Какво покритие трябва да има една добра пътническа застраховка?

March 19, 2015
0 Comment

Всеки застраховател предлага Travel Insurance – пътническа или известна още като туристическа застраховка, но с различно покритие. Ако планирате пътуване извън страната, независимо дали е по работа или за удоволствие, задължително трябва да обмислите сключването на Travel Insurance. Много вероятно е да се чудите какво обаче трябва да покрива една такава застраховка, особено ако не сте си правили до сега. Затова в тази статия ще уточним какво трябва да покрива една добра пътническа застраховка.

Не сключвайте Travel Insurance с избрания застраховател, ако не покрива някое от следните неща:

Спешни медицински разноски, като колкото до по-висока стойност се покриват, толкова по-добре.

Една наистина добра застраховка ще ви предложи покритие за спешни медицински разноски на стойност до 1 милион паунда за пътуване в Европа и до 2 милиона паунда за пътуване в Съединените щати.

Имайте предвид, че ако случаят ви не е спешен, застрахователят може да ви откаже лечение в чужбина и да ви помоли да изчакате докато се върнете.

Връщане по спешност – често спешното прибиране е заради неотложни медицински грижи, но независимо от причината, застраховката ви трябва да го покрива, за да попадне в категорията „добра“.

Има застрахователи, които отказват покриване на разноските за връщане по спешност, ако преценят, че случаят ви не е бил толкова спешен и сте могли да изчакате до първоначално планираната дата за връщането си.

Отмяна на пътуването – ако ви се наложи да отмените или скъсите пътуването си, застрахователят ще покрие всичко, което сте платили за пътуването и настаняването, но не сте си върнали или използвали.

Добрата застраховка ще покрие разходи до 2000 паунда и повече, но четете малките букви на полицата, защото има определени условия.

Изпуснат полет – добрата застраховка трябва да покрива разходите ви, ако изпуснете полета си и ви се наложи да плащате допълнително за настаняване и нов билет. Имайте предвид, че главното условие тук е това да не се е случило по ваша вина. Примери за такива ситуации са ако колата ви се е развалила, ако сте претърпели някакъв инцидент или градския транспорт е закъснял и т.н.

Добрата застраховка покрива разходи до 500 паунда, но отново се запознайте с условията и правилата на застрахователя, защото може да останете без компенсация след това.

Закъснение или отлагане – ако полетът ви е отложен или закъснява, застрахователят трябва да ви компенсира. Обикновено една добра застраховка предлага компенсация на стойност 200 паунда и нагоре, но това зависи от дължината на закъснението – за първите 12 часа е една, за всеки следващи 12 часа е друга.

Отказ от пътуването – добрата застраховка трябва да има покритие, в случай, че решите да се откажете от пътуването. В такъв случай застрахователят трябва да ви обезщети и да ви върне парите, които сте платили за път и настаняване.

Хубаво е стойността на обезщетението да е поне от 2000 паунда и нагоре, но имайте предвид, че то ще ви се изплати само ако сте се отказали от пътуването си поради уважителни причини, а не своеволно.

Изгубен, откраднат или повреден багаж –  често се случва багажът на пасажерите да се изгуби, да бъде откраднат от недоброжелатели или просто при пренасянето да се повредят по-чупливи вещи. Тогава на помощ идва това покритие, което също е задължително за всяка добра Travel Insurance. Добрата застраховка ще покрие загубите ви до 1500 паунда и повече.

Лична отговорност – трябва да имате и такова покритие в случай, че трябва да изплатите обезщетение заради нанесени от вас щети върху трето лице или негова собственост. Добрата застраховка ще ви осигури покритие до 2 милиона паунда, но искове от ваши роднини, приятели и колеги няма да бъдат удовлетворени.

Освен горепосочените неща, добрата Travel Insurance е препоръчително да ви осигурява покритие и в случай, че спешно ви потрябва стоматолог, при кражба или загуба на парите ви, загуба на паспорт и други важни документи.

Дори и да сте намерили Travel Insurance, която според нашата статия се класифицира като „добра“, не забравяйте да се запознаете със всичките условия и правила на застрахователя и да четете внимателно дребния шрифт на полицата. Ако не откриете нещо нередно, можете да сключите застраховката спокойно и да се наслаждавате на пътуването си в чужбина.

Ние от Chikov.com можем да ви помогнем да си намерите и направите изгодна пътническа застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *