Как да намерим подходящ conveyancer или solicitor

March 23, 2015
0 Comment

Ако купувате или продавате недвижим имот, със сигурност ще имате нужда от conveyancer или solicitor, който да подготви документите по покупко-продажбата и прехвърлянето на имота и като да се погрижи сделката да премине гладко. Имайте предвид обаче, че ако наемете неправилния човек, можете да постигнете напълно обратен ефект, затова избирайте внимателно.

Дали ще се спрете на conveyancer или solicitor – няма голямо значение, важното е лицето да е достатъчно квалифицирано. Препоръчваме ви все пак първо да потърсите conveyancer, защото малко или много, те са по-вещи специално в сферата на недвижимото имущество и шансът да се получат нежелани усложнения по сделката ви ще е по-малък. Освен това един solicitor в повечето случаи взима по-голяма комисионна от един conveyancer. Въпреки това, изборът си е лично ваш.

Добре е да гледате дали избраният solicitor е член на Правното общество (Law Society), a ако сте избрали conveyancer, дали пък той членува в Съвета на лицензираните специалисти по недвижими имоти (Council for Licensed Conveyancers). Ако избраното правно лице членува в съответната организация, това е знак, че то е достатъчно квалифицирано.

Независимо от избора ви, един професионалист трябва да може да попълни коректно документацията по сделката с недвижимия имот и да я изпрати в срок, без да забавя допълнително процеса. Трябва да е комуникативен, да можете да го откриете лесно по телефона или на имейл, а той самият да общува с вас по предпочитания от вас начин, а не както на него му е удобно, все пак целта му е да ви улесни, а не да ви притеснява постоянно. Той трябва да не ви спестява нищо, да ви уведомява дори за най-малките неща, които ви засягат или може да ви интересуват и като за финал – да е способен да ви каже още в началото колко точно ще струват услугите му. Избягвайте хора, които увъртат каква ще е комисионната им или искат да им плащате на час. Също така като цяло избягвайте такива, които правят обратното на изброените по-горе неща.

Какво да избера – conveyancer или solicitor?

Ако сделката с недвижимото имущество е стандартна и няма нещо по-сложно, един conveyancer би се справил със задачата, а освен това ще ви струва по-малко. Ако обаче за имота има правни спорове или други усложнения по самата сделка, по-добре заложете на по-скъпия, но и по-сигурен вариант и си наемете solicitor.

Но както споменахме в началото на статията, ако всичко по покупко-продажбата и прехвърлянето на имота е стандартно, няма голямо значение на кой ще се спрете, изборът е лично ваш. Просто потърсете квалифицирано лице, в чиито способности сте сигурни.

Не бързайте с избора на conveyancer или solicitor ако искате ипотека

Повечето банки и институции, които отдават ипотечни кредити имат свои хора, които се грижат за правните аспекти по покупко-продажбата и прехвърлянето на недвижимите имоти, затова не бързайте да наемате своят избраник.

Ако вече сте наели свой conveyancer или solicitor, банката вероятно ще иска да й платите такса, независимо от това, че не ползвате техен. Обикновено таксата е около 200 паунда, но варира за различните банки.

Да наема ли лицето, което брокерът ми препоръчва?

Повечето брокери на недвижими имоти също си имат хора, които препоръчват когато стане въпрос за покупко-продажба и прехвърляне на недвижимо имущество, така че е нормално да ги препоръчват на клиентите си. Това обаче не винаги е най-удачният вариант, защото това, че брокерът ви го препоръчва, не значи, че самият conveyancer или solicitor  е професионалист и си разбира от работата. Това е така, защото брокерите получават част от комисионните на правните лица, когато им намират клиенти, т.е. в повечето случаи брокерите не препоръчват определени лица, защото са професионалисти, а просто защото ще изкарат пари от това нещо. Затова преценете добре дали ще се доверите на техните препоръки или сами ще си потърсите подходящ conveyancer или solicitor.

Как да си намеря добър conveyancer или solicitor?

Попитайте близки и приятели, които наскоро са купували, продавали или прехвърляли недвижимо имущество. Също можете да потърсите в официалните сайтове на Law Society и Council for Licensed Conveyancers.

 

Ние от Chikov.com също можем да ви бъдем от помощ. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

Във сайта ни имаме секция   ИПОТЕЧНИ АДВОКАТИ чрез която може да сравните услугите предлагани от адвокати при покупко-продажба на жилища и да си изберете най изгодната за тях.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *