Как да проверите кредитния си доклад

July 20, 2015
0 Comment

Чудили ли сте се как една банка или кредитор решават дали да ви дадат кредит? Един от инструментите, които те използват, е вашия кредитен доклад (или файл). Той им дава информация за вашата кредитна история и им помага да преценят какъв е риска от кредитирането.

Кой съставя кредитни доклади

В Обединеното кралство има три основни компании, които събират информация за това колко добре управлявате вашите кредити и дали извършвате плащанията си. Те са:

Experian

Equifax

Callcredit

Какво има в кредитния ви доклад

Вашият кредитен доклад обикновено съдържа следната информация:

– Списък с всички ваши кредитни сметки, които включват сметки по банкови и кредитни карти включително други кредитни споразумения като неизплатени договори за заем или тези с вашата компания за комунални услуги. Те ще покажат дали сте правили погасителни вноски в срок и в пълен размер. Неща като пропуснати или закъснели плащания ще останат на кредитния ви доклад за най-малко шест години, като например съдебни решения за неплащане на дългове, фалити и индивидуални доброволни споразумения.

– Подробности за всички хора, които са финансово свързани с вас, т.е. с които сте теглили общ кредит

– Публична информация като съдебни решения (наречен “укази” в Шотландия), отнемане на къща и фалити – всичко това остава в кредитния ви доклад в продължение на шест години

– За вашият доставчик на разплащателна сметка, но само подробности за овърдрафт

– Дали сте в избирателните списъци

– Вашето име и дата на раждане

– Настоящите ви и предишни адреси

– Ако сте извършили измами (или някой е откраднал самоличността ви и е извършил измами от ваше име) – това ще се запише на вашия кредитен файл в раздела CIFAS

Вашият кредитен доклад не съдържа друга лична информация като например вашата заплата, религия или криминално досие.

Кой се интересува от кредитния ви доклад

Когато кандидатствате за кредит, процесът обикновено включва даване на разрешение на заемодателя да провери кредитния ви доклад. Терминът “доставчик на кредит” включва не само банки, строителни дружества и компании за кредитни карти, но и компании за каталожна търговия и, например, доставчиците на мобилни телефонни услуги.

Работодателите и наемодателите също могат да проверят кредитния ви доклад, въпреки че обикновено те ще видят само публична информация, като това дали сте в избирателните списъци и дали окръжните съдилища са ви издавали съдебни решения (или укази в Шотландия) за несъстоятелност.

Къде да проверите кредитния си доклад

И трите кредитни агенции, споменати по-горе, имат законово задължение да ви предоставят кредитния ви доклад срещу такса от £2. Можете да получите достъп до отчета си онлайн или чрез искане за писмено копие. Вашият законоустановен кредитен доклад показва кратка информация за текущата ви кредитна история.

Кредитната агенция Callcredit също предлага безплатен, неограничен във времето достъп до кредитния ви доклад, така че си струва да подадете заявление за това по-скоро, отколкото да плащате за тази справка.

В повечето случаи си струва да вземете копие на вашия кредитен доклад и от трите агенции за кредитна информация, ако не сте кандидатствали за него преди или, ако не сте го проверявали от дълго време. Това е така, защото различните агенции за кредитна информация могат да имат кредитна информация от различни кредитори (въпреки че доста неща могат да се припокриват между тях).

Проверете кредитния си доклад с Equifax

Проверете кредитния си доклад с Experian

Проверете кредитния си доклад с Noddle

Пълна информация за доклад за кредит

Можете да получите безплатен 30-дневен достъп до по-комплексна кредитна проверка от Experian и Equifax, което включва пълния ви доклад за кредит. Въпреки това, когато се регистрирате за безплатен пробен период обикновено трябва да предоставите данните от вашата кредитна или дебитна карта, и след изтичането на този период ще бъдете таксувани, като парите ще бъдат взети от сметката ви, освен ако не се откажете навреме.

През този безплатен пробен период можете да преглеждате своя доклад толкова пъти, колкото искате, без да плащате за това.

Помнете:
Имайте предвид, че неколкократното кандидатстване за кредит може да навреди на шансовете ви за получаване на такъв, тъй като многото кредитни търсения са индикация за това, че може би имате проблеми.

Какво представлява кредитният ви рейтинг

Вашият кредитен рейтинг е оценка от даден кредитор или кредитна компания на това дали сте рисков кредитополучател. Отделните кредитори и кредитни компании съставят тази оценка въз основа на собствени критерии. Добрият резултат не е гаранция, че ще бъдете в състояние да заемете пари, тъй като различните кредитори имат различни критерии за избор на клиентите.

Как кредиторите използват кредитните доклади

Имайте предвид, че различни кредитори търсят различни неща, когато преглеждат кредитния ви доклад и решават дали да ви отпуснат заем или не.

Кога трябва да проверите кредитния си доклад

Ако кандидатствате за кредит, ипотека, кредитна карта или друг заем тогава трябва да проверите кредитния си доклад. Ако не възнамерявате да теглите някакъв вид заем отново е добре да го проверявате от време на време, за да сте сигурни, че няма грешки или че не сте пропуснали плащания без да искате.

Можете да проверявате кредитния си доклад толкова често, колкото искате и това няма да повлияе на вашия кредитен рейтинг.

В някои случаи, ако се опитате да получите оферта за нещо като кредит или кредитна карта, това може да остави т.нар. “отпечатък” на вашия файл.

Знаете ли, че…
Някои компании ще предпочетат да не ви отпуснат заем, ако не винаги успявате да се справяте със своите кредити и ако не разполагате с добър кредитен рейтинг, а други просто ще ви таксуват с по-висок лихвен процент или ще ви предложат по-малка сума на кредита.

Подобряване на кредитния ви рейтинг и коригиране на кредитния ви доклад

Понякога е възможно да подобрите своя кредитен рейтинг просто чрез анулиране на неизползваните от вас кредитни карти. Има и други стъпки, които можете да предприемете за подобряване на кредитния ви рейтинг.

Ние можем да ви дадем подходящи съвети за това как да подобрите своя кредитен рейтинг и да коригирате кредитния си доклад напълно безплатно. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *