки месец, то кредитните карти с кешбек може и да са подходящи за вас. Вие получавате възнаграждение за похарчените от вас пари, които така или иначе ще похарчите.

Ако не винаги изплащате сметката по кредитната си карта в пълен размер, кредитните карти с кешбек не са добър избор. Спечеленият от разходите ви кешбек ще бъде по-малък от лихвата, начислена върху дължимите суми.

Не позволявайте да ви баламосват

Доставчиците на карти може да се опитат да ви убедят да вземете кредитна карта с кешбек, като ви представят най-различни сценарии, в които вие ще спечелите малко пари в кешбек. Например, те могат да използват разходите ви за гориво или обяд по време на работа, за да повишат общите ви разходи, и следователно да спечелите известна сума пари обратно.

Все пак, ако обикновено плащате за тези неща в брой и не възнамерявате това да се промени, тогава средствата, които те твърдят, че ще получите обратно, няма как да бъдат спечелени от вас. Ако не плащате с кредитна карта за тези неща или се притеснявате да не задлъжнеете прекалено, трябва да избягвате ползването на картата и, ако имате Cashback карта, не се изкушавайте да харчите повече, само за да печелите кешбек или бонус точки.

Такси

Другото нещо, което е добре да имате предвид, преди да си извадите кредитна карта с кешбек е, че може да се наложи да плащате годишна такса за картата. Тези такси варират, като могат да достигнат и до £140 за някои премийни карти.

Ако правите само малки разходи с вашата карта всеки месец, и не искате те да се увеличат, след това може да се окаже, че кешбека, който сте спечелили е заличен от таксата.

Вашите обичайни разходи 

Ако искате да спечелите възможно най-много средства обратно, може да има смисъл да ползвате кредитната си карта за всички разходи, които обикновено правите всеки месец. Въпреки това, не трябва да гледате на това като извинение, за да харчите повече, отколкото обикновено, само и само да спечелите повече кешбек.

Ако не сте в състояние да изплащате сметката по кредитната си карта всеки месец, то този допълнителен кешбек е без значение, тъй като може лесно да бъде заличен от лихвите.

Златното правило на кредитните карти с кешбек 

Винаги изплащайте вашата кредитна карта в края на месеца, в срок, в противен случай всички суми, спечелени в кешбек ще се заличат от дължимите лихви или такси

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *