Кратко ръководство за кредитните карти

January 26, 2015
0 Comment

Ако се познавате добре и знаете, че сте достатъчно дисциплинирани и можете да връщате дълговете си навреме, тогава кредитната карта е добър разплащателен вариант за вас. Ако обаче се съмнявате, че ще можете да изплащате заетите пари в срок, по-добре не си правете кредитна карта, защото високите лихви могат да ви доведат до още по-голямо задлъжняване и проблеми.

Какво представляват кредитните карти?

Както подсказва името им, кредитните карти ви дават възможността да плащате чрез тях на кредит, зает от банката, която ви е издала съответната карта. Всяка карта си има определен лимит, до който можете да харчите. Той може да бъде от няколко стотин паунда до хиляди паунди, в зависимост от това колко ви е отпуснала банката.

Когато се разплащате чрез кредитна карта е много препоръчително да връщате заетите пари в срок (обикновено до един месец) или поне да внасяте редовно погасителните си вноски, за да избегнете високите лихви.

Кредитните карти са подходящи за разплащане, но не и за теглене на пари от банкомат, заради високите такси, които обикновено до 4%, но понякога достигат и повече.

За кого са подходящи?

Кредитните карти са подходящи за хората, които имат сигурни доходи и са убедени, че ще могат да връщат заетите суми в срок.

За да ви се издаде кредитна карта ще трябва да имате добър кредитен рейтинг. Това значи, че при кандидатстване за карта ще ви се направи проверка на кредитното минало.

Друго условие, за да получите кредитна карта е да имате навършени 18 години, а в някои случаи се изискват дори 21.

Предимства на кредитните карти

Кредитните карти са лесни за употреба и се приемат като начин за разплащане на много места.

Разплащането с карта не крие рисковете на пазаруването с кеш. Ако откраднат картата ви няма да успеят да я използват, защото тя е защитена с пин код, а освен това вие можете да се обадите по всяко време в банката, за да я анулират.

Получавате допълнителна защита за всяка покупка на стойност между 100 и 30 хиляди паунда. Така ако не получите това, за което сте си платили, банката издала картата ви ще поеме загубите ви.

С някои кредитни карти получавате и други безплатни бонуси – намаления, безплатни стоки и услуги или кешбек (връщане на малък процент от похарчената сума).

Недостатъци

На първо място е високата лихва. Ако не успеете да се издължите в срок ще трябва да върнете много повече, от това, което сте заели.

Ако закъснявате с плащанията редовно, високите лихви могат да ви направят длъжник на много пари и съответно ще ви се струпат доста проблеми на главата.

Освен високите лихви, кредитните карти вървят ръка за ръка и с високи такси. Понякога потребителите плащат такси за какви ли не абсурдни неща, дори за това, че не ползват кредитните си карти, но иначе стандартните такси са за теглене на пари от банкомат, за обслужване по сметката, за ползване на картата и т.н.

Неподходящи са за ползване в чужбина, но това зависи от картата. Някои банки предлагат кредитни карти, специално пригодени за ползване в чужбина.

Лихви и такси

Използвайте внимателно кредитната си карта, в противен случай ще попаднете в омагьосания кръг на високите лихви и такси.

Понякога банките се опитват да привлекат нови клиенти като им предлагат кредитни карти с много ниска лихва, при които след определен период от време тя скача до небето.

Имайте предвид, че ако решите да погасите задълженията си по кредитната карта с пари от друга карта или сметка, много често банките начисляват такса от 3%, която на пръв поглед не е много голяма, но при по-сериозни суми е.

Ако закъснеете с връщането на заетите пари, това ще бъде отразено в кредитното ви досие и ще намали кредитния ви рейтинг. Отделно за всяка просрочена вноска ще ви се начислява такса, освен лихвите.

Ако нямате финансовата възможност да изплатите напълно заетата сума и внесете само минималната вноска, отново ще ви се начислява лихва, но само върху останалата за връщане сума.

За всяко теглене на пари от банкомат ще ви се начислява такса, която може да достигне 5 паунда. Разбира се, освен нея ще ви се начислят всички други такси и лихви върху заетите пари.

Заключение

След като се запознахте с основните неща, около кредитните карти, можете да прецените дали подобна пластика е подходяща за вас. Ако сте решили да си издадете кредитна карта, можете да потърсите в интернет или на място в банките, най-изгодните карти, според вашите лични предпочитания и възможности.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *