Как да повишите шансовете си за получаване на ипотечен кредит

November 1, 2015
0 Comment

Когато става въпрос за взимане на ипотечен кредит, достатъчно големия депозит не ви гарантира със сигурност одобрението на заема – всъщност това е само началото. В днешно време финансовото ви състояние и кредитната история също оказват голямо влияние върху крайното решение на заемодателя дали да ви отпусне кредита или не.

Всеки кредитор си има различни условия и критерии, според които отсейва надеждните кандидати, но като цяло, за да повишите шансовете си за успех, трябва да бъдете колкото може по-привлекателни, както образно казано, така и буквално. Представете си, че кандидатстването за ипотечен кредит е като конкурс за красота – колкото по-атрактивно изглеждате, толкова по-голям шанс имате да го спечелите.

Е, вече искате ли да бъдете по-привлекателни? Ако е така, следващите съвети ще ви помогнат да го постигнете.

Повишете кредитния си рейтинг

Както споменахме в началото, добрата кредитна история е задължителна, за да получите ипотечен кредит, но ако искате да увеличите шансовете си, препоръчваме ви да се опитате да повишите кредитния си рейтинг поне още малко. А ако изобщо нямате такъв – по-добре се захващайте с изграждането му час по-скоро.

Ето как можете да повишите кредитния си рейтинг:

  • Запишете се в избирателния списък;
  • Проверете кредитното си досие за неточности и грешки – ако има такива, помолете да бъдат коригирани;
  • Проверете данните си – ако има нужда ги обновете;
  • Направете старите съвместни сметки (ако сте имали такива с бивш партньор) лични, за да ви отделят от неговия/вата кредитна история;
  • Плащайте навреме всякакви погасителни вноски по кредитни карти, лизинги, сметки и т.н.
  • Не кандидатствайте за други заеми, кредити и лизинги поне месец преди да поискате ипотека;
  • Не теглете пари в кеш от кредитните си карти;
  • Не кандидатствайте веднага на друго място след като ви откажат ипотека.

За още съвети и по-подробна информация по темата за кредитния рейтинг, можете да прочетете статията ни „Как да подобрите кредитния си рейтинг, за да вземете ипотека“.

Добавете допълнителни 100 паунда към депозита

Добавяйки 0,1% от цената на жилището към депозита може да повиши значително шансовете ви за получаване на ипотечен кредит и дори да ви спести част от документите, които кредиторът ще ви иска.

Така например ако кандидатствате за ипотека за жилище на стойност 100,000 паунда, вместо да дадете депозит в размер на 25% или 25,000 паунда, дайте 25,100 паунда. Погледнато отстрани това са някакви си 100 паунда, които повечето хора смятат, че няма да направят абсолютно никаква разлика, но всъщност са от голямо значение.

Не ползвайте своя овърдрафт

Ако постоянно ползвате овърдрафта към банковата си сметка, това ще накара кредитора да си помисли, че живеете на ръба на финансите си и че редовно не ви остават пари да изкарате до заплата. Сами се досещате, че това не е добре, никак даже.

Забравете за овърдрафта и дори препоръчваме да не теглите такъв поне три месеца преди да кандидатствате за ипотека.

Избягвайте бързите кредити до заплата

Няма нищо, което да сигнализира на кредиторите, че сте затруднени финансово от бързите кредити до заплата. Освен, че лихвите по тях са убийствено високи, тези заеми ще понижат шансовете ви за получаване на ипотека до нула.

Закрийте банкови сметки и кредитни карти, които вече не ползвате

Ако имате отворени банкови сметки и стари кредитни карти, които не ползвате – закрийте ги час по-скоро. В противен случай това ще се отрази негативно върху шансовете ви за получаване на ипотечен кредит, а вие не искате това, нали? Отново е препоръчително да ги закриете няколко месеца преди да кандидатствате за кредита, за да сте сигурни, че няма да се отразят на решението на кредитора.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов и ипотечен съвет, както и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *