Избор и кандидатстване за кредитна карта

January 30, 2015
0 Comment

Изборът на първа кредитна карта може да бъде вълнуващо изживяване, но трябва да се прави разумно и с повишено внимание. Научете повече за избора на подходящата за вас карта, и как да направите това без да навредите на кредитния си рейтинг.

Избор на кредитна карта – за какво да внимаваме

Изборът на кредитна карта може да е много по-лесен, ако знаете какво да търсите.

Обърнете внимание на APR. Годишният процент на разходите (APR) показва колко ще ви таксува доставчикът на картата за вашия кредит. Това включва реалния лихвен процент, както и всички месечни или годишни такси. При избора на кредитна карта потребителите трябва да обръщат внимание на типичния годишен процент на разходите, който различните банки предлагат. Чрез този показател може да се прецени коя банка предлага най-добрите и подходящи условия за конкретния потребител. В повечето случаи хората обръщат внимание на лихвения процент и се ориентират по него, което често е подвеждащо и не дава точна информация за разходите. APR е нещо, което можете да използвате, за сравняване на различните кредитни карти. Те се различават много – една карта може да бъде 10% APR, докато другa може да е 20%. Изберете онази карта, по която APR  е  с най-ниска стойност.

Внимавайте за ” Representative APR”. Това, което виждате, не винаги е това, което получавате. Много доставчици на карти определят лихвения процент на базата на вашата кредитна история. Те предлагат Representative APR на повечето хора (поне 51%), но ако вие имате лоша кредитна история, от вас може да се изисква по-висока сума.

Проверете таксите. Сравнете таксите, които ще ви бъдат наложени в случай на закъснели плащания, надвишаване кредитния лимит и върнати плащания.

Преценете въвеждащите оферти. Банките често ви изкушават с оферти, които траят няколко месеца – най-често предлагат 0% лихва върху неща, които купувате или прехвърляне на приходи (дългови прехвърляния от друга карта). Офертата за 0% е евтин начин за заем, когато трябва да си купите нещо голямо, но трябва да прецените времето внимателно – уверете се, че сте в състояние да изплатите кредита по картата, преди да изтече срокът, или насочете дълга си към друга карта, за да може да получите чисто нова оферта.

Прочетете дребния шрифт на офертите за прехвърляне на баланса. Трансфер на баланса означава прехвърляне на дълг от една кредитна карта към друга. Банките често предлагат специални въвеждащи лихви за прехвърляне на баланс. Добре е обаче да сте наясно, че трябва да плащате и такса, обикновено около 3% от баланса.

Имате ли наистина нужда от бонусите? Някои карти идват с предимства като безплатна застраховка за пътуване, начални лихвени проценти или консиерж услуги (като личен асистент по телефона – те правят всичко от резервация за хотел до изпращане на цветя в последната минута, по случай юбилей). Преди да направите своя избор, помислете добре дали действително имате нужда от подобни услуги.

Проверете какво ще плащате всеки месец. Ако не планирате да платите дължимото по кредитната си карта  в пълен размер в края на месеца, използвайте този калкулатор Credit Card Calculator, за да разберете какви лихви ще плащате въз основа на различни периоди и APRs. Цифрите могат да бъдат доста големи – стремете се винаги да плащате това, което дължите!

Кандидатстване за кредитна карта

Начини

Има три начина да кандидатствате за кредитна карта:

Online – чрез попълване на формуляр в интернет. Може да ви бъдат изпратени някои допълнителни документи, които да подпишете и изпратите обратно.

По пощата – чрез попълване на хартиен формуляр, който обикновено може да получите в банката, която предлага картата.

В клон на банката – служител на банката може да ви помогне с процедурите за кандидатстване. Обикновено е необходимо да си запишете час.

Ако разглеждате и сравнявате различните кредитни оферти, първо изберете най-изгодната и подходяща за вас и след това подайте заявление за кредитна карта, тъй като подаването на такова заявление би могло да навреди на кредитния ви рейтинг.

При определени обстоятелства, кредиторът може да бъде в състояние да ви предостави информация за лихвения процент, който може да ви предложи, без да е необходимо да попълвате молба за кредит. Ако попитате дали това е възможно, заемодателят може да ви отговори, че:

– да, тази опция е на разположение, като в този случай кредиторът ще регистрира “търсене на оферта”, което няма да се отрази на вашия кредитен рейтинг, или

– не, тази опция не е на разположение, което означава, че заемодателят ще трябва да пусне заявление за търсене, за да може да ви предостави тези данни.

Всеки път, когато правите заявление за кредитна карта, това се записва на кредитния ви файл – и ако направите твърде много заявления или вашите молби бъдат отхвърлени, то може да се предположи, че сте във финансово затруднение, което вреди на вашия кредитен рейтинг.

Подобряване на шансовете ви за получаване на карта

Следващите няколко стъпки ще ви помогнат да увеличите шансовете си вашата кандидатура да бъде приета:

– Уверете се, че сте вписани в избирателните списъци с настоящия си адрес.

– Отменете всички карти, които не използвате. В днешно време компаниите се интересуват не само от вашата кредитна история, но и от това колко кредита имате на ваше име. Ако имате много кредитни карти е малко вероятно да ви дадат още една.

Ако молбата ви за карта е отхвърлена

Ако са ви отказали кредитна карта и не сте сигурни защо, може да поискате да видите вашият кредитен файл. Той показва историята на вашите погасявания (независимо дали сте склонни да изплатите вашите карти навреме), всякакви финансови проблеми, които имате и предишни кредитни търсения. Ако има нещо нередно с този файл, направете справка с кредитната компанията и банката си, за да го поправят.

Как да поддържате добър кредитен рейтинг

Най-важното нещо е винаги да правите погасяванията навреме – късни или пропуснати вноски по кредитни карти, заеми или ипотека могат сериозно да навредят на вашия кредитен рейтинг. Най-добрият начин да избегнете пропускане на плащане е да плащате с директен дебит.

Други неща, които влияят върху вашия кредитен рейтинг включват:

– Вашата работа – дали тя е постоянна и сигурна, и от колко време работите?

– Вашият дом – Притежавате ли собствени дом, и дали сте живели на същия адрес в продължение на най-малко една година?

– Вашият телефонен номер – по-добре е във формуляра за кандидатстване да впишете номера на вашия стационарен телефон, а не на мобилния си.

Credit builder cards

Ако сте получили отказ за получаване на карта, защото имате лош кредитен рейтинг, един от начините за възстановяване на вашата кредитна история е да използвате Credit builder cards.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *