Какво да правите с дълговете ,ако загубите работата си?

May 10, 2015
0 Comment

 

Парите са голяма тревога, особено когато сте били съкратени или сте загубили работата си. Дори, ако сте имали прилично обезщетение от съкращението си, погасяването на задълженията би могло да наложи истински натиск върху вашите финанси. Ето няколко прости стъпки, за да се задържите на върха на нещата.

Стъпка 1 – Направете списък на всичките си дългове

Ипотека, кола, заем, кредитни карти, карти от магазини, други кредити, просрочени задължения за Council Tax (общински данък)  или на сметки за комунални услуги. Списък на всички дългове, включително тези, които бихте искали да удобно да забравите. Те всички ще трябва да бъдат преодолени в някакъв етап, така че трябва да започнем с ясна картина къде стоите.
Направете списък на всичките си дългове, включително и неуредени салда и колко ще плащате за тях всеки месец.

Стъпка 2 – Искане на застраховка

Казус
“Имах няколко безсънни нощи притеснявайки се за погасяването на кредитната ми карта, когато бях съкратена. Тогава разбрах, че застраховката я покрива. Говорим за голяма помощ..!” -Лиса
Mortgage payment protection insurance (MPPI)   ще покрие вашите ипотечни погасявания, когато не печелите за ограничен период .
Payment protection insurance (PPI)  ще покрие някои или всички от вашите изплащания на заеми или карта за срок до 12 или 24 месеца
Short-term income protection  ( STIP) ще покрие част от разходите ви за срок до 12 или 24 месеца
Проверете за всякаква застрахователна защита , застраховка защита на плащанията или краткосрочна защита на дохода
Попитайте вашия кредитор дали вашата ипотека, заем или кредитна карта, е застрахована.
Ако имате застраховка и искането ви за изплащане е отказано, може да ви е била продадена невалидна застраховка и вие имате право да предявите иск за обезщетение.

Стъпка 3 – Приоритизиране на оставащите дългове

Загубата на работата ви лесно може да преобърне ситуацията от една, когато сте били в управление на вашите погасявания, в друга, където те излизат извън контрол
Започнете, като трябва да Ви е ясно кои от вашите дългове са приоритет.
Приоритетни дългове
Неща като вашата ипотека, вашия наем и всякакви данъчни или битови сметки са класифицирани като приоритетни дългове. Ако не успеете да платите тези дългове може да изгубите вашия дом, или да ви спрат тока или газта
Неприоритетни дългове
Неща като сметки на кредитни карти, необезпечени кредити, овърдрафти и дълговете на стоките са класифицирани като неприоритетни дългове. Последствията за неплащането им не са чак толкова големи. Фирмите, на които дължите не могат да вземат вашия дом, например. В най-лошия случай може да бъдете подведени под съдебна отговорност и осъдени да заплатите сума, която се преценява от приходите, които имате.

Стъпка 4 – Изготвяне на бюджета ви

Трябва да имате ясна представа какви приходи имате в началото на месеца и какво количество ви остава в края на месеца. Количеството, което е останало след плащане на вашите битови сметки, вашите дневни разходи, плюс погасяване и лихви върху всичко, което дължите е това, което е на разположение, за да започнете да плащате дълговете си по-бързо.

Стъпка 5 – Да започнете да изплащате дълговете си

Oтгоре на всичко това , което е останало в края на всеки месец, можете да използвате и съкращения в заплащането или спестявания, за да изплатите част от дълга си. Започнете с приоритетните дългове първо.

 

Ние можем да ви помогнем да си направите изгодна застраховка напълно безплатно. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *