Как британските наемодатели избягват новите Buy-to-let ограничения

April 2, 2016
0 Comment

Нападението на британския финансов министър Джордж Озбърн върху 60-милиардната Buy-to-let индустрия предизвика наемодателите да започнат да купуват жилища с цел отдаване по наем през фирми, за да спестят от данъци.

Заявленията за получаване на ипотеки през дружества с ограничена отговорност са се повишили чувствително през лятото и есента на миналата година в сравнение със същия период за 2014 година.

Вземайки предвид целия имотен пазар, средно по 5000 ипотеки са заявени през фирми през месеците юли, август и септември на изминалата 2015 година. През 2014 година данните за същите месеци показват, че средният брой на тези ипотеки е бил едва наполовина – около 2500.

Това доказва, че британските наемодатели намират нови и нови начини да избегнат новите ограничения на Озбърн. Сумите, които британската Buy-to-let индустрия събира от наеми всеки месец надминава 5 милиарда паунда.

Взимането на ипотека през фирма позволява на наемодателите да избегнат орязванията на данъчните облекчения върху ипотечната лихва, които Джордж Озбърн обяви в миналогодишното си лятно изявление за бюджета. Между 2017 и 2020 година данъчните облекчения ще бъдат лимитирани до 20 процента, което е много голямо орязване, защото те достигаха до 45 процента преди това.

Веднага след обявяването на ограниченията за Buy-to-let наемодателите миналото лято, заявленията за ипотеки през дружества с ограничена отговорност са скочили с 40 процента, потвърждават и агентите по недвижими имоти.

Но орязването на данъчните облекчения върху ипотечните лихви не е единствения удар на Озбърн върху Buy-to-let индустрията и наемодателите. В есенното си изявление, финансовият министър заяви, че гербовият налог за жилища с цел отдаване под наем,  и всяко второ и следващо жилище, ще е с 3 процента по-висок от април тази година.

Според профсъюзите, които стоят зад британските наемодатели, с тези си действия Озбърн цели да унищожи напълно Buy-to-let индустрията във Великобритания.

Финансовият министър също е взел на мушка и офшорните фирми, които купуват жилища на Острова с цел да избегнат данък унаследяване. Така те ще плащат годишна такса върху жилищата, които държат и отново ще вливат пари в бюджета.

Според финансови експерти, все още е прекалено рано да се каже как промените по гербовия налог ще се отразят върху имотния пазар, но съвсем скоро предстои да разберем. Въпреки че за сега британските наемодатели все още избягват ограниченията на Озбърн като взимат ипотеки чрез фирми, от април те ще трябва да купят поне 15 жилища, за да избегнат по-високия гербов налог. Това обаче едва ли ще бъде пречка, тъй като е много вероятно наемодателите да започнат да се обединяват и да формират общи дружества с ограничена отговорност, през които да купуват по 15 или повече жилища.

Въпреки, че април е почти тук, промените по гербовия налог все още не са в сила и британските наемодатели все още имат възможността да купуват жилища с цел отдаване под наем с по-нисък налог. Това и обяснява чувствителния ръст на заявленията за ипотеки през последните месеци.

Данъчните експерти обаче предупреждават наемодателите, че ако решат да сменят собствеността на жилище от частно лице към фирма или обратно, те ще трябва да го пуснат за продажба и купят отново през фирмата, което означава, че сделката ще се обложи с данък върху печалбата от имота и гербов налог, които след като се платят ще обезсмислят цялата процедура.

Въпреки всичките промени и орязвания върху Buy-to-let индустрията от страна на Озбърн, тя продължава да расте. През септември на 2015 година доходите на наемодателите са били в размер на 5 милиарда паунда, което е ръст от 17,9 процента в сравнение със същия месец на 2014 година. Почти две пети от тези доходи са от жилища в Лондон, който е най-предпочитаното място за вземане на ипотека за жилище с цел отдаване под наем. След британската столица, най-предпочитаният район за наемодателите е Югоизточна Англия с 13,8 процента и Северозападна Англия с 8,1 процента.

Статистиката сочи още, че въпреки повишението на заплатите през последните години, това на наемите ги е задминало и то сериозно. Средната заплата във Великобритания се е покачила с 15,6 процента, докато наемите са скочили с 26,7 процента за същия период. Средният месечен наем в частния сектор е достигнал 897 паунда.

Специалистите смятат, че промените на Озбърн могат да откажат начинаещите наемодатели от взимането на ипотека за жилище с цел отдаване под наем, но пък стимулират истинските наемодатели да продължат да инвестират в Buy-to-let индустрията, което според тях не е лошо нещо.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов или жилищен съвет, както и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *