Застраховка на жилищни сгради и имущество

November 9, 2016
0 Comment

Застраховката на жилищни сгради (Building insurance) осигурява защита на структура на сградата, в която живеете, както и на нейните елементи. Ако имате ипотечен кредит, много вероятно е кредиторът да настоява да застраховате жилището поне на стойността на ипотеката, за да се подсигури при евентуален лош развой на събитията.

Ако притежавате жилищната сграда решението дали да я застраховате е изцяло ваше. Замислете се каква е стойността на жилището и можете ли да си позволите да загубите подобна инвестиция и имате ли възможност да си осигурите друг покрив над главата след това.

Когато решите да проучите цените на жилищните застраховки ще ви попитат каква е стойността за възстановяване на сградата. Обикновено, ако имате ипотека, тя е вписана в договора за кредита, но можете да я намерите и върху нотариалния акт на жилището. Имайте предвид обаче, че тя е променлива и с времето може да не е една и съща.

Застраховката на имуществото (Contents insurance) ви осигурява защита при инциденти, кражби и други, при които вашите лични вещи и други ценности могат да пострадат. Тази застраховка е изцяло по желание и никой не може да ви задължи да я сключите, но обикновено повечето хора обмислят варианта да я съчетаят с тази на жилищните сгради за максимална защита.

Ако при загуба или кражба смятате, че ще изпитате сериозни затруднения да възстановите личните си вещи, в такъв случай имуществената застраховка е препоръчителна.

Когато проучване цените на застраховката ще ви попитат каква е стойността на личните ви вещи, което е важно, за да сте сигурни, че стойността на застраховката ви ще ги покрие напълно при евентуални щети. Това означава, че ще имате нелеката задача да опишете всичките си вещи стая по стая и след това да ги оцените.

Обикновено застрахователите поставят лимит за стойността на всяка лична вещ и той е около 1000 паунда. Ако имате вещи, които струват повече от тази сума, например бижута, електроуреди и други, трябва да ги впишете отделно в застраховката, за да бъдат застраховани на по-големи суми.

Винаги четете внимателно застрахователната полица, независимо дали става дума само за застраховка на жилищни сгради, на имущество или комбинирана, за да не се окаже след това, че нямате защита при определени обстоятелства или просто застраховката не е това, което сте очаквали.

Има ли предимства ако реша да сключа отделно двете застраховки?

Преди да вземете комбинирана застраховка преценете дали реално имате нужда от защита на жилищни сгради и лични вещи или само на едното. Ако не сте сигурни, по-добре сключете застраховките отделно, като първо направите по-важната.

Хазяите например може и да нямат нужда от имуществена застраховка ако жилището, което отдават под наем е необзаведено.

Застраховката на сгради пък не е необходима за наематели, но те пък могат да обмислят имуществената, тъй като все пак техните мебели и вещи са в жилището, независимо, че то не е тяхна собственост.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем безплатен застрахователен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *