Какво представлява застраховката при повреда и имаме ли нужда от нея?

February 22, 2017
0 Comment

Когато става дума за автомобилно застраховане, повечето хора смятат, че е достатъчно да имат платена застраховка „Гражданска отговорност“ и са защитени на пътя. Това всъщност не е така и схващането, че тази застраховка покрива нашите щети е изключително погрешно. При евентуален инцидент на пътя тя покрива единствено щетите на трети страни, както подсказва и името й на английски – Third party Insurance.

Затова някои шофьори залагат на пълното автокаско (Fully comprehensive Insurance), за да осигурят защита и за себе си при пътни инциденти.

Но какво се случва ако колата ни претърпи механична повреда докато сме на път? Има ли застраховка, която да покрива подобни случаи и как ни защитава тя? Точно тук се намесва застраховката при повреда (Breakdown Insurance). Тя гарантира, че независимо къде се намирате и кое време е, ако колата ви се повреди, ще получите необходимата помощ.

Ако смятате, че подобна застраховка ще ви бъде от полза, нека разясним и как работи тя и какво покритие осигурява.

Какво предлага застраховката при повреда?

Стандартните полици за Breakdown Insurance предлагат пътна помощ в случай на повреда на автомобила ви. Основните неща, които влизат в нея са опит за отремонтиране на автомобила директно на място, за да продължите пътуването си или ако това не е възможно, автомобилът се изтегля.

При ремонта на автомобила директно на място, повечето полици включват безплатен труд до 60 минути, като ако се налага смяна на стара част с нова, стойността й се заплаща отделно.

Когато пък се налага да ви изтеглят, това обикновено става до близък гараж, където могат да го поправят, до близко населено място или до дома ви, което от всичките е най-близкото.

За кого е подходяща тази застраховка?

Застраховката при повреда е подходяща за всеки шофьор, който пътува често на сравнително големи разстояния. Възрастта и състоянието на автомобила също е важен фактор, който трябва да се вземе предвид, когато се питате дали тази застраховка е подходяща за вас, но имайте предвид, че може да се случи и на чисто нов автомобил да се повреди на пътя и никой водач не е застрахован срещу подобни инциденти, или поне докато не си направи Breakdown Insurance.

Какви видове застраховка при повреда има?

Основните видове Breakdown Insurance са два вида – стандартна и „Плати и заяви“.

Стандартната застраховка при повреда, която се предлага и от повечето застрахователи е най-предпочитаната.  При нея клиентът си избира нивото на покритие, застрахователят му изчислява годишната такса, тя се плаща и застраховката е активна и започва да тече. След това за цялата година може да се използва пътната помощ на застрахователя напълно безплатно.

Имайте предвид, че някои застрахователи имат собствена пътна помощ, други използват услугите на частни или държавни фирми, но и в двата случая вие не дължите нищо, след като имате застраховка.

При „Плати и заяви“ нещата вече стоят по друг начин. Този вид застраховка при повреда е сравнително нишов, т.е. малко застрахователи го предлагат, въпреки че е малко по-евтин от стандартния.

При него също се изчислява цена на застраховката и я плащате предварително. Разликите обаче са, че тук застрахователят не разполага със собствена пътна помощ и когато имате нужда от такава, той се свързва с най-близката, независимо дали е частна или държавна. Другото което е различно е, че когато получите пътна помощ, вие ще трябва да платите за нея, а след това да подадете иск към застрахователя и той ви връща парите.

А между какви нива на покритие мога да избирам?

Както вече споменахме, основните нива на покритие, които са включени в повечето застраховки при повреда са ремонт на място (Roadside assistance) и изтегляне на превозното средство (Vehicle recovery).

Допълнително можете да изберете и покритие при повреда близо до дома (Home assistance), която ви осигурява безплатна пътна помощ ако колата ви се повреди в близост до дома ви, обикновено четвърт миля във всяка посока.

Друго допълнително покритие е Onward travel, при което застрахователят е длъжен да ви подсигури друг вид транспорт при повреда на автомобила ви, за да стигнете безпрепятствено и без да губите време до крайната си цел. Различните застрахователи осигуряват различен превоз – от коли под наем до влакове и автобуси. В някои случаи, ако не може да ви се осигури превоз на момента, застрахователят ви осигурява и място за почивка и пренощуване, докато чакате.

Според личните си нужди и предпочитания можете да изберете и какво покритие да включва застраховката ви при повреда. Повечето хора обикновено се задоволяват с основното, но имате възможността срещу малко по-висока застраховка да получите и повече покритие.

Има ли уловки и за какво трябва да внимавам?

При всеки застраховател условията по застраховката ви ще са различни. За да не ставате жертва на „дребния шрифт“ препоръчваме да четете внимателно договора преди да го подпишете.

Въпреки това има някои чести уловки, за които е добре да се оглеждате, като например лимит за повикванията на пътна помощ за периода на застраховката, лимит на теглото на автомобила при изтегляне, отказване на покритие при повреда, причинена от водача и др.

Как да избера най-изгодната застраховка?

За да спестите пари и да сключите възможно най-изгодната застраховка, препоръчваме ви да разучите пазара добре и да видите какво предлагат повечето застрахователи. След това според личните си нужди и предпочитания изберете най-изгодната за вас оферта.

Друг вариант е да се обърнете към сайтовете за сравнение на цените на застраховките, въпреки че не винаги предложенията от тях са най-удачни и изгодни.

И третият вариант е да се обърнете към независим брокер, който ще ви даде съвет и ще ви помогне да намерите най-изгодните оферти за застраховки при повреда на пазара към момента.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *