Какви са опциите за Buy-to-let хазяите към момента?

December 15, 2015
0 Comment

Ипотеката Buy-to-let (в превод: Купи, за да отдадеш)  е особено подходяща за хората, които имат желанието да инвестират в жилище, т.е. гледат на покупката като начин да си генерират допълнителни доходи, чрез отдаване под наем.

Какво представлява ипотеката?

Както подсказва самото име, това е ипотека, при която ви се заемат пари за жилище, което след това да отдавате под наем срещу определена сума.  Самата ипотека не е по-различна с нищо от обикновената, но има малка разлика в лихвения процент и депозита – те са малко по-високи.

Също самата Buy-to-let ипотека е по-рискова за кредитополучателя, защото в повечето случаи той разчита основно на доходите от наема, за да покрива погасителните вноски и ако в определен период няма наемател за жилището, той спира да внася пари и рискува да му отнемат имота.

Да инвестирам ли в подобна ипотека?

Хората, които инвестират в Buy-to-let ипотека към момента се чувстват доста объркани, защото все още могат да получат сравнително лесно финансиране, но се носят слухове, че скоро отпускането на подобен тип кредити ще се затегне, което вероятно ще бъде още една пречка за получаване, заедно със драконовите изисквания, които правителството има към кандидатите за Buy-to-let ипотеки.

Междувременно орязванията в данъчните облекчения за Buy-to-let хазяите от април 2017 година, които финансовият министър Джордж Озбърн обяви за новия бюджет, също оставят настоящи и бъдещи инвеститори в чудене дали това ще ги засегне пряко и по какъв начин.

Според проучване на сайта Your Move, един на десет настоящи Buy-to-let хазяи планират да се откажат от инвестициите си в жилища заради промените в бюджета. Останалите са объркани и все още не знаят какво да правят.

Трябва ли да се притеснявам от промените в бюджета?

Към момента Buy-to-let хазяите получават данъчни облекчения до 45%  от лихвата по ипотеката си, което значи, че им се връщат до 45 пенса на всеки 1 паунд лихва.

От април 2017 година, обаче, тези данъчни облекчения ще бъдат постепенно премахвани и до 2020 година хазяите вече ще получават облекчения най-много върху 20 процента.

Според някои, тези орязвания ще засегнат основно хазяите, които имат по-висок лихвен процент и по-големи доходи, но и останалите ще бъдат потърпевши, макар и по-малко. Това е така заради начинът, по-който ще работи новата система. При нея доходите от наема ще се прибавят към останалите доходи на хазяина, което автоматично ще го качи в по-висока данъчна категория, съответно ще плаща по-големи данъци.

Най-засегнатите от промените в бюджета вероятно ще са Buy-to-let хазяите, които наскоро са си купили скъп имот, т.е. имат голяма ипотека. Колкото по- евтин е имотът, съответно по-малка ипотеката, толкова по-малко ще бъде засегнат хазяинът, като в някои случаи дори може изобщо да не му се отразят промените.

Има ли други промени, за които трябва да знам?

Изброените дотук реформи не са единственото, което ще засегне Buy-to-let хазяите. Освен тях, ще бъде премахната и възможността хазяите, които отдават обзаведени жилища, да искат данъчно облекчение в размер на 10% от сумата за наема, за да си покрият износването и амортизацията на обзавеждането.

Да очаквам ли други орязвания в близко бъдеще?

Както вече споменахме, има слухове, че изискванията за получаване на Buy-to-let ипотека ще се затегнат още повече. Това може да се дължи на факта, че прекалено много хора през последните години решиха да се възползват от програмата. Данните сочат, че през последните 7 години броят на купените чрез Buy-to-let ипотека жилища е най-висок.

Какво да правя – да инвестирам или да се откажа?

Отговорът на подобен въпрос трябва вземете сами, но ние можем да ви насочим поне малко. Ако имате заделени пари, доходите ви са прилични и най-вече и искате да вземете чрез ипотека малко жилище, за което смятате, че ще има интерес от страна на наемателите – можете да обмислите варианта за инвестиране. В противен случай не ви го препоръчване, поне на този етап, когато все още има много неизвестни около бъдещето на Buy-to-let ипотеките и техните хазяи.

Също ако вземете решение да се впуснете в приключението, наречено But-to-let, препоръчваме ви преди да започнете, да потърсите професионална помощ за мнение, съвети и насоки – финансов съветник, ипотечен брокер, а защо не и счетоводител. Не забравяйте да посетите и агенциите за недвижими имоти, където да се спрете върху конкретни жилища, за да може след това финансовите експерти да ви кажат колко ще трябва да плащате всеки месец и какъв приход може да очаквате от жилището.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем независим финансов и ипотечен съвет. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *