Какво да правите ако ви откажат заем или кредит

March 10, 2015
0 Comment

Ако са ви отказали заем или кредитна карта, има начини да разберете защо. Освен да узнаете причините за отказа, трябва да избягвате и някои неща, които могат да направят още по-трудно получаването на заем или кредит в бъдеще.

Как да разберете каква е причината за отказа

Ако заемодател или кредитор е отхвърлил молбата ви за получаване на заем или кредитна карта, вероятно ще ви даде кратко обяснение за причината. Обикновено  тя е лош или незадоволителен кредитен рейтинг при направена справка по кредитното ви досие. Във Великобритания има две основни кредитни агенции Equifax  и Experian.

Тук е моментът да поискате по-детайлна информация. Попитайте коя кредитна агенция са използвали, за да направят справката и какви точно са причините за отказа, т.е. какво не им е харесало в досието ви. Понякога стават грешки и винаги има шанс дори да сте изряден платец, в кредитното ви досие да е отразено друго.

Ако наистина забележите, че има грешка в досието ви, незабавно се свържете с кредитната агенция и поискайте да я коригират. Разбира се, трябва да дадете информация за грешката, да обясните детайлно всичко, което може би ги интересува и евентуално да подкрепите претенцията си с доказателства. Ако всичко е наред, агенцията ще оправи недоразумението в срок от 28 дни.

Ако обаче при справката няма грешка, а наистина кредитният ви рейтинг е лош или недостатъчно висок, преди да кандидатствате отново ще трябва да се потрудите малко, за да го повишите.

Не продължавайте да кандидатствате

Когато им бъде отказан заем или кредитна карта, повечето хора решават да кандидатстват отново и отново, но при различни заемодатели и кредитори. Не го правете, защото всяко кандидатстване, независимо дали е успешно или не, се отбелязва в кредитното ви досие, а неуспешните опити понижават кредитния ви рейтинг.  Множество искания за заем за кратък период от време също ще алармират заемодателите, че имате отчаяна нужда от пари, което няма как да е добър знак и така всъщност увеличавате шансовете за отказ, дори и в бъдеще.

Освен на това дали ще ви бъде отпуснат заем или кредит, кредитният ви рейтинг оказва влияние и на максималната сума, която може да ви бъде заета, както и на лихвата по нея.

Оправете кредитния си рейтинг, ако искате да заемете пари

Отказват ви заем или кредитна карта, знаете, че причината е лош кредитен рейтинг  и се питате какво да правите. Нещата стоят така – оправяте кредитния си рейтинг и след време кандидатствате отново. Това звучи прекалено лесно, но всъщност не е така.

Преразгледайте финансовото си положение, пресметнете месечните си приходи и разходи и вижте как се справяте. Ако имате съществуващи задължения по заеми, кредитни карти, лизинги и т.н. преди всичко се справете с тях. Стремете се да ги погасявате редовно всеки месец, а ако имате финансовата възможност, можете да ги погасите предварително. Това ще се отрази положително на кредитния ви рейтинг, но едва ли ще е достатъчно, особено ако преди това сте били нередовен платец.

Веднъж след като върнете и изплатите всичко можете да обмислите варианта за повторно кандидатстване за заем или кредитна карта. Ако отново ви откажат, значи рейтингът ви не е достатъчно висок, дори вече да нямате дългове. В такива ситуации е най-добре да започнете да спестявате пари, докато не съберете достатъчно, за да си купите това, за което ви е трябвал заемът.

Въпреки това, рано или късно може пак да ви потрябва да заемете пари, затова е добре да предприемете действия относно повишаването на кредитния ви рейтинг. Като за начало това може да стане като се регистрирате в избирателния списък, закриете всички ненужни банкови сметки и погасите всички свои стари задължения до 6 години назад.

Ако кредитния ви рейтинг е лош или изобщо нямате такъв, не можете да очаквате да го изградите за ден или седмица. Трябва да бъдете достатъчно търпеливи. Просто дръжте под око финансите си, плащайте редовно сметки и погасителни вноски и заделяйте по малко пари както се казва „за черни дни“.

Ние от Chikov.com можем да ви помогнем за получаване на заем и да ви дадем безплатен финансов съвет. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *