Краткосрочна автомобилна застраховка

September 2, 2015
0 Comment

Не всеки се нуждае от застрахователна полица за кола, която да трае стандартните 12 месеца. Какво би станало, ако сте принудени временно да заемете колата на свой приятел, докато собствената ви се ремонтира в гараж например? Или пък сте купили автомобил, който искате да закарате и оставите в България? Някои шофьори имат нужда от по-голяма гъвкавост в застраховките за коли , отколкото други.
Краткосрочната застраховка на колата е точно това, което бихте очаквали да бъде – автомобилно застраховане, което е предназначено да осигури покритие на временна основа. Повечето застрахователни полици са за срок от 12 месеца, но има някои обстоятелства, при които не се нуждаете от защита, за толкова дълго време. Може би вашата кола се нуждае от ремонт и сте взели назаем колата на роднина или приятел; или може би синът ви или дъщеря ви се е прибрала от университета за лятото и иска да използва колата ви за месец или два.

Мога ли просто да добавя някого във вече съществуваща застрахователна полица?

Разбира се, винаги има възможност за добавяне на приятел или роднина към съществуваща застрахователна полица, ако ви се наложи да  направите това може да не е най-евтиният начин да планирате покритието, от което се нуждаете.  Всеки, който заема колата ви може има инцидент с нея, докато я шофира. Освен това, ако нещо се случи с вашия автомобил, докато приятел или роднина го използва е необходимо да се направи застрахователна претенция, така че най-вероятно това ще означава увеличаване на следващата годишна вноска, като се има предвид че искът е на отделна временна застраховка.Полицата няма да засегне вашата персонална застраховка на колата ви по никакъв начин.

Мога ли да закупя временна застраховка на колата, ако съм под 25 години?

Застрахователните доставчици обикновено са щастливи да осигурят покритие за всеки водач на възраст над 18 и под 75 – но когато става въпрос за временна застраховка на колата, може да откриете, че доставчиците не са склонни да предлагат покритие на всеки, на възраст под 21. Водачите на възраст между 21 и 25 по принцип могат да си закупят временна застраховка. Ако имате точки на шофьорската си книжка, предишни автомобилни присъди или история при извършването на автомобилното застраховане, също може да се окаже трудно да сключите временна мобилна застраховка.

Има ли нещо друго, което трябва да знам?

Важно е да се знае, че закупуването на временна автомобилна застраховка, не е приемлива алтернатива на постоянното застраховане на превозното средство, което притежавате.

Как мога да получа най-доброто предложение за краткосрочно автомобилното застраховане?

Както при всеки друг вид застраховка, ключът към най-добрата сделка е сравняването на предложения. Решете какво е обезпечението, което ви трябва, и за колко време, след което сравнете оферти от различни доставчици, преди да вземете решение. MoneySupermarket е указател за доставчици на краткосрочни застраховки за коли и е едно добро място да започнете вашето търсене.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *