Имате ли нужда от застраховка на вещите в дома ви?

August 5, 2015
0 Comment

Какво бихте направили, ако загубите всички вещи в дома си? Купуването на всичко отново ще ви струва цяло състояние, ето защо сключването на застраховка на съдържанието е от жизненоважно значение, ако искате да имате покритие за неочаквани събития като кражба с взлом или пожар.

Какво е застраховка на дома/home insurance

Това е общ термин, използван за описване на двa много различни видa застраховки:

Застраховка сгради/Buildings insurance – е за всичко това което не може да се вземе с вас като се местите от жилището ви, самата сграда, хухнята ви или банята които са монтирани за постоянно.

Застраховка на вещите в дома ви / Contents insurance – за неща, които държите в дома си, като мебели, телевизори и лични вещи, които може да се вземат когато се местите в друго жилище.

Можете да си купите и двата вида застраховки отделно или, в много случаи можете да ги получите като съвместна полица от едно застрахователно дружество.

Какво е застраховка на вещите в дома ви?

Този вид застраховка покрива загуба или повреда на всички неща в дома ви, които не са част от структурата или сградата, така че да можете да ги замените и да ги поправите, без да се налага да похарчите цяло състояние.

Какво покрива Contents insurance 

Този вид застраховка осигурява покритие при загуба или повреда на всички ваши лични вещи – с други думи всичко, което не е физически прикрепено към сградата, включително:

Мебели

Електротехника

Облекло

Бижута

Различните полици предлагат различни нива на покритие, но като цяло ще получите покритие за кражба, пожар и наводнения.

„Покритие при случайни повреди“ (Accidental damage cover) обикновено е по желание, така че не очаквайте да е включено в полицата.

“Покритие на лични вещи“ (Personal possessions cover) също е опция. То обхваща предметите, които носите и извън дома си, като камери, бижута, лаптопи и куфарчета.

Някои застрахователни полици осигуряват покритие и в случаите, когато не сте в страната, така че ако вещите ви бъдат откраднати или повредени докато сте далеч, вие ще бъдете в състояние да подадете иск за обезщетение. Това обикновено е допълнителна екстра, за която ще плащате по-високи премии.

Какво не покрива застраховката на съдържанието

Както при всички застрахователни полици, и тук има няколко неща, които застраховката на съдържание не обхваща. В зависимост от вашата полица, това може да включва:

– структурата на вашия дом, като стените и покрива – за да си осигурите покритие на тези части от дома ви, може да се наложи да закупите застраховка на сгради;

– повреди на компютъра, причинени от вирус;

– износване и счупване.

Покритието за ценности обикновено се състои от:

– обща сума за всичките ви ценности;

– лимит за един актив.

Много застрахователни полици за съдържание имат лимит от само £1,500. Ако имате скъпи вещи като бижута или произведения на изкуството, може да се наложи да си купите допълнително покритие за тях, когато сключвате полицата. Това е така, защото стандартната застраховка на съдържанието на дома може да ограничи изплащанията до определена сума за всяка отделна стока или общата им стойност.

Имате ли нужда от застраховка на съдържанието на дома

За разлика от застраховка сгради, ипотечните доставчици няма да изискат от вас да имате сключена застраховка на съдържанието, но това е добра идея в случай, че се случи нещо непредвидено на дома и вещите ви, като например обир или пожар.

Вие ще имате excess по вашата застрахока на съдържанието, което означава, че ще трябва да плащате определена сума всеки път, когато подавате иск. Ако например направите иск за £300, и сумата, която трябва да платите за това е £250, то вие ще получите само £50 от вашия застраховател.

Знаете ли, че…
Съдържанието на един средностатистически дом е на стойност £45 000, а разходите за застрахователни полици за съдържание са средно £109 на година.
Източник: AA premium index

Плюсове и минуси на застраховката на съдържание

Плюсове

Можете да изберете полица от типа “ново за старо”, за да замените повредените или изгубени предмети.

Ако имате “Покритие на лични вещи“ (Personal possessions cover), вие ще си осигурите покритие за предметите, които носите извън дома си, като камери, бижута, лаптопи.

Някои полици предлагат и правна гореща телефонна линия, където можете да получите съвети за лични правни въпроси, като например въпроси за данъчното облагане и заетостта.

Можете да си закупите допълнителни екстри, като покритие на дома при спешни случаи (home emergency cover), за да покриете разходите си в случай, че ви се наложи да извикате водопроводчик или строител.

Минуси

Вие ще трябва да платите определена сума (excess) всеки път, когато подавате иск и премияте ви вероятно ще се увеличи през следващата година.

Трябва да сте напълно наясно с правилата и условията по вашата полица, и всякакви изключения (неща, които не са покрити), така че да знаете за какво може и за какво не може да претендирате.

Повечето полици имат ограничения за размера на покритието, така че е важно да се уверите, че те са достатъчни за вашия случай.

Ние можем да ви помогнем да си направите изгодна застраховка на съдържанието напълно безплатно. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *