Как сте защитени, когато плащате с карта

June 30, 2016
0 Comment

Плащането с кредитна карта може да ви даде ценна правна защита, ако компанията от която купувате фалира или не доставят това, което е обещала, и може да сте в състояние да претендирате за възстановяване от страна на компанията за кредитни карти. Можете също така да получите някаква защита при плащане с дебитна карта при доброволна схема. С разплащателните карти обикновено нямате подобна защита.

Вашите права при купуване с кредитна карта

Ако използвате вашата кредитна карта, за да си купите нещо, като например стоки или почивка на стойност над £100 и до £30,000, вие сте защитени посредством “точка 75” от Consumer Credit Act. Това означава, че компанията за кредитни карти има еднаква отговорност с продавача, ако възникне проблем с нещата, които сте купили или ако компанията от която сте ги купили фалира.

Проблеми, които са обхванати

– Компанията не е успяла да достави стоката или са доставили стоки, които не се вписват в определените стандарти

– Компанията погрешно е представила това, което доставя или продава; например, софтуерен доставчик, който казва, че даден софтуерен пакет, който купувате ще работи с определен компютър, когато това не е така.

Минимални и максимални лимити за разходи

За да отговаряте на изискванията за защита от компанията за кредитни карти, трябва да сте похарчили между £100 и £30,000. Минималната сума от £100 се отнася за всеки елемент или съвкупност от елементи, които купувате, без значение от общата сметка. Например, ако сте си купили пола и сако, които не са били част от костюм, и всеки един продукт струва по-малко от £100, вие вероятно не отговаряте на изискванията за защита на потребителите, определени в раздел 75.

Като друг пример можем да посочим закупуването на билети за дадено събитие. “Семейния билет” ще се брои като един елемент, но отделните билети за членовете на семейството – не. Въпреки това, може да сте в състояние да направите рекламация към компанията доставчик на кредитна карта посредством доброволна схема, наречена “сторниране” („chargeback“), подробности за която ще намерите по-надолу в статията.

Плащане на депозит с кредитна карта

Не е нужно да плащате пълната цена с кредитна карта, тъй като платения депозит е достатъчен, за да си осигурите правна закрила. Например, ако сте си купили нещо, което струва £200, но сте ползвали кредитната карта само за плащането на депозита в размер на 10%, а останалата част сте платили с други средства, вие продължавате да имате защита. Също така ще сте в състояние да претендирате за цялата сума от £200 (а не само за депозита ) към издателя на картата, ако стоките не пристигнат или са дефектни.

Втори картодържател

Ако сте втори картодържател, може би защото вашият съпруг, съпруга или партньор е основният, може да имате право на същата правна защита от вашия доставчик на кредитна карта. Това е една малко „сива зона“, така че е полезно да направите справка с издателя на картата в самото начало, но в общи линии има вероятност да бъдете защитени, ако:

– сте купили нещо, което е било и за двама ви или за основния картодържател – например семейна почивка или подарък за рожден ден

– основният картодържател прави претенцията – основният картодържател е този, който подписва договора за кредит, така че той/тя е лицето, обхванато от защитата.

Как са обхванати почивките

Важно!

Няма значение дали използвате картата си, за да си купите нещо във Великобритания или в чужбина – вие получавате абсолютно едно и също покритие.

Ако сте резервирали почивка и плащате депозита или пълната цена от кредитната си карта и това ви струва между £100 и £30,000 може да сте в състояние да направите рекламация, ако авиокомпанията или туристическата фирма фалира или почивката не отговаря на описаните условия. Все пак, не при всички ситуации бихте имали защита.

Какво е обхванато:

– Разходите за вашите полети, ако авиокомпанията фалира.

– Разходите за почивката ви, ако туристическата компания фалира.

– Допълнителни разходи или последващи загуби, което означава, че не сте ограничени да претендирате само за стойността на стоката. Можете също така да имате право на повече; например, ако се наложи да купите по-скъпи самолетни билети за да се приберете у дома, след като авиокомпания е фалирала.

Какво не се покрива:

– В някои случаи, ако си купите самолетен билет от трета страна, като например туристически агент, може да не сте в състояние да направите рекламация, тъй като третото лице осигурява единствено билета, но няма общо със самия полет.

– Всички разходи, които сте си създали по ваше желание – например, ако решите да удължите престоя си след като авиокомпанията фалира (за по-дълго от необходимото време), ще бъде малко вероятно да сте в състояние да претендирате за направените допълнителни разходи.

Как да предявите искане, ако сте платили с кредитна карта

Ако сте платили за нещо с кредитната си карта и има проблем, първата ви стъпка трябва да бъде да се свържете с компанията от която сте го купили. Въпреки това, ако не получите отговор от тях или те не ви възстановят исканата сума, можете да предявите иск срещу компанията доставчик на кредитна карта. Необходимо е да:

– Пишете на компанията за кредитни карти, като посочите какво сте купили, къде и кога сте го купили и колко сте платили, включително копия от разписки.

– Кажете им, че сте се опитали да се свържете с компанията, от която сте закупили стоката и какъв е бил техния отговорът – ако има такъв.

– Обяснете какво искате да направи компанията за кредитни карти, което би било да се възстанови покупната цена в кредитната ви карта – не забравяйте да посочите, че предявявате този иск по смисъла на член 75 от Закона за потребителския кредит.

– Запазете копие на писмото или имейла, който сте изпратили.

Сторниране (chargeback)

Дебитните карти не са обхванати от “точка 75” от Закона за потребителския кредит, въпреки че те предлагат подобна, доброволна схема, наречена “сторниране”, която можете да използвате и за да предявите иск, ако сте използвали кредитната си карта, за да си купите нещо, струващо по-малко от £100.

Как работи сторнирането

Схемата сторниране не е правна защита като точка 75. Това е споразумение, което Visa, Mastercard, Maestro и American Express са подписали. Схемата ви дава възможност да поискате възстановяване на разходите от вашия доставчик на дебитна карта, ако:

– Покупка не пристигне или е повредена.

– Купувате нещо, което струва по-малко от £100, където точка 75 не се прилага при използване на кредитната ви карта.

Начинът по който действа сторнирането се изразява в това, че компанията доставчик на картата се опитва да претендира за връщане на парите ви обратно от компанията, в която сте платили.

Няма изискване за минимален разход, за да бъдете обхванати от сторниране, но има срокове за предявяване на претенцията – срокът може да бъде до 45 и 120 дни от извършване на покупката, в зависимост от вида на картата.

Обработването на подобни искове може да отнеме известно време, тъй като компанията доставчик на картата трябва да получи възстановяване на парите, преди да може да ги прехвърли към вас.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет и да ви помогнем да си намерите подходящ заем. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *