КАКВО ДА НАПРАВИМ СЛЕД КАТО СМЕ ПОЛУЧИЛИ СТАТУТ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ

August 1, 2019
0 Comment

Ето стъпките, които всеки сънародник, който е получил статут във Великобритания трябва да следва.

В деня, в който сте получили статут за пребиваване в Обединеното кралство,  освен да си кажете едно честито и ако искате да го полеете, препоръчвам да направите следните неща.

Стъпки за тези които са получили временен статут (pre-settled status) ILR Indefinite leave to remain.  

  1. Запомнете кога изтича документа за самоличност, с който сте направили вашия статут. Той ще бъде валиден, докато и документа ви за самоличност е валиден.

Когато изтече срока на документа за самоличност или ако го загубите/повредите и се налага да бъде подменен, вие трябва да информирате за това Home Office. Те ще вържат статута ви с новия документ за самоличност.

Съветвам всеки един сънародник да си направи напомняне в календар, на имейла си или по друг начин и да се информирате кога изтича документа ви за самоличност. Направете си напомнянето  няколко месеца  по-рано.

Клиентите на фирмата ни може да получат такова напомняне напълно безплатно ако пожелаят.

  1.  След като имате временен статут (pre-settled status)и ако искате да получите един ден постоянен статут (settled status)е необходимо да следите да не правите повече от 6 месеца извън Великобритания за период от 12 месеца. Ако сте получили временен статут на 01.06.2019 в периода между 01.06.2019 и 01.01.2020 вие не трябва да сте в чужбина за повече от 6 месеца. Няма значение дали тези 6 месеца ще са един период от 6 месеца или няколко отсъствия които общо правят 6 месеца.

Ако направите повече от 6 месеца в 12 месечен период в чужбина, то годините които сте събрали като престой във Великобритания се нулират и за да вземете постоянен статут, трябва да минат нови 5 години.

Пример: Иван идва във Великобритания  на 01.01.2016 г. На 01.06.2019 г., след като е кандидатствал за статут той получава временен такъв. Иван вече има 3 години престой във Великобритания и на 01.01.2021 година той ще може да получи постоянен статут за пребиваване.

Ако обаче Иван реши да замине на 01.09.2019 за 6 месеца и 5 дни да кажем в България и се прибере обратно във Великобритания на 6 март 2020 г., то на 01.01.2021 г., той  няма да може да получи постоянен статут. Иван ще има право да получи постоянен статут  на 6 март 2025 г.Това е 5 години след като се в върнал обратно в Англия след 6 месечното прекъсване и 5 дни.

Само да поясня има изключение като здравословни и други причини, при които може да не си загубите правата за статут, дори ако сте отсъствали повече от 6 месеца.

Важно е да знаете, че ако отсъствате повече от 2 години, вие вече губите статута си.  Ако обаче преди да станат 2 години дойдете до Великобритания дори и за един ден само да пиете едно кафе на летището, вие няма да загубите статута си и автоматично ще имате право на още 2 години преди да изтече статута ви.

  1. След като имате временен статут (pre-settled status)добре е да знаете, че никой няма да ви потърси и  да ви уведоми, че са изминали 5 години от пребиваването ви и вече имате право на постоянен статут (settled status) и да ви каже да кандидатствате за него. Всеки, който е получил временен статут, ще трябва сам да изчисли кога се навършват 5 години от неговото пребиваване (дори малко преди 5-те години) и да си подмени статута от временен на постоянен.  

    ДАТАТА ОТ КОЯТО HOME OFFICE СМЯТА ВАШИТЕ 5 ГОДИНИ Е ДАТАТА НА ПЪРВОТО ВИ ПРИСТИГАНЕ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. Toва не е датата на която сте си отворили банкова сметка, не е датата на която сте си изкарали NINo или UTR.  Toва е датата, на която самолета ви е кацнал на Острова или когато сте стъпили на британска земя след слизане от ферибот или Евротунела.

 

Промяната от временен на постоянен статут ще става онлайн, но все още опцията не функционира.

  1. Ако имате деца под 21 години, дори да нямат никакви доказателства за престой във Великобритания, те ще могат да получат временен статут покрай вас. Не губете време а им изкарайте такъв. Дори те да не плануват в момента да живеят във Великобритания, няма да попречи да имат право на пребиваване както и вие.

 

  1. Ако имате близки семейни членове, които не са граждани на Европейския съюз, стига да отговарят на някои други условия, сега след като вие имате статут, те също ще могат да се присъединят към вас и да дойдат на Острова.

 

Стъпки за тези които са получили постоянен статут (settled status) ΙLR   Indefinite Leave to Remain. 

  1. Стъпка едно тук е идентична, както при временния статут. Следете, кога изтича срока на валидност на документ, който сте получили статут.  Когато подмените документа самоличност трябва да информирате Home Office  за това.

 

  1. Следете правилата, за да не загубите статута си. Към момента, ако сте повече от 2 години извън Великобритания, ще загубите вашия постоянен статут. Ако обаче дойдете в Кралството дори за 1 ден, автоматично удължавате периода с две години.

 

Ако сте получили постоянен статут на 01.06.2019 г. и периода между 01.06.2019 г. и 01.06.2021 г.  сте постоянно в чужбина, ще загубите статута си. Ако обаче дойдете на 30.05.2021 г. на летище „Станстед“, пиете кафе и се приберете, вашият статут ще се удължи автоматично до 30.05 2023 г.

Home Office предвижда да увеличи този период от 2 на 5 години.

 

  1. Ако имате деца под 21 години, дори да нямат никакви доказателства за престой във Великобритания, те ще могат да получат постоянен статут покрай вас. Не губете време а им изкарайте такъв. Дори те да не планирате в момента те да живеят във Великобритания, няма да попречи да имат право на пребиваване както и вие.

 

  1. Ако имате близки семейни членове, които не са граждани на Европейския съюз, стига да отговарят на някои други условия, сега след като вие имате статут, те също ще могат да се присъединят към вас и да дойдат на Острова.

 

  1. Ако имате дете родено във Великобритания, което няма британско гражданство, сега вече ще може да му изкарате такова. Ще се наложи да платите 1031.20 паунда за това на държавата.

 

  1. Щом вече имате постоянен статут и ако вашият съпруг/съпруга не са британски граждани, една година след датата на получаване на статута, вие ще може да кандидатствате и да станете британски граждани. Ако сте на възраст между 18 – 65 години  първо ще трябва да изкарате изпит за Живота във Великобритания, който струва 50 паунда. Така също ще трябва да имате и сертификат, че владеете английски говоримо. Този сертификат струва 150 паунда да се изкара.                 

Нашата компания HELP4BG, може да ви подготви и за двата изпита.

За да имате право на британско гражданство, през последните 5 години не трябва да имате повече от 450 дни извън Великобритания, като в периода между получаване на постоянния статут и кандидатстването ви за натурализация, в този  1-годишен период,  не трябва да имате повече от 90 дни отсъствие от Великобритания.

Това правило за дните има малки изключения, ако имате притеснения за тези отсъствия консултирайте се с имиграционен съветник. Ако смятате да кандидатствате за британско гражданство, трябва да внимавате и да пазите вашето криминално досие чисто и да нямате дори глоби за шофиране.

  1. Aко до момента сте имали проблем с получаване на дадени социални помощи заради това, че не сте британец или нямате доказателства, че упражнявате правата си на европейски гражданин, след получаване на постоянния статут вие ще имате право на същите помощи, които имат британците.

 

  1. Ако до момента сте имали проблем със студентски заем за издръжка, понеже не сте могли да докажете, че сте 5 години във Великобритания, сега благодарение на статута ви нещата ще бъдат по-лесни за вас. Нашата компания съдейства за записване във висши учебни заведения и колежи във Великобритания.

 

  1. Ако имате желание да пътувате в държави като САЩ или други които изискват визи, сега, когато имате постоянно статут шанса ви да вземете такава виза се покачва, понеже все пак имате право на постоянно пребиваване във Великобритания.

 

За съдействие по имиграционни въпроси, обръщайте се към HELP4BG на тел. 077 8606 7076,  0208 144 8408 или пишете на мейл info@help4bg.co.uk. или директно на FB Messenger 

 

 

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *