Кои са най-популярните ипотечни измами

February 19, 2015
0 Comment

Според статистиката, все повече стават хората, които при кандидатстване за ипотечен кредит  извършват някакъв вид измама, съзнателно или не. Повечето разбира се го правят напълно несъзнателно, като дори да подозират. Може би се питате как е възможно това? Много е просто – според законодателството дори най-малката лъжа или спестяване на някоя подробност се счита за измама. Ето и кои са най-популярните ипотечни измами:

Предоставяне на фалшива информация

Може би най-популярната ипотечна измама е свързана с предоставянето на фалшива информация. Най-често кандидатите лъжат за доходите си, като ги завишават значително. Едни го правят с надеждата да им бъде отпусната ипотека, а други, за да им се отпуснат повече пари.

Други кандидати пък спестяват някои детайли около обстоятелствата си или фалшифицират своите лични данни, например имена, адрес, семейно положение и т.н.

Дори изброените по-горе неща да ви се струват малки и безобидни, това не променя факта, че се считат за фалшива информация и автоматично ви правят участник в ипотечна измама.

Използване на фалшиви документи

По-малко са хората, които фалшифицират документи, но е факт, че ги има. Предоставянето на фалшиви документи на кредитора се счита за ипотечна измама и е наказуемо от закона.

През последните години случаите с използване на фалшификати зачестиха, като най-често кандидатите за ипотечен кредит представят фалшиви лични документи и документи, които доказват техните доходи.

Във Великобритания има много фалшификатори, някои от които доста добри. Именно затова понякога фалшивите документи минават през кредитора без той да се осъмни, но самото им предоставяне е ипотечна измама и при евентуална проверка, винаги може да се открие, че те са фалшиви.

Правене на странични сделки

В много случаи собственикът на жилището и купувачът правят странични сделки и договорки, за които не уведомяват кредиторът. В повечето случаи това се случва, защото и двете страни не го смятат за толкова важно, но всъщност то е.

Затова ако се спазарите с продавача да свали от цената на жилището, дадете депозит на ръка или правите каквато и да било друга странична сделка, за която кредиторът не знае, трябва веднага да го уведомите. Ако не го направите и той по-късно разберете за това е много вероятно да ви обвинят в ипотечна измама.

Завишаване цената на имотите

Тази измама стана сравнително популярна във Великобритания през последните години. При нея участниците няма как да са я направили неволно, защото иска планиране и работа в екип. За да се извърши измамата са необходими ипотечен брокер, специалист (инспектор) по обследването на имоти и адвокат. Те се наговарят да работят заедно и завишават цената на един имот, например от 200 хиляди паунда на 250 хиляди.

След това се прави обследване, при което инспекторът заключва, че имотът е на стойност 250 хиляди паунда и ипотечният брокер осигурява ипотека на жилището срещу тази сума. Адвокатът задвижва нещата по покупката и усвояването на кредита, при което продавачът на жилището получава исканите 200 хиляди паунда, останалите 50 хиляди се разделят поравно между тримата и купувачът накрая връща ипотека върху цялата сума, като понякога дори не разбира какво се е случило.

Винаги избирайте внимателно с кого да работите, за да не станете жертва на подобна изпипана схема. Освен това се стремете да бъдете възможно най-честни и откровен когато кандидатствате за ипотечен кредит, за да не се забъркате дори и неволно в ипотечна измама.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем жилищен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *