Каква кола да си купите с оглед цената на застраховките?

February 10, 2015
0 Comment

Ако решите да купувате кола, най-вероятно ще помислите върху неща като пробег, размери на автомобила и, въпреки, че не е най-важното – CD система. Но замисляли ли сте се да проверите цената на застраховката?

Един разговор с вещо лице също е вариант, който може да ви помогне да ограничите избора си – и да избегнете възможни неприятни изненади, след като закарате новия си автомобил у дома.

Причината: Наред с вашия собствен документ за шофиране, местожителството и възрастта на шофьорите във вашето домакинство, марката и модела на вашия автомобил също могат да имат голям ефект върху вашата застрахователна полица. От всички тези фактори, вида на превозното средство в гаража ви е единствената променлива, която можете да промените веднага.

Изборът на колата ще се отрази най-вече на това, което ще похарчите за цялостна застраховка или застраховка „Гражданска отговорност“.

Защо някои струват повече?

Разходите при нанесени вследствие на конфликт или сблъсък щети са един от основните фактори при разграничаването на разходите за застраховане на един вид автомобил от друг. В по-малка степен, и вие искате да разберете колко привлекателна изглежда колата ви за крадците. Превозните средства, които оглавяват списъка на застрахователните цени обикновено имат висока мощност, висока стойност или излиза скъпо да се ремонтират. Подобен скъп избор са спортните автомобили, предпочитани от младите водачи, които са рискови шофьори, което е предпоставка за инциденти.

Много от превозните средства, чиито застраховки са по-скъпи, споделят общ проблем, и той е конските сили. Повече конски сили означава и по-голяма вероятност водача да кара бързо, което от своя страна може да доведе до повече инциденти. Това ще увеличи застрахователните суми за всеки, който притежава подобен автомобил.

Размерът има значение

Някои смятат, че с по-малък, по-маневрен автомобил е по-вероятно да се избегнат катастрофи. Това е мит, и ако погледнете статистиката и застрахователните претенции, ще видите, че малките спортни автомобили по-често участват в катастрофи, а една от главните причини за това е бързото каране.

От статистическа гледна точка, най-безопасните модели би трябвало да са големите семейни автомобили, тип седан.

Няколко други особени обстоятелства, също могат да увеличат цената на застраховката. Ако една кола е примамлива мишена за крадците, вашата застрахователна компания може да ви таксува на по-високи цени.

Ако шофирате скъп автомобил, то най-вероятно и ремонтът му ще ви струва повече, в случай на повреда или инцидент. В резултат, вашата застрахователна полица ще се оскъпи. По същия начин, някои луксозни или висок клас автомобили се отличават с алуминиеви панели, които са по-скъпи за поправка или смяна, за разлика от ламаринените.

Още един фактор, за който си струва да помислите – колко и какви щети може да се нанесе вашето превозно средство при катастрофа?

Откакто спортните автомобили станах по-популярни, застрахователните компании бяха принудени да вземат под внимание и гореспоменатия фактор. В резултат на това, ако карате джип, вашата застраховка „Гражданска отговорност“ (която покрива щети на други превозни средства), може да бъде по-висока. И причината за това ще е факта, че превозно средство от този размер може да доведе до произшествие и по-големи щети. Самата кола също може да бъде скъпа или да ви струва скъпо да се ремонтира след инцидент, което също ще увеличи разходите ви за застраховка.

Високата цена на застрахователната полица е сигнал, че е добре да си зададете няколко въпроса. Например, ако една кола има много конски сили и е участвала в много катастрофи, това също би могло да повиши цената на застраховката, дори ако самата кола е сравнително евтина.

Понякога, всичко опира и до водача на превозното средство. Застрахователните компании и анализаторите на пътни инциденти са забелязали, че превозните средства, най-често свързани със семейния транспорт – като микробуси, фургони и семейни седани – участват в по-малко катастрофи, в сравнение с по-мощните коли, които се харесват на младите мъже водачи.

Ние от Chikov.com можем да ви помогнем напълно безплатно да си намерите автомобилна застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *