Как да намерим по-евтина автомобилна застраховка?

February 9, 2015
0 Comment

През последните години застраховките на автомобили са се увеличили с близо 50%, а в случаите, когато е предявен иск за обезщетения към застрахователните компании (claim) – дори и с повече. Следващите няколко съвета ще ви помогнат да намерите по-евтина застраховка.

Потърсете нещо по-изгодно още преди да изтече договора

Обикновено застрахователите ще ви таксуват между £26 и £50 за прекратяване на застраховката.
В случай че сменяте адреса или колата си, и настоящият ви застраховател предложи много по-висока цена, непременно потърсете и в друга фирма. Понякога, за даден вид автомобил или адрес, при друг застраховател може да се окаже доста по-евтино. Недостатъка в случая е, че ако прекратите договора със сегашния застраховател преди да са изтекли 12 месеца, ще загубите така наречения NO Claim Bonus (Discount), но само за времето, през което сте били с този застраховател, за текущата година.
Пример: имате 5 години NCD, което използвате като купувате нова годишна застраховка. След 3 месеца прекратявате договора. Ако през тези 3 месеца не сте имали инцидент, застрахователят е задължен да ви издаде NCD отново за 5 години – ще загубите периода за последните 3 месеца, но с новоиздаденото NCD, вие пак ще може да ползвате отстъпка при следващата ви застраховка.

Внимавайте при разсрочването на застрахователните плащания

Разсроченото плащане представлява вид заем и условията за него са различни в различните компании. В момента годишната лихва (APR, Annual Percentage Rate) варира от 0%, 24% (в Direct Line), до 36.9% (в Aviva). Ето защо е добре да прочитате внимателно условията и да търсите нисък APR, за да не ви се оскъпи прекалено застраховката, ако изберете разсрочено плащане. Имайте предвид, че някои брокери работят с финансови компании, чиито правила за прекратяване на финансовия договор с тях са доста строги, и затова е необходимо да сте изключително внимателни.

Comprehensive (Автокаско) може да се окаже най-изгодния вариант

Не винаги Third Party Only (Гражданска отговорност) излиза по-евтино от Comprehensive (Автокаско). Една от причините за това е, че редица фирми не предлагат само Гражданска отговорност, а винаги в комбинация с Fire & Teft (Пожар и Кражба) – например Direct Line и Churchill. Други пък предлагат само Comprehensive (Автокаско) – например The Co-operative.

Дори и да не използвате колата си, трябва да имате застраховка

Правилата в UK изискват да застраховате автомобила си дори и ако не го карате. Другата възможност е да обявите, че няма да го ползвате – така наречения Statutory Off-Road Notification (SORN), но в този случай колата трябва да е паркирана в гараж или двор.

Сравнявайте цените на застрахователите

Бихте могли лесно да се ориентирате в цените с помощта на уебсайтовете за сравняване на застрахователи. Разгледайте поне два такива сайта (като например Quote Zone и GoCompare), за да добиете известна представа какво да очаквате. Четете внимателно условията на брокерите и застрахователите от които възнамерявате да купите – някои от тях имат много висок excess, а други висок APR.

* Excess е частта, която заплащате от общата сума на иска. Ако се заключи, че вината не е ваша, вие бихте могли да възстановите вашият „excess” от страната по спора, за която е заключено, че носи вина за инцидента.

Шофьор на възраст над 25 години, със или без наказателни точки, и NCD от България или друга държава от EU

No Claim Discount (NCD) е отстъпка, даваща се въз основа на времето (в години), през което сте имали полица и не сте предявявали иск за щети, или не са предявявали към вас. Може да ползвате само една отстъпка в даден вид полица (например отстъпката ви ще важи само за първата кола, която застраховате; ако искате да застраховате втора, било то и в същата компания, няма да получите такава отстъпка).

Aviva признават NCD от EU, но освен горе споменатите условия, писмото от българския застраховател трябва да е изготвено на английски език.
Ако решите да ползвате търсачките (Quote Zone или GoCompare), внимавайте в избора на застраховател, тъй като повечето от тях не приемат европейско NCD.

Шофьор на възраст над 25 години, със или без наказателни точки, и NCD от UK

Започнете с някоя от търсачките Quote Zone или GoCompare, като внимателно четете условията на различните застрахователи и брокери.
Проверете Direct LineChurchill и The Co-operative.

Застраховка за млади шофьори (под 25 годишна възраст)

Започнете с някоя от търсачките Quote Zone или GoCompare, като внимателно четете условията на различните брокери и застрахователи.
Не пропускайте да проверите и най-популярните застрахователи във Великобритания:
– The Co-operative Young Driver;
– Direct LineChurchill и Admiral MultiCar – при тях може да свържете застраховката си с тази на вашите родители, ако живеете на един адрес.
Някои застрахователи, за да намалят цените на застраховките, поставят сателитен чип, следящ местоположението ви, скоростта с която карате, кога и колко често ползвате колата, и най-вече колко мили изминавате.

Ако имате няколко автомобила в семейството си

При застраховане на няколко автомобила на един и същ адрес, следните фирми предлагат отстъпки: AvivaChurchillDirect Line и Admiral MultiCar.

Шофьори, които наскоро са предявявали искове

Започнете с някоя от търсачките Quote Zone или GoCompare, като внимателно четете условията на различните брокери и застрахователи.
Освен това проверявайте и при следните застрахователи: Direct LineChurchill,The Co-operative. Също и Admiral с “bonus accelerator“ – ще ви даде 1 година NCD за 10 месеца.

Шофьори с 4 или повече наказателни точки

Започнете с някоя от търсачките Quote Zone или GoCompare, като внимателно четете условията на различните брокери и застрахователи.
Отделно потърсете при следните застрахователи: Direct LineChurchillThe Co-operative. Ппроверявайте винаги Aviva, тъй като предлагат изгодни цени в случаите с наказателни точки, получени за шофиране след употреба на алкохол.

Шофьори с UK Provisional лиценз

Започнете с някоя от търсачките Quote Zone или GoCompare, като внимателно четете условията на различните брокери и застрахователи.
Проверявайте винаги The Co-operativeThe Co-operative Young Driver и eCar, особено ако сте втори шофьор, а първия (собственика на полицата и на автомобила) има full лиценз (стандартна шофьорска книжка).

ВАЖНО: Застрахователи правят много предположения относно вашите детайли в началото или в края на формата, която попълвате. Това са например: че сте британски гражданин; автомобила ви няма модификации; вие или съпруга(та) ви сте собственик на автомобила; автомобила е регистриран на адреса ви по местоживеене, и паркирате там за през нощта. Обърнете внимание на всички тези предположения и информация на уебстраницата на застрахователя преди да купите застраховката, понеже със закупуването й, вие се съгласявате с верността на тези данни.

 

Ние от Chikov.com можем напълно безплатно да ви помогнем да си вземете автомобилна застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *