Как да намалим разходите си за отопление?

January 21, 2015
0 Comment

Когато става въпрос за отопляване на дома ни, всеки би искал не само да постигане приятна температура в жилището си, но и да го направи срещу възможно по-малко пари. Тази статия ще ви помогне в това начинание, с няколко полезни съвета.

Откажете се от хартиената фактура

Отказът от получаване на хартиена фактура по пощата би ви спестило известна сума пари. Повечето доставчици на електроенергия предлагат символична отстъпка от месечната сметка на клиентитите, отказали се от хартиена фактура. Това обаче не значи, че повече няма да получавате такава. Просто новата ви фактура, вместо на хартиен носител по пощата, ще пристига в електронен вариант на вашия имейл адрес. Вие от своя страна, можете да съобщавате показателите на електромера си чрез имейл към вашия доставчик.

Плащайте сметките си чрез директен дебит

Много от доставчиците на електроенергия правят процентна отстъпка от месечната сметка на своите клиенти, когато я плащат посредством директен дебит. Обадете се на вашия настоящ доставчик и попитайте дали предлагат такава отстъпка и ако да, в какъв размер е тя. Наредете директен дебит по сметката на доставчика и така ще започнете да спестявате.

Сравнявайте различните доставчици и техните тарифи

Препоръчително е всяка година преди зимата да се поинтересувате за други доставчици на електроенергия с по-ниски тарифи от тези на сегашния ви. За тази цел бихте могли да използвате някой от редицата сайтове за сравнение, като Energy Helpline например. Потърсете фиксиран план, при който за определен период цената ще остане същата, дори и цената на електроенергията и газта да се повишат през това време. Другият начин е сами да проверите по отделно цените на всеки доставчик, обслужващ района ви и да се спрете на най-изгодната тарифа. Разбира се не е задължително да сменяте настоящия си доставчик, но често се оказва, че има такъв с по-добри и изгодни условия, което може да ви спести десетки, дори стотици паунди само за зимния сезон.

Редовно отчитайте показателите на електромера и газомера

В случай че не изпращате актуалните данни от показателите на електромера и газомера редовно, вашият доставчик ще ползва приблизителни, изчислени въз основа на средното ви потребление през този период на годината. Препоръчително е да не допускате това да се случва, тъй като ако сте решили да пестите електроенергия, показателите ви е възможно да са с по-ниски стойности и ще се окаже, че плащате повече, отколкото реално сте изразходвали.

Направете някои подобрения по жилището си

Ако топлината се задържа в помещенията за по-дълго, няма да е необходимо и да отоплявате толкова много дома си. Това, от своя страна чувствително би намалило сметките ви за отопление. За да задържите топлото за по-дълго време, специалистите съветват да си направите топлоизолация. Смяната на дограмата, ако е стара, също е препоръчителна, като минимумът трябва да е с поне двоен стъклопакет (double glazing). Друг начин за пестене на електроенергия е използването на енергоспестяващи крушки и електроуреди от енергиен клас А+ нагоре. Помислете и за монтирането на нов бойлер (котел) за отопление и гореща вода – кондензен, който е значително по-ефективен и би ви спестил до 300 паунда годишно.

Генерирайте си безплатно електричество

Вероятно ви звучи добре – „безплатна електроенергия“? И това е напълно възможно, стига да инвестирате пари, които ще се възвърнат с времето и дори могат да ви донесат известна печалба. Монтирането на соларни панели или вятърни турбини са едни от най-използваните начини за генериране на електричество. Соларните панели се зареждат от слънчевите лъчи и генерират енергията, а вятърните турбини, както се подразбира, се зареждат от вятъра. Подобна инвестиция е един много разумен ход, стига да имате финансовата възможност за подобни „екстри”.

 

Ние можем да ви помогнем да намерите най-изгодния доставчик на енергия за вашето жилище напълно безплатно, пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *