Застраховка Guaranteed Asset Protection (GAP) – какво представлява и имате ли нужда от нея?

December 14, 2016
0 Comment

Застраховката „Гарантирана защита на актива“ или както е по-известна във Великобритания Guaranteed Asset Protection или накратко GAP се предлага основно когато си купувате нов автомобил. Тя ви осигурява покритие в случай, че колата ви бъде открадната или бракувана, заради щети. Но какво точно представлява тя и струва ли си да сключите подобна застраховка?

Дори да има пълно автокаско на автомобила си, все пак можете да загубите пари, ако той бъде откраднат или бракуван. Това се получава, защото новите автомобили се обезценяват страшно бързо – до 60% само за първите три години. Така например ако новата ви кола струва 12,000 паунда и вие я решите да я спрете от движение заради големи щети след три години, сумата която ще получите от застрахователя ще бъде около 4800 паунда. Въпреки, че пълното автокаско ви се изплаща, сумата в никакъв случай не е достатъчна, за да си купите нов автомобил. Именно тук се намесва застраховката GAP. Тя покрива разликата между това, което застрахователят ви е изплатил като обезщетение от каското и според полицата:

  • Това, което вие сте платили за автомобила, ако е платен изцяло при покупката;
  • Това, което още трябва да платите за автомобила, ако все още е на лизинг;
  • Това, което би ви струвал, ако го купувате чисто нов към момента.

Застраховката GAP може да ви бъде от особена полза ако:

– Сте платили малък процент от колата, например 20%, а останалото сте взели на лизинг;

– Превозното средство се обезценява прекалено бързо;

– Плащате прекалено големи лихви по лизинга;

– Имате затруднения в изплащането на колата или сте взели лизинг за дълъг период (над 3 години);

– В края на лизинга ще ви остане прекалено висока сума за изплащане, т.нар. balloon payment.

Застраховката Guaranteed Asset Protection може да ви бъде от полза също, ако сте взели нов автомобил на лизинг, но след това решите да го ползвате за срока от лизинга под наем и след това да го върнете. В такъв случай, ако през наемния период стане нещо с автомобила, например бъде откраднат или бракуван заради щети, вие ще трябва да платите разликата в сумата, която застрахователят е изплатил на компанията и реалната стойност на автомобила, но не и ако имате такава застраховка.

Не ви препоръчваме да се оглеждате за застраховка GAP ако автомобилът ви е на по-малко от 12 месеца, защото през първата година пълното автокаско покрива всякакви щети и кражби и колата ви директно се заменя с нова. Обмислете сключване на GAP едва след първата година.

Дори и да сте твърдо решени, че застраховката Guaranteed Asset Protection е подходяща за вас, внимавайте при сключването й и обръщайте внимание на детайлите по полицата, за да не останете неприятно изненадани след това. При всеки застраховател застраховката може да покрива едни неща и да не покрива други, затова четете внимателно и търсете най-изгодните и подходящи за вас оферти.

Имайте предвид, че повечето застрахователи изплащат обезщетение от застраховка Guaranteed Asset Protection само ако отговаряте на следните условия:

  • Колата има пълно автокаско;
  • Била е открадната или бракувана, заради тотална щета;
  • Искът ви за обезщетение към застрахователя, към който ви е каското, е бил уважен и ви е изплатено обезщетение от него.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *