Каква ипотека можете да си позволите?

January 28, 2015
0 Comment

Когато искате да си купите жилище, преди всичко трябва да се запитате, можете ли да си го позволите? Ипотеката е дългосрочен и крайно обвързващ заем, за който ако не сте сигурни, че ще можете да върнете след това, ще е по-добре изобщо да не взимате.

Ако сметнете, че към момента финансовото ви състояние не е толкова добро и не сте сигурни дали то ви позволява покупката на жилище – по-добре я отложете във времето. Ако обаче сте твърдо решени, че искате да се сдобиете с нов дом, то тази статия ще ви ориентира каква ипотека можете да си позволите.

Колко пари ще ви отпуснат?

Сумата, която кредиторът ще ви отпусне зависи от обстоятелствата ви – годишен доход, кредитен рейтинг, неотложни разходи, имате ли други заеми, деца и т.н. В най-добрият случай може да ви се отпусне сума, пет пъти по-голяма от годишния ви доход, но освен ако не сте перфектният кандидат, вероятно ще ви предложат доста по-малко пари.

Все пак преди да заемете каквато и да била сума, прегледайте добре финансите си и преценете дали след това ще се справите с погасяването й, като разбира се не трябва да забравяте, че взетите пари са главницата, а върху нея ще плащате и лихва (фиксирана или плаваща), данъци и такси. В интернет има много ипотечни калкулатори (mortgage calculators), които ще ви помогнат да се ориентирате, ако изпитвате затруднения.

Какъв депозит ще внесете?

Депозитът при покупката на жилище е задължителен. Това е сума, която вие определяте (минимум 10% от цената на жилището) и вадите от собствения си джоб. Колкото по-голям е депозитът ви – толкова по-добре, шансовете да ви отпуснат ипотека, ще са по-големи и лихвите които ще плащате ще са по-малки.

Ако смятате, че не сте заделили достатъчно пари, но пък имате тази възможност, по-добре отложете покупката докато съберете една добра сума за депозита.

В случай, че не можете да си позволите да внесете минималният депозит, можете да помолите родител или друг близък човек да ви стане гарант. Гарантът ви, както може би се досещате, ще гарантира с личните си доходи и имущество, че вие ще изплащате редовно погасителните си вноски по ипотеката. Ако обаче нещо се обърка и вие спрете да погасявате кредита си, кредиторът ще търси отговорност от гаранта ви.

Ще можете ли да плащате редовно погасителните вноски?

Лихвата по ипотечния ви кредит ще зависи от депозита, който сте направили. По-голям депозит в повечето случаи значи по-ниска лихва, което е добре, защото ще връщате по-малко пари.

Ако сте изтеглили ипотечен кредит с фиксирана лихва ще плащате точно фиксирана вноска всеки месец. Ако лихвата ви е плаваща вноската ви може да се променя постоянно, понякога да бъде по-малка, но понякога и по-голяма.

Има едно златно правило, което гласи, че погасителната ви вноска не трябва да е по-голяма от 35% от чистия ви месечен доход – препоръчваме ви да се съобразите с него.

Колко ще ви излезе жилището?

Когато изчислите какъв ипотечен кредит можете да си позволите, може да се окаже, че той не е достатъчен, ако сте се ориентирали към по-скъпо жилище. В такъв случай ще трябва да помислите за алтернативи – по-евтин вариант, отлагане на покупката и т.н.

Освен това към основната цена на жилището винаги трябва да вземете предвид и други странични разходи, които могат да ви излязат до 15% отгоре.

Такива разходи например са гербовия налог или т.нар. Stamp Duty, който може да бъде до 7% от цената на жилището, такси за юрист или брокер, данъчни оценки, обследване на имота, ремонти и др.

След като вече знаете какво ви очаква, можете да прецените дали моментът е подходящ за покупка на жилище и каква ипотека можете да си позволите.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *