Имате ли достатъчно голям депозит за ипотека?

March 1, 2017
0 Comment

Много британци не живеят в собствени жилища. Не че нямат желание да си купят, просто се оказва, че депозитът, който трябва да платят, за да вземат ипотека е твърде голям и те нямат достатъчно финансови възможности, за да го покрият. Дните когато се получаваше ипотечен кредит без дори да се изисква няколко пенса депозит отдавна отминаха и сега всеки кредитор иска кредитополучателят да внесе минимум 5% от цената на жилището, но в повечето случаи, за да се получи изгоден лихвен процент, трябва да се внесе депозит от порядъка на 20% от стойността на имота.

Големият депозит не само показва на кредитора, че вие можете да организирате добре финансите си и финансовото ви състояние е добро, но и че няма да вземете прекалено голям кредит с високи лихви, който след това не се знае дали ще можете да върнете, следователно сте добър кандидат за кредит.

Въпреки че ипотечният кредит е подсигурен с вашето жилище (ако не плащате вноските ви взимат жилището), повечето кредитори не обичат да рискуват и не отпускат заем на всеки кандидат. За да увеличите шансовете си за получаване на ипотека, и за да бъде тя с възможно най-изгодна лихва и поносими и по-ниски месечни вноски, трябва да отделите достатъчно средства за депозита.

Както вече споменахме в началото, минимумът, който трябва да имате за депозит е 5% от стойността на жилището, но за по-добри условия по кредита ще ви трябват поне 20% депозит. Ако можете да си позволите да отделите 40% депозит, то можете да бъдете сигурни, че ще получите най-добрите и изгодни условия.

Щом става дума за ипотечен депозит, има едно златно правило – колкото по-голям е депозита, толкова по-малка е лихвата и месечната вноска, следователно ипотеката ви излиза по-евтино. Разликата в условията между 5% и 10% депозит е огромна, между 20% и 40% също. Така че ако имате финансовата възможност, инвестирайте във възможно най-големия депозит.

Нека ви дадем и един пример, за да се убедите каква е разликата между по-малките и по-големите депозити:

Ако сте харесали имот, който струва 150,000 паунда и

  • Депозирате 5%, то лихвата ви ще бъде 3,79%, а общата сума за връщане 142,500 паунда. Месечната ви вноска ще бъде 736 паунда и за първите 2 години ще трябва да върнете 17,665 паунда.
  • Депозирате 10%, то лихвата ви ще бъде 3,24%, а общата сума за връщане 135,000 паунда. Вече виждате разликата, нали? Месечната ви вноска съответно ще стане 657 паунда, а за първите 2 години ще върнете 15,770 паунда.
  • Депозирате 20% – лихвата ви е 2,19% и имате обща сума за връщане е 120,000 паунда. Месечната ви вноска е 520 паунда, а за първите 2 години ще върнете 12,480 паунда.
  • Депозирате 40%, то лихвата ви ще бъде 1,69 процента, което значи, че ще трябва да върнете общо 90,000 паунда. Месечната ви вноска ще бъде 368 паунда, а разходите ви за първите 2 години ще бъдат едва 8,830 паунда.

Примерът е базиран на ипотечна оферта с фиксирана лихва за първите 2 години и погасяване на кредита за период от 25 години.

Сега вече вярваме се убедихте каква е разликата при различните депозити. Винаги когато кандидатствате за ипотечен кредит, се стремете да имате възможно най-много заделени финанси именно за възможно най-висок депозит, защото си заслужава.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *