Какво трябва да знаете преди да сключите туристическа застраховка

March 15, 2017
0 Comment

В повечето случаи при подаване на иск към застраховател нещата минават гладко и без проблеми. Въпреки това винаги е добре да сте добре запознати с покритието на застрахователната си полица и някои други подробности, преди да предявите иск за компенсация, за да избегнете излишните главоболия. Това важи с пълна сила за всички видове застраховки, включително и за туристическата (пътническа) застраховка. Често в дребния шрифт се крият неприятни изненади, които после могат да доведат до това да останете с неизплатена компенсация.

В тази статия ще разгледаме основните причини и оправдания, които застрахователите използват, за да не изплатят исковете по туристическите застраховки.

„Не сте се „погрижили“ за вещите си“

Винаги наглеждайте вещите си, защото ако бъдат откраднати, застрахователят може и да не ви изплати компенсация с оправданието, че не сте били достатъчно внимателни и не сте се „погрижили“ за нещата си.

„Застрахователната полица не покрива този вид ценности“

Въпреки че повечето застрахователи обявяват покритие при кражба или загуба на ценни вещи, повечето от тях имат много по-различно от стандартното тълкувание за „ценности“. Затова винаги проверявайте какви вещи се приемат за ценности преди да сключите застраховката. Също четете дребния шрифт в кои случаи имате покритие – при кражба, загуба и при какви обстоятелства – на улицата, в самолет, кораб и т.н.

„Не покриваме загуба или кражба на слънчеви очила“

Ако имате скъпи слънчеви очила, по-добре не ги изпускайте от поглед, защото при загуба или кражба, застраховката ви едва ли ще го покрие. Защо? Защото стандартните и като цяло голяма част от всички туристически застраховки не покриват нищо свързано със слънчеви очила.

„Не можете да докажете загуба или кражба“

Ако ваша вещ или багаж бъде изгубена или открадната, задължително се сдобийте с някакво доказателство за това.

При кражба – веднага отидете в полицията и попълнете документи за откраднатото, а след това вземете копие от тях за застрахователя.

При загуба на багаж – изискайте от превозвача документ, който да потвърди, че той е загубил вашия багаж.

„Съжаляваме, но вашият чичо не спада в категорията „близък роднина“

Повечето застрахователни полици осигуряват и покритие, в случай, че ви се наложи да отмените или скъсите почивката си, заради болест или смърт на близък роднина. Но различните застрахователи имат различна интерпретация за понятието „близък роднина“ и в последствие може да се окаже, че няма да бъдете компенсирани. За да избегнете неприятни изненади проверете полицата си или попитайте застрахователя кои роднини се смятат за близки.

„Били сте прекалено пияни“

Ако сте претърпели инцидент или сте изгубили ценна вещ след употреба на алкохол или наркотични вещества, много вероятно е компенсацията да ви бъде отказана.

„Не сте си направили правилните ваксини“

Направете си всички  препоръчителни ваксини преди да заминете за съответната страна. В противен случай ако се разболеете от нещо, което е могло да се избегне чрез ваксина или прием на медикаменти преди заминаването, компенсацията ще ви бъде отказана.

„Пропуснали сте крайния срок“

Ако ви се е случило нещо и трябва да предявите иск по туристическата си застраховка, не отлагайте, а действайте веднага. Някои застрахователи имат срок от 24 часа за съобщаване на проблем или нередност. Затова ако ви се случи нещо, веднага се обадете в полицията и съобщете на застрахователя.

„Не покриваме тази дестинация“

Възможно е да ви се откаже компенсация и ако сте пребивавали в някоя страна, която застраховката ви не покрива. В такъв случай вие ще бъдете без никаква защита и за да не попадате в подобна ситуация винаги питайте застрахователя за кои страни важи туристическата ви застраховка.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *